Aavasaksan Aurinkomajat

Kansallismaisema Aavasaksa

Kun lähdetään ajamaan Torniojokilaaksoa pohjoiseen alkavat maaston korkeuserot kasvaa. Enteitä tunturien maasta antaa Aavasaksa, vaikka se puuta kasvavan lakensa johdosta luetaankin vielä vaaraksi.

Aavasaksa_05.jpgAavasaksa Tornionjokilaaksoineen on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Aavasaksa kuuluu myös kymmenen maan läpi kulkevaan Maailmaperintökohteeseen, Struven ketjuun. Hammerfestistä Mustallemerelle ulottuvalla pisteiden verkostolla kartoitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa.

Aavasaksa on Suomen eteläisin piste, jossa voi nähdä keskiyön auringon!0237_pitkosp_Aavasaksa_KASIVARSI_170608.jpgSinne matkustettiin Tornionjoki kulkuväylänä käyttäen yötöntä yötä ihailemaan jo kauan ennen maantien valmistumista. Aavasaksalla seisookin Lapin vanhin matkailurakennus Keisarinmaja. Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II, saatikka Venäjän Keisari ei majalla kuitenkaan vieraillut.

0157_Aavasaksa_KASIVARSI_170608.jpg

Suomalaisten keskuudessa Aavasaksa oli erittäin suosittu Juhannuksen juhlintapaikka 60- ja 70-luvulla. Vieraita oli parhaina Juhannuksina jopa 15 000 henkeä!

Rinteeseen

Vaaran laelle kaavailtiin suurta matkailuhotellia sekä hyppyrimäkeä. Nämä suunnitelmat kaatuivat rahan puutteeseen mutta laskettelukeskus sinne kuitenkin saatiin.

Aavasaksa_03.jpgKorkeutta rinteillä on 115 metriä, pisimmän rinteen ollessa kilometrinen. Sivummalta löytyy myös rinteiden ulkopuolisia metsäreittejä, jotka näyttävät kiinnostavan varsinkin nuorempia lumilautailijoita. Virallisia rinteitä on yhteensä kolme. Niiden keskellä nousee yksi ankkurihissi.

Aavasaksa_04.jpg

Uutuutena on lapsille turvallinen ”lentävä matto” eli mattohissi. Samalla hissillä pääsee myös snowtuubi- ja pulkkamäkeen. Snowtuubeja, hissilippuja ja muita välineitä voi vuokrata ala-aseman kahviosta tai ylhäältä Aurinkomajoilta. Laskettelukeskuksesta pääsee hiihttämään koko vaaran kiertävälle ladulle. Kierroksella on pituutta 8,2 kilometriä. Lomakylästä on mahdollisuus lähteä moottorikelkkailemaan vaikkapa Ruotsin puolelle.

20170405_Aavasaksa-116.jpg

Aurinkomajoilla pitkät perinteet

Lomakylä Aurinkomajat on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toiminnassa olleista leirintä- ja caravan-alueista. Vaaran Keisariksikin kutsuttu Seppo Saukkoriipi vaimoineen luotsasi aluetta neljäkymmentä vuotta. Heidän aikanaan alue oli aina avoinna.

Aavasaksa_01.jpg

Vuoden vaihteessa paikalle astuivat uudet yrittäjät Petri ja Miikka Juvani. He jatkavat Aurinkomajojen toimintaa entisellä konseptilla. Mökkejä päivitetään pikku parannuksilla ja sisustuksella. 20170405_Aavasaksa-109.jpgLomakeskuksen ja rinteiden tukikohtana toimivan ravintolana ruokatarjontaa kehitetään. 100-paikkaisessa ravintolassa on myös karaokepubi.

Jo viime talvena tehtiin yöpymismajoja Tornionjoen jäästä. Perinteisen saunan lisäksi talvella pääsee myös paljuun ja jääsaunaan jos kunnon talvia vielä tulee, tuumii Juvani.Aavasaksa_07.jpg

Aurinkomajoilla on 14 mökkiä. Matkailuajoneuvopaikkoja löytyy 32 joista 20 sähköllä. Kaikki tarvittavat huoltotilat sisältyvät hintaan. Perhesaunaan pääsee 15 euron tuntihintaan (2019-20).

 

Aavasaksa_06.jpg