…Nyt kutsuu mua Kuusamo
Kuusamo on Koillis-Suomen talousalueen keskuskaupunki. Yleensä Kuusamosta puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin koko seutua, Koillismaan aluetta Kuusamon kaupungista pohjoiseen. Alue on saanut nimensä Kuusamojärvestä 1600-luvun loppupuolella. Nimi saattaa olla saamelaista alkuperää, tarkoittaen kuusimaata.
Kuusamo mielletään helposti osaksi Lappia vaikka sijaitseekin Pohjois-Pohjanmaalla.
Kuusamon luonto on maastomuodoiltaan hyvin omaleimaista. Lapin eteläpuolella Kuusamon ylänkö on ainoa seutu, missä maanpinta kohoa yli 200 metriin.
Vaarojen kanssa vuorottelevat kanjonimaiset laaksot, joiden pohjalla, kallioiden välissä kosket ja könkäät kuohuvat vielä valjastamattomina.
Kuluisin vaaroista on Ruka. Tunturihan se ei ole, vaikka tunteekin nimen Rukatunturi. Laki kun ei ole puuton luonnostaan.
Kuusamoa halkoo vedenjakaja, jonka toisella puolella joet laskevat Venäjälle Vienanmereen. Toinen puoli laskee Iijoen kautta Pohjanlahteen. Tunnetuin seudun joista on Oulankajoki, sen suurin koski Kiutaköngäs.
Kuusamon eläimistö on runsaslajinen ja kaikkiaan suurpetoja, karhua, sutta ja ahmaa tavataan täällä säännöllisesti. Kuusamon suurpetokeskus sijaitsee 33 km Kuusamosta Kajaanintietä etelään. Siellä voi tutustua opastetusti eläviin petoihin.
Karhunkierros vuoden 2014 retkikohde
Kuusamon luontoon ja retkeilyyn kuluu olennaisen osana Karhunkierros, jota on vaellettu jo lähes 60 vuotta. Karhunkierros on Metsähallituksen tilastojen mukaan Suomen suosituin vaellusreitti. Karhunkierros valittiin yleisöäänestyksellä vuoden 2014 retkikohteeksi.
Mänty- ja kuusimetsissä sekä jokivarsilla kiertelevä reitti vie kulkijan Kuusamon ja Oulangan kansallispuiston ja Sallan upeille vaaranmaisemille. Reitti on pääosin helppokulkuinen mutta raskaitakin osuuksia on. Karhunkierroksella on pituutta 80 kilometriä ja se kestää kunnosta ja kiireestä riippuen 3-7 päivää. Kierroksen varrella on useita autiotupia ja tulentekopaikkoja.
Karhunkierroksen eteläisin piste on Rukalla ja pohjoisin Hautajärven luontotalolla. Reitin voi myös jakaa useaan osaan.
Päiväretkeksi Pieni Karhunkierros
Useita hienoja luonnon nähtävyyksiä löytyy Oulangan kansallispuiston eteläisestä osasta. Juumasta alkavaa Karhunkierroksen osaa kutsutaan Pieneksi Karhunkierrokseksi. Reitille lähdetään Retkietapista ja kuljetaan riippusiltoja yli rotkojen.
Matkalla ohitetaan Kitkanjoen kuohuvia koskia kuten Niskakoski, Myllykoski, Aallokkokoski ja Jyrävä.
12 kilometrin matkan jälkeen palataan Retkietappiin. Kierroksen varrella on hyviä tauko- ja tulistelupaikkoja sekä kaksi tupaa.
Retki vaatii lyhyydestään huolimatta jonkinlaista kuntoa, koska reitillä on jyrkkiä ja kivisiä nousuja. Kiertosuuntaa ei ole määrätty mutta myötäpäivään on vähemmän jyrkkiä nousuja.
Oulangan kansallispuisto
Rukalta kuutisenkymmentä kilometriä pohjoiseen on Oulangan kansallispuiston luontokeskus, jonka kautta Karhun Kierroskin kulkee.Luontokeskuksessa on Oulankajoen luonnosta kertova näyttely. Oulankajoki saa alkunsa Sallasta ja laskee Venäjällä Paanajärveen. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi joessa kutee edelleen alkuperäiset lohikannat. Jokeen ei ole koskaan istutettu kalaa.
