Matkailuauton lisävarustelua

Lisävarusteita matkailuautoon

Nyt kun on kurjin aika vuodesta matkustella kotimaassa, niin on hyvää aikaa varustella matkailuajoneuvoa tuleviin koitoksiin, niin talvea kuin kesäkin silmälläpitäen.

Kummalliset verhot

Autoissa ja vaunuissa on usein tehtaan jäljiltä omituiset ikkunaverhot. Meidän auton olohuoneen verholla heitettiin vesilintua (eikä harmita vaikkei osunutkaan). Tilalle ruuvattiin ruskea puinen säleverho.

20100728_AutonRakentelu _ (118)

Säleverho antaa tilalle kodikkuutta ja on helpompi käyttää kuin pimennysrullaverho. Puinen sälekaihdin on helppo leikellä sopivan levyiseksi ja pituiseksi.

Kirjahylly

20100728_AutonRakentelu _ (119)

Pöydän päähän ikkunan alle tehtiin reunallinen hylly pikkutavaroille, matkamuistoille ja muutamalle lähes päivittäin käytössä olevalle kirjalle, kuten auton ”lokikirja”, pari luonto-opasta ja matkaopas Suomeen.

20141208_Katanlaitto-105

Olohuoneeseen on myös tehty kodinomaisuutta tauluilla ja pikkuesineillä sekä mm. pöytälampulla.

Lisävaloa

Ohjaamon pilottituoleissa oli hiukan hämärää silloin kun tuulilasi ja sivuikkunat oli peitetty. Tämä puute korjattiin parilla led-kohdevalolla ohjaamon sivuseinillä.

20141208_Katanlaitto-102

20141208_Katanlaitto-103

Olotilan kattoon hankittiin kunnollinen kolmelamppu-valaisin. Tämä meni uusiksi kun kattoluukku vaihdettiin suurempaan kattoikkunaan. Alkuperäisen kattoluukun kehyksessä oli kohdevalot.

kattoik3

Kattoluukku oli melko umpinainen ja se vaihdettiin. Alkuperäistä aukkoa suurennettiin Dometicin kattoikkunaa varten. Eristettä poistettiin uuden aukon reunoilta ja kattolevyjen väliin liimattiin puurimat tueksi. Dometicin ikkunan ei aiheuta vuotokohtia kattoon, koska kiinnityksessä ei tarvitse porata katoon reikiä. Luukun kehys puristetaan sisäpuolelta kiin kattoon. Välii runsaasti butyylimassaa. Uusi kattokkuna aukeaa veivillä.

140703_KattoikAsen-1012

Kaappivalot

20141208_Katanlaitto-106

Keittiön kaapeissa alhaalla on aika pimeää. Kaapin ovissa on nyt liiketunnistimilla toimivat valot. Ne toimivat ladattavilla AA-akuilla. Yksi lataus kestää useita kuukausia.

Kaappitilaa lisää keittiöön

20100728_AutonRakentelu _ (135)

Takaseinällä oli luukku takatalliin. Luukulla ei tuntunut olevan juuri käyttöä. Luukun kohdalle tehtiin keittiökaappi kolmella hyllyllä. Tämä kaappi valaistiin pienillä paristokäyttöisillä led-valaisimilla. Valot sammuvat oveen liimatuilla magneettikytkimillä.

Posliinit ehjänä

20100728_AutonRakentelu _ (121)

Matkailuautossa ei tarvitse aina käyttää muoviastioita, eikä missään nimessä kertakäyttöastioita. Pyhäposliineille ja laseille tein puurimasta seinätelineet.

20121120_LasitEhjana-104

Kaapissa laseja suojaa pahviputkesta tehdyt kotelot ja tölkin kylmävaraajiksi tarkoitetut neopreenisukat ja vanhan villasukan varret.

20121120_LasitEhjana-103

Pöydän alla seinän vieressä on vanerista reikäsahalla tehty teline pulloille.

Töllötin

20110312_Paljakka_ (10332)

Talvella illat ovat pitkiä ja ajanlukua kaivataan. Taulu-TV asennettiin oikealle  seinälle, pikkusohvan yläpuolelle. Auton ainoa pistorasia oli keittiössä. Pistorasian johdot kulkivat seinän takana vaatekaapista. Niistä haaroitettiin kaksi uutta linjaa. Toinen vedettiin yläkaappien kautta eteen. Siitä saadaan virtaa TV:lle ja esimerkiksi läppärille, silloin kun tehdään töitä olohuoneen pöydän ääressä. Toinen linja vedettiin takatalliin. Täällä siitä saadaan sähköä työkaluille tai vaikkapa suksien voiteluun. Harvemminkäytetty mikroaaltouuni on myös takatallissa omalla hyllyllään.

