Hossa on maamme ensimmäinen Valtion retkeilyalueja. Vuoden 2017 alusta se muuttui kansallispuistoksi Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Hossan järvissä ja pienissä lammissa on uskomattoman kirkkaat vedet. Iso-Valkeinen on mitattu Suomen kirkkaimmaksi. Tuskin näin kirkasta vettä saa edes pullovetenä.
Hossan retkeilyalue perustettiin vuonna 1979. Pinta-alaa on noin 90 neliökilometriä!
Vesistöjä siitä on noin 1800 ha eli 20 % retkeilyalueesta. Pienet suppalammet, järvet ja joet koskineen luikertelevat jääkauden muodostamien hiekkaharjujen välissä. Vähäravinteisena vedet ovat puhtaita ja kirkkaita. Suovedet laskevat toisaalle, eikä maanviljelystä ja asutusta juuri ole.
Kaloja on runsaasti. Alueelle istutetaan säännöllisesti taimenia ja järvilohia. Hossaa kehutaankin kalastajan paratiisiksi. Keskikesällä suurimmat vonkaleet laskeutuvat syvänteisiin, mutta yökalastusta kannattaa kokeilla. Koskikalastuksen ystäville on myös herkullisia paikkoja. Yli viisikiloisetkaan vonkaleet eivät ole mahdottomia.
Me lähdemme kalastuksen sijaa melontaretkelle. Melkein vatsanpohjassa kutittaa, kun lähtee rannasta liikkeelle ja näkee kun pohja painuvan usean metrin syvyyteen kajakin alla.
Alueelta löytyy paljon hienoja reittejä, jotka kiemurtelevat pienten jokien ja suhteellisen helppojen koskien kautta järvestä toiseen. Vesistöjen varsilla on sopivasti nuotio- ja laavupaikkoja.
Leppoisaksi päiväretkikohteeksi sopii vaikkapa Kämppäkartano. Vanha metsurien ja tukinuittajien tukikohta.
Rannan grillikatoksessa on muka keittää kahvit ja haukata evästä.
Sukeltajatkin viihtyvät kirkkailla lammilla ja järvillä. Onhan esimerkiksi Iso-Valkeisella syvyyttä yli 30 metriä. Karhunkainalon leirintäalueella on sukeltajille oma tukikohta Öllörijärven rannassa. Laiturinpäässä pohjassa on puulevy estämästä sukeltajia sekoittamasta vettä. Levy näkyy pinnallekin hyvin vaikka on yli kuuden metrin syvyydessä.
Retkeilyreitistöt
Hossassa on noin 90 kilometriä merkittyjä retkipolkuja, jotka kiertelevät alueen harjuilla ja järvien rantamilla. Myös UKK-vaellusreitti kulkee Hossan läpi ja edelleen Kylmäluomaan.
Retkeilyalueella on kaikkiaan 11 hirsilaavua ja viisi autiotupaa.
Luontokeskuksen lähellä on kolmen kilometrin mittainen luontopolku, joka esittelee Hossan luontoa, historiaa ja kulttuuria.
Polkua voi myös ajaa polkupyörällä ja 0,5 km siitä voidaan kulkea pyörätuolilla.
Alueelle saapuvia matkailijoita opastaa Hossan luontokeskus.
Neuvonnan lisäksi keskuksessa on kahvila-ravintola, peruselintarvikkeita sekä kalastus-, metsästys ja moottorikelkkailulupia. Samoilijan Sampo tutustuttaa Hossan historiaan ja luontoon, sekä antaa tietoa Metsähallituksen palveluista.
Korkeatasoinen Caravan-alue
Luontokeskuksessa toimii myös viereisen Villin Pohjolan leirintäalueen vastaanotto. Siellä vuokrataan myös kämppiä, veneitä, polkupyöriä ja kalastus- ja retkeilyvälineitä
Karhunkainalo
Leirintäalue on nimeltään Karhunkainalo. Karavaanareille ja telttailijoille löytyy runsaasti tilaa.
Asfaltoidut matkailuajoneuvopaikat on sijoiteltu harjujen lomaan harvakseltaan, luonnonmukaisesti. Erämainen tunnelma säilyy kun majapaikkamme on usean kymmenen metrin päässä lähinaapurista.
Porot käyvät etsimässä syötävää aivan lähistöllä, mikä hermostuttaa hieman koiraamme.
Huoltorakennus keittiöineen ja saunoineen on moderni, tilava ja siisti.
Yleinen sauna ei ole ikäväkyllä rannassa mutta tilaussaunasta pääsee pulahtamaan suoraan kirkkaaseen järveen.
viihdy rauhassa
kiitos
TykkääTykkää