Luontokeskuksen yhteydessä on ravintola sekä myymälä, josta löytyy mm. alueen karttoja, luontokirjoja sekä pehmeitä karvaisia matkamuistoja.
Luontokeskuksesta kilometrin päässä on yksi Kuusamon käydyimpiä nähtävyyksiä, Kiutaköngäs. Oulankajoen vedet puristuvat kuohuen jyrkkien kvartsiitti- ja dolomiittikallioiden väliseen 325 metriä pitkään solaan. Mahtavaa koskea pääsee ihailemaan aivan veden äärelle.
Kiutakönkään läheisyydessä kiertää kaksi päiväretkireittiä. Hiiden hurmos on viisikilometrinen ja Kiukaan keino kahdeksan kilometriä.
Paljon leirintäalueita
Kuusamon alueen suosiosta matkailukohteena kertoo sekin, että alueella on useita leirintä- ja caravan-alueita. Monet näistä ovat Karhunkierroksen varrella. Kuusamon kaupungin läheisyydessä on kolme aluetta: (Rantatropiikki), Petäjälammen lomakylä ja Matkajoki camping.
Rantatropiikki
Holiday Club Kuusamon hotellin pihapiirissä toiminut Rantatropiikin Caravan-alue on suljettu. Kylpylässä kannattaa kuitenkin käydä!
Petäjälammen lomakylä
Petäjälammen Lomakylä sijaitsee saman lammen rannalla kuin Holiday Club Kuusamo. Alueella on korkeatasoisia loma-asuntoja, edullisia kesäasuttavia mökkejä sekä leirintä-alue. Matkailuajoneuvoille on 25 paikkaa, joista 20 on sähköpaikkoja. Petäjälammen rannan nuotiopaikat, kota, huoltorakennukset, vene ja kanootit ovat vapaasti käytössä. Tilauksesta pääsee rantasaunaan, joita on kolme. Petäjälammessa on hiekkarannat ja hyvät uimapaikat. Alueen vieressä kulkee merkitty pururata ja ulkoilureitit.
Matkajoki Camping
Leirintäalue sijaitsee kauniin Matkajoen rannalla vain 6 km päässä Kuusamon keskustasta.
Leirintäalueella on 18 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa ja ajokaivo. Matkajoella on keittokatos ja rantasauna sekä kaksi mökkiä, joista toisessa on myös oma sauna.
Vastaanoton yhteydessä on kioski. Kahvilasta voi ostaa myös elintarvikkeita.
Leirintä Rukan seudulla
Karhunkierroksen eteläpäässä Rukan lähistöllä on kolme caravan-aluetta: Viipuksen Leirintäalue, Rukakeskuksen vaunualue ja Iisakki Village
Viipuksen leirintäalue
Viipuksessa on 15 matkailuajoneuvopaikkaa, kuusi sähköllä. Alueella on pieni huoltorakennus, keittokatos ja muhkea grillikota. Viipusjärven rannalla on mökkejä ja tilaussauna. Pienempään lampeen on istutettu kirjolohta.
Rukan vaunualue
Rukan laskettelurinteiden juurella on siirtynyt uuteen paikkaan Maston rinteiden juurelle. Vaunualueella on nykyisin ainoastaan kausipaikkoja!(kuva vanhalta alueelta)
Iisakki Village
Allekirjoittaneen suosikkipaikka Rukan ja Kuusamon alueen on melko uusi Iisakki Village. Viehättävä alue on Lilli ja Juhani Karjalaisen perheyritys.
Alueen esikuvana on ollut Lilli Karjalaisen äidin kotitila Paanajärvellä. Pihapiirissä oli 32 erilaista maatalous ja asuinrakennusta. Iisakki Villagessa on nyt 17 erilaista vanhaa hirsirakennusta, mökkiä ja aittaa. Suurin majoitus- ja saunarakennus on tuotu Kitkan rannalta. Ravintolarakennus on siirretty Kuusamon keskustasta kerrostalon tieltä. Suurimman rakennuksen alakerrassa on holvikattoinen tilaussauna. Sen vieressä on perinteinen harmaa hirsinen rantasauna ja kylpypalju.
Matkailuajoneuvopaikat ovat Rukajärven rannalla, nurmikkoalueella sorataskuissa.