Valkoiseen vessaan väriä

20100728_AutonRakentelu _ (123)

Vessa ja suihkutila on valkoinen muovielementti. Suihkuverhokin oli valkoinen ja ohutta muovia. Sen tilalle vaihdettiin sinikuvioinen kankainen suihkuverho. Pituudesta riitti pätkä vielä vessan ikkunaan yläkapaksi. Verhotanko saatiin olohuoneesta irrotetusta tangosta. Seinälle tuli koristeeksi muutamia merihenkisiä tarrakohokuvioita – auton merellisen Katamarano-nimen mukaan. Lattialle vielä sinikuvioinen pitkäkarvainen kylppärimatto, oikeaan muotoon leikattuna ja päärmättynä. Suihkutilassa on vaakatanko, missä kuivataan saunatakit, pyyhkeet ja umapuvut.

Makuuhuone

Sänky on perässä takatallin päällä. Petissä on yhtenäinen suuri patja, jota ei saa mahtumaan ulos kovin helpolla. Takatilaan hankittiin täysikokoinen petauspatja, johon on helpompi pujottaa lakana.

20100728_AutonRakentelu _ (113)

Päälle ommeltiin mittojen mukaan ohuesta tikkikankaasta päiväpeitto ja samasta kankaasta kolme tyynyä. Päiväpeitto on nopea pedata ja pysyy paikoillaan, kun kulmiin ommeltiin kuminauhalenkit, jotka sujautetaan parven nurkkiin ruuvattuihinkoukkuihin. Perän ikkunaverot oli mitoitettu patjan mukaan. Nyt kun perään tuli petauspatja peitteet ja päiväpeitto, sai verhoja lyhentää kymmenisen senttiä.

20100728_AutonRakentelu _ (106)

Maakuutilan kahta seinää kiertää kapea hylly. Kolmas seinä oli tyhjillään. Siihen laitettiin 35 sentin levyinen hylly ja siihen viisi koria alusvaatteille ja petivaatteille. Koreja on helpompi käyttää kuin kaappeja. Koko korin saa nostettua alas eikä tarvitse mönkiä parvelle etsimään oikeita sukkia.

Takatalli

Takatalli oli se asia miksi hankittiin juuri tämä malli. Taakse mahtuu kaikki harrastustarvikkeet: polkupyörät, melontavälineet, retkeilytarvikkeet ja grillit. Välillä pitää kuskata työkaluja tai agrekaattia. Kohta kyytiin pakataan tietenkin hiihto- ja lasketteluvälineet.

20100728_AutonRakentelu _ (126)

Takatallissa on ovessa lankakori ja seinustalla vaatekaappiin tarkoitettu lankakorihylly. Lankakorien takana on lämmittimen ilmasuutin. Kosteat melonta- jamuut ulkoiluvarusteet kuivuvat lankakoreissa nopeasti.

20100728_AutonRakentelu _ (127)

Peräseinälle kiinnitettiin Sovella-hyllyjärjestelmän neljä pystykiskoa. Niihin sai kiinnitettyä eri korkeuksille hyllynkannattimia ja korihyllyjä. Kannattimet varmistettiin ruuveilla. Keskellä hyllykköä asennettiin saman valmistajan reikälevy ja kiinnikkeitä työkaluille, autoharjalle, ikkunalastalle ym. Talvella hyllykannattimia laitetaan lisää suksille ja sauvoille. Sovella järjestelmästä löytyi myös vaatetanko, johon sopi suoraan autojen perässä käytettävät polkupyörän pidiketangot. Lattiaan kiinnitettiin pyörätelineen U-kiskot kiinnitysremmeineen kahdelle pyörälle. Kumijoustimien alla pysyvät retkituolit ja pöytä hyvin paikoillaan ajon aikana.

20140627_bKivitalu-1041

Joskus tavaraa on niin paljon, etteivät pyörät mahdu takatalliin. Siksi perään asennettiin teline kahdelle polkupyörälle. Telineessä on helppo tarvittaessa kuljettaa muitakin varusteita. Polkupyörät kannattaa suojata pölyltä ja kuralta hupulla.

441451_popup

Varustelaatikko tai kuljetuspussi on vielä suunnitteilla.

