Juthbacka Camping

Historiallisen kartanon mailla

Juthabackan kartano sijaitsee Uusikaarlepyyjoen rannalla. Tilaa ympäröi maalaismaisema ja rauhallinen luonto vaikka Uusikaarlepyyn keskustaan on vain pieni matka.

Juthbackan kartanon historia juontaa 350 vuoden takaa. Ensimmäinen omistaa lienee ollut Uusikaarlepyyn pormestari. Muina omistajina oli mm. Ruotsin armeijan sotilaita. Tunnetuin asukkaista oli Zacharias Topelius, jonka lapsuudenkoti Juthbacka oli.

Vuonna 1951 kartanossa alkoi lomakotitoiminta nimellä Äidin Lepo. Tänä päivänä Juthbackan omistaa säätiö joka vastaa kartanon ravintola- ja majoitustoiminnasta sekä kehittää kartanomiljöötä ja tukee historiaan liittyvää toimintaa. Juthbacakan kulttuurikeskus järjestää mm. käsityöfestivaaleja sekä työpajoja ja luentoja. Suurin vuotuinen tapahtuma vuodesta 1975 lähtien on ollut Juthbackamarkkinat elokuussa. Kirpputorilla käy vieraita joka vuosi kymmeniä tuhansia! Pääjärjestäjänä toimii Pietarsaaren seudun veteraaniautoyhdistys.

Caravan-alue kartanomiljöössä

Juthbackan kartanoalueen pihapiiriin kuuluu komea keltainen päärakennus sekä useita punamullattuja piharakennuksia. Kartanolla kannattaa poiketa ohikulkumatkalla, vaikkapa lounaalla.

Ravintolan lisäksi kartanomiljööstä löytyy hotelli sekä kokoustilat.

Mikäli karavaanari mielii jäädä Uusikaarlepyyjoen rannalle yöpymään, löytyy Juthabackasta hyvä caravan-alue. Aivan joen rantaan on uusittu kahdeksan sähköpaikkaa, kertoo Juthbackan Kulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja Mikaela Smedinga. Sähköpaikkoja on yhteensä 30. Osittain puita kasvavalle nurmikkoalueelle mahtuu matkailuajoneuvoja kaiken kaikkiaan satakunta.

Alueelle saavuttaessa tulee ensimmäisenä vastaan uudehko toimistorakennus josta löytyy on myös leiriytyjien huoltotilat, vessat, suihkut ja täysin varusteltu keittiö ja ruokasali. Pesutuvasta löytyy pyykinpesukone ja kuivaja. Keskellä aluetta on moderni grillipaikka.

Mökkejä on yhteensä seitsemän joihin majoittuu neljästä kuuteen henkilöä. Alueen laidalla on kaksi kesähotellirakennusta. Kesäaikaan säätiö työllistää muutamia nuoria.

Uutta rantasaunaa odotellessa

Rakennuksen joen puolella on tilaussauna. Vanha hirsien saunakin alueella olisi mutta se on tarkoitus purkaa ja siirtää hirsikehikko muualle (2021). Uudistuksia olisi tarkoitus tehdä, kenties uusi rantasauna, mutta rahoitushakemusta ei vielä hyväksytty, pohtii Mikaela.

Vanha keskusta sekä Topeliuksen kotimuseo

Uusikaarlepyyn keskustaan tulee Juthbackasta matkaa reilu kilometri. Kylä on melko rauhallinen mutta siellä on muutamia mielenkiintoisia rakennuksia. Vanha puukirkko vihittiin käyttöön vuonna 1708.

Hieman pohjoisempaa löytyy Zacharias Topeliuksen koti Kudnäs ja kesäkahvila Emelie. Kotimuseo on tyypillinen aikansa porvariskoti.

Andra Sjön

Juthbackan kartanolta rannikon suuntaan reilun neljä kilometriä on Andra Sjön eli Toisvesi. Meren rannalla on hienohiekkainen uimaranta sekä suuri suojainen pienvenesatama. Janon tai nälän voi sammuttaa vanhan tullimakasiinin kesäravintolassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s