Karavaanreille on oma grillikota sekä lammen rannassa pöytäryhmä ja kaasugrilli. Huoltorakennuksessa on vessat, suihkut, kemssan tyhjennys ja ajokaivo. Sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikkoja on 20. Lisääkin mahtuisi ja Rukalta olisi tulijoita mutta katsotaan nyt, toteaa isäntä Juhani Karjalainen. Lääniä Iisakki Villagessa on yhteensä 20 hehtaaria.
Leirintä lähellä Pientä Karhukierrosta
Pohjoisempana, Karhun Kierroksen keskivaiheilla on kaksi caravan-aluetta: Retkietappi sekä Juuman leirintäalue. Nämä sopivat hyvin myös Pienen Karhunkierroksen tukikohdaksi.
Retkietappi
Pienen karhunkierroksen helpoin tukikohta on Retkietappi, jonka pihalta reitti alkaa. Retkietapin toiminta alkoi 50-luvulla, kun virran yli soudetuille kulkijoille alettiin tarjoamaan pulaa ja kahvia, myöhemmin jopa limonadia. Vanha maatilamatkailun ilme on säilytetty. Alueella on pieni nurmikenttä telttailuun. Matkailuajoneuvoille on kuusi sähköpaikkaa. Metsän siimeksessä on seitsemän mökkiä. Rannassa on kahvila, keittokatos, vessat ja suihkut sekä rantasauna. Viereinen Kitkajoki on tunnettu urheilukalastuspaikka.
Juuman leirintäalue
Hieman laadukkaammat palvelut karavaanarille on reilun kilometrin päässä Juuman leirintäalueella, Ylä-Juumajärven rannalla. 50-paikkaisessa kahvilassa on A-oikeudet. Kahvilasta saa ennakkotilauksella aamiaista ja muita ruoka-anoksia. Matkailuajoneuvopaikkoja on 30, joista sähköllä 10. Huoltorakennuksessa alueen keskellä on vessat, suihkut ja jätteidentyhjennyspaikat. Rannassa on tilaussauna ja veneitä sekä viihtyisä hirsinen, pärekattoinen grillauslaavu. Juumassa järjestetään myös leirikouluja.
Oulangan kansallispuiston leirintäalue
Pohjoisimpana Kuusamon seudulla on korkeatasoinen Metsähallituksen ylläpitämä Oulangan leirintäalue. Alue sijaitsee parin kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Telttailualueet ja matkailuajoneuvopaikat ovat luonnonläheisesti tiheässä metsässä. Matkailuajoneuvoille on hiekkapohjaiset läpiajettavat paikat. Sähköpaikkoja on 20. Turvaväliä on reilusti, paikoin parikymmentäkin metriä. Telttapaikkoja on 110 ja mökkejä kymmenen.
Huoltorakennukset ovat Metsähallituksen alueiden tapaan hyväkuntoiset ja luontoon istuvat.
Oulangan rannassa on tilaussauna.
Toimistorakennuksen yhteydessä on kahvila. Kuusamossa liikkuu paljon vaeltajia ja reppuretkeilijöitä. Huoltorakennuksissa oltava tilaa. Vessoja, suihkuja ja keittiöitä on useita. Alueella käy myös melko paljon ulkomaalaisia retkeilijöitä, kertoo kuusamolainen kesätyöntekijä Katja Lusminki.
Oulangan leirintäalueelta lähtee viisikilometrinen Rytisuon luontopolku. Kourulampea kiertävä kilometrinen luontopolku kertoo lapsille Kuusamon luonnosta, kasveista ja eläimistä.
Runsaasti eripituisia retkeilyreittejä
Kaiken kaikkiaan Kuusamossa risteilee Karhunkierroksen lisäksi pitkälti toista kymmentä erilaista päiväretkireittiä. Lisäksi on useita erimittaisia luontopolkuja ja kuntopolkuja aikuisille ja lapsille.
Tutustumisen Kuusamon seutuun voi aloittaa Metsähallituksen Kuusamon info-pisteestä, Karhuntassusta. Inforakennus löytyy helposti viitostien risteyksestä, Kuusamoon keskustan kohdalla olevan liikenneympyrän vierestä. Karhuntassussa on mm. kuusamolaisen Hannu Hautalan luontokuvanäyttely. Palvelupisteestä saa myös alueen metsästys- ja kalastusluvat.
Reiteistä on paljon tietoa Metsähallituksen sekä Rukan kotisivuilla, www.luontoon.fi, www.ruka.fi. Karttoja voi vapaasti ladata esimerkiksi osoitteesta www.retkikartta.fi