 

 

 

Ulkovarusteita

Auton nokalle asennettiin ns. karjapuskuri eli valorauta. Näistäkin on nykyisin tarkat direktiivit ja puskurin pitää olla hyväksyttyä mallia.

140219_hailuoto-115

Puskuriin asennettiin tehokkaat Hellan lisäpitkät. Transitin omat pitkätkin ovat kirkkaat mutta lisäpitkillä saadaan valokuviolle lisää leveyttä. Ojan takaa ryntäävät hirvet ja porot havaitaan aiemmin. Puskuriin tuli myös uusien määräysten mukaiset päiväkäyttöön tarkoitetut led-huomiovalot.

Pkamera

Perässä on pieni ja halpa peruutuskamera. Kuvan tarkkuus ei ole lähelläkään WAECOa mutta ehkä sellaiseen on varaa myöhemmin. Kameran ja näytön välillä on langaton yhteys. Kameraan vedettiin sähköt takavaloista eli se käynnistyy aina kun valot laitetaan päälle. Monitori ottaa virtansa kojelaudasta ns. tupakansytytinpistokkeesta.

Markiisi

20100728_AutonRakentelu _ (128)

”Pihan puolelle” asennettiin 4-metrinen Prostorin markiisi kiinteillä led-valoilla. Valot ovat tukivarsien nivelissä. Näin valo tulee keskeltä markiisia eikä auton seinältä. Auton sähköohjauspaneeli oli sopivasti oikealla kohdalla.

Aurinkosähköä

20100728_AutonRakentelu _ (130)

Kattotelineissä on kesäkäyttöön kahdet kaaret kajakeille. Keskelle kattoa kiinnitettiin 70 Watin aurinkokenno, joka lataa 100 Ampeeritunnin akkua. 1000 Wattisen invertterin kautta sähköä saadaan TV:lle, läppärille ja kamera-akun laturille. Kenno on edellisestä autosta. Siinä se oli katon peräosassa kallistettavassa telineessä. Suuntaaminen kohti aurinkoa lisää lataustehoa selvästi. Vaakasuorassa oleva kennokin lataa kesäaikaan riittävästi. Kallistuvaa telinettä helpompi olisi asentaa katolle kaksi kennoa.

Carbest_Solpanel_100809_(101)

”Löytyykö vapaata paikkaa matkailuautolle?”

”Ikävä kyllä ei ole yhtään vapaata paikkaa…”

”Ei tarvita sähköpaikkaa.”

” No sitten löytyy tilaa! Voitte vallitan paikan vapaasti tuolta rannasta puiden lomasta.”

0010-2-070709_Kalmar_ (2672)

Tämän tyylinen keskustelu käytiin useaan otteeseen heinäkuussa Etelä-Ruotsin täysillä leirintäalueilla. Ei yhtään käynyt kateeksi muita autoja ja vaunuja, jotka nököttivät avoimella hiekkakentällä vierivieressä, sähkötolppiin kahlittuina. Vapaus paikanvalinnassa on lopulta arvokkaampi asia verrattuna säästöön sähkömaksuissa. Toki silläkin on merkitystä. Kun sähkö maksaa pohjoismaisilla leirintäalueilla 3-4 euroa/vrk, syntyi meillä jo ensimmäisen kesän aikana säästöä yli 200 euroa. Tällä vauhdilla paneelin hinta oli tienattu pian takaisin.

Valmistaudu pakkaseen

Yleisk_02

Lämmintä lattiaan

Miellyttävän ja tasaisen lisälämmön saa autoon tai vaunuun lattialämpöelementeillä, jotka toimivat verkkovirralla. Laitteisto on helppo asentaa itse.

Lattialam_01

Lämpöelementti levitetään puhtaalle ja tasaiselle lattialle, teipataan kiinni ja matto päälle.

lattialam_03

Sitten kytketään vain johto muuntajaan ja töpseli seinään. Elementtejä voi olla useimpia erilisiä. Yksi pätkä voi olla esimerkiksi olohuoneen pöydän jalkatilassa ja toinen käytävällä keittiö kohdalla. Lämpöelementtiä suojaa tietenkin matto, jonka kautta lämpö leviää. Maton myyjältä pitää varmistaa soveltuuko matto lattialämmitykselle.

Suomessa tunnetuin laite on Ecoflex. Lämpömattoa on kolme leveyttä: 43, 53 ja 66 cm. Matto on metritavaraa ja seleikataan määrämittaiseksi. Muuntaja koko määräytyy pinta-alan mukaan.

Lisää eristystä

nokkapeitto

Ensimmäinen askel ohjaamon lämmittämisessä on hankkia kunnollinen peite. Ikkunat kannattaa vähintäänkin peittää. Vielä tehokkaampi on malli, joka peittää myös ovet tai koko keulan. Pitkähelmainen malli, joka peittää ovet,testattiin joku vuosi sitten Caravan-lehdessä. Peitetyn oven pintalämpötila oli noin viisi astetta paljasta ovea lämpimämpi. Peite eristää hyvin myös auringon lämpöä kesällä. Keulapeitteillä on useita kotimaisia valmistajia ja myyjiä.

20111123_toppaseina_ (03

Syksyllä 2013 tuli markkinoille ohjaamon sisäpeite, joka kiinnitetään neppareilla tuulilasin ja sivuikkunoiden yläreunaan. Automallikohtainen peite ulottuu aivan lattiaan asti ja parantaa näin entisestään ohjaamon asumismukavuutta. Sisäpuolinen peitto on siistimpi käyttää kun sitä ei tarvitse laahata auton kuraisissa kyljissä. Kovimmilla pakkasilla käytämme molempia.

Ajonaikainen eristys

Ajon aikana ohjaamon lämpöä parannettiin pohjalevyllä. Se suojaa samalla moottorin alla olevia letkuja ja kaapeleita, jos joutuu ajamaan paksussa lumessa. Moottorin normaali huolto kuten öljynvaihto onnistuu pohjalevyn luukuista.

20141208_Katanlaitto-104

Ohjaamon ja asumistilan väliin tehtiin väliverho lyhyempiä ajomatkoja varten, kun koko autoa ei tarvitse lämmittää. Siistimpi puoli on ohjaamon puolella. Verho toimii myös eräänlaisena varkaiden hillitsijänä kun asuinosan TV ja muut varusteet eivät näy ulos.

Kannattaako säilytys lämpimänä?

YLEISK_01

Asumattomassa vaunussa pidetään kausipaikoilla usein peruslämpöä, varsinkin jos siellä vieraillaan säännöllisesti.

Nuukempi vaihtoehto on lämpötilaerosäädin, joka sopii hyvin kuivanapitolämmitykseen.

Sähkötarvikkeita.fi verkkokauppa myy matkailuajoneuvoihin suunniteltua säädintä. LES 05-säädinpitää ajoneuvon sisälämpötilan noin 5 astetta ulkolämpötilaa korkeampana.. Tämä riittää pienentämään homehtumisriskiä ja kosteuselämistä. Asia on todettu Ympäristöministeriön vapaa-ajanasumisen ekotutkimuksessa: ”Lämpötilaerosäädin säästää sähköä jopa 50 % verrattuna peruslämpöön ja lämmitin voi olla teholtaan 80 % pienempi.

Säädin on helppokäyttöinen, eikä sitä tarvitse asentaa kiinteäksi. Ulkolämpötila-anturin voi sujauttaa ikkunan välistä ulkopuolelle ja kytkeä pistorasiaan esimerkiksi Ecomat-puhallin. Laitetta käytettäessä pitää muistaa että se ei ole pakkasvahti. Jos ulkolämpötila on -20 astetta, on sisälämpötila noin -15 astetta. Tämä tulee huomioida vesiputkissa.

…JA EI MUUTA KUIN LUNTA ODOTTAMAAN!

20130123_Vuokatti-1287

6 kommenttia artikkeliin ”Matkailuauton lisävarustelua

    • Minä ottaisin yhteyttä ompelijaan. Saisi juuri sellaiset kun haluaa. (Minunt apauksessani ompelija on oma vaimo). Toinen vaihtoehto on otta yhteyttä maahantuojaan/kauppiaaseen. Ducatohan on alustan merkki, eikä se tee verhjoja mutta minkä merkkinen on matkailuauto?

      Liked by 1 henkilö

  1. Rakentelu on kivaa puuhaa ja saahan sillä autosta mieleisen. Ehkä kuitenkin kannattaisi pitää auton kokonaispaino (myös lastatessa) mielessä, sillä ainakin Saksassa ja Sveitsissä puntarille päätyy helposti. Pienikin ylitys, niin sakot tulee ja matka ei jatku ennen kuin ollaan sallituilla lukemilla. Eikä pelkästään ylipaino, vaan riittääkö myös kortti >3500 kg autoon?
    Kotimaassa en ole kenenkään kuullut autolla / vaunulla vaakaan joutuneen, mutta veikkaanpa, että puntarointi tulee käytäntöön täälläkin. Ennemmin tai myöhemmin…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s