Oulujärvi – Kainuun meri
Oulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi. Järven sydämenä voidaan pitää sen retkeilyaluetta, joka koostuu Manamansalon retkeilyreiteistä ja Oulujärven vesialueista pikkusaarineen sekä monine tulipaikkoineen ja laavuineen. Retkeilyalueen keskuspaikka on Manamansalon viiden tähden leirintäalue. Oulujärveltä löytyy seitsemän caravan-aluetta. Tässä jutussa niitä on esitelty viisi. Lisäksi on Kohtauspaikka SFC sekä Paltamon golf-kentän caravan-alue.
Oulujärven pinta-ala on 928 neliökilometriä mutta keskisyvyys vain 7 metriä. Se on huomattavan matala Suomalaiseksi suurjärveksi. Rantalomailijana ja vesiretkeilijänä olemme tätä kiitelleet jokaisella kesäreissullamme.
Matalilla hiekkapohjaisilla rannoilla vesi lämpiää nopeasti, vaikka ollaan näinkin pohjoisessa.
Pirates of the Oulujärvi
Oulujärvi oli tärkeä vesireitti sahatavaralle ja tervalle. Kainuusta kuljetettiin pitkillä Paltamonveneillä tervatynnyreitä Ouluun ja siitä eteenpäin maailman laivanrakennustelakoille.
Paluumatkalla monien tervansoutajien rahat päätyivät Oulujärven merirosvoille vielä 1860-luvulla. Rosvoilla oli hieman Robin Hoodmainen toimintatapa: He jakoivat osan saaliistaan kotikylänsä asukkaille. Tästäköhän johtuen kesti kauan, ennekuin konnat saatiin kiinni ja ruoskittavaksi.
Oulujärven laajoille mutta matalille vesille
Oulujärven retkeilyalue on kokoelma merellisen aavoja järvenselkiä, pikkusaaria ja rantojen karuja hiekkadyynejä. Suomen ainoan sisävesien retkeilyalueen pinta-ala on 78 neliökilometriä, josta vain 14 km2 on maata.
Lähdemme melontaretkelle keskeiseltä paikalta, Manamansalon leirintäalueelta. Meitä hellii tälläkin kertaa helle ja järvi on lähes tyyni. Mantereella kiertelee musta ukkospilvi ja jostain kuuluu kaukaista kumeata jyrinää. Ukkos- ja sadepilvet kiertävät usein suuren järven.
Suuntaamme tämänkertaisen melontamatkamme pienelle Kuoston saarelle.
Reimiluodolla olisi autiotupa, mutta hiukan nuo tummat pilvet kuitenkin hirvittävät. Aavalla Oulujärvellä voi nousta nopeasti kova aallokko. Kuoston saaressa on venelaituri ja kaksi laavua saaren eri päissä. Laavuja yhdistää neljäkilometrinen merkitty polku.
Kuostosta koukkaamme takaisin Manamansalon saarelle Kiloniemen kalasatamaan. Täällä on useammalle ammattikalastajalle tilat kalankäsittelyyn perkauksesta pakastukseen. Oulujärven merkitys ranta-asutuksen ruokkijana on ollut kautta historian hyvin suuri.
Ammattikalastajien lisäksi Oulujärvi on herkullinen paikka virkistyskalastukseen. Vuoden 2011 vetouistelun SM-kilpailuissa voittajan saalis oli lähes 100 kiloa, enimmäkseen haukea ja kuhaa. Saalista tulee helposti yli oman tarpeen. Kalaa toimitetaankin usein paikallisille ammattikalastajille myyntiin.
Evästä mukaan ja eteenpäin
Kalasatamasta lipsuttlemme edelleen tyynessä kelissä Manamansalon retkeilyalueen pohjoispäähän. Täällä on makkaraniemen laavu, jonne pysähdymme pidemmäksi aikaa ruokailemaan ja lepäilemään.
Paluumatkan melomme saaren jyrkän hiekkaisen rantatörmän viertä.
Saavumme auringon laskiessa takaisin Manamansalon leirintäalueelle, sopivasti saunomaan.
Tilaussaunat ovat pienen Teerilammen rannalla.
Täällä saa saunoa ja uida rauhassa vaikka nakuna.
Manamansalon Leirintäalue
(10.5-16.9.2018)
Metsähallituksen paikka on viiden tähden alue. Matkailuajoneuvopaikkaoja on 170, joista140 on sähköistettyä. Kaksitoista paikka on varustettu TV-liitännällä.
Sähköpaikat ovat asfalttitaskuissa. Suuri osa paikoista on rannan mäntymetsikössä. Kausipaikkojakin on.
Huoltorakennukset ovat tilavia ja siistejä. Varustelu viiden tähden mukaista. Ei kuitenkaan ylihienoa, vaan luontoon sopivaa.
Alueella on myös tennis-, sulkapallo- ja lentopallokentät sekä minigolf ja lapsille hyvä leikkipuisto.
Maastopyörillä lammille
Seuraava päivä koittaa jälleen aurinkoisena ja alkaa aamu-uinnilla.
Hiekkaisen rantatörmän alla on pitkä lapsiystävällinen hiekkaranta. Aurinko paistaa rantaan koko päivän aikaista aamua lukuun ottamatta. Tämän jälkeen suuntaamme maastopyörillä saaren sisäosien retkipoluille, jotka kiertelevät lampien rantoja.
Leirintäalueen ympäristössä on merkittyjä reittejä 17 kilometriä ja monet ovat ajokelpoisia. Suon ylittävät pitkospuut kuitenkin talutamme.
Särkisen rannassa on hyvä laavu. Vastarannan niemessä olisi kota, joka käy yöpymiseenkin. Manamansalon virkistyskalastusalueella on kaikkiaan 13 lampea, joista viiteen istutetaan pyyntikokoisia lohikaloja.
Paluumatkalla jäämme Manamansalon päärakennukselle.
Vastaanoton yhteydessä on pieni elintarvikekauppa sekä ravintola ja terassi A-oikeuksin. Nautimme mielestämme hyvinansaitut uunituoreet pizzat.
Manamansalon Kultahiekat
(kesä-elokuu)
Saaren itäranta on loivempaa, jyrkkä rantatörmä puuttuu. Kultahiekan ranta on nimensä mukainen.
Alueella on 70 ajoneuvopaikkaa joista 30 sähköllä. Osa matkailuajoneuvopaikoista on aivan rannassa. Aamu-uinnille on lyhyt matka.
Lapsiperheetkin nauttivat hyvästä matalasta vedestä. Rannassa on vaijerirata, jolla voi roiskauttaa veteen sekä jättiläisen seikkailurata ja jättitrampoliini.
Käytössä on myös soutuvene, kanootti ja polkuvene.
Päärakennus on rannassa ja lasitetulta terassilta aukeaa hieno näkymä järvenselälle. Ravintolassa on A-oikeudet ja lähiruoka kesä-menyy, mutta näin helteellä tyydymme kahviin ja kotipullaan.
Manamansalon Portti
(1.1.-31.12.)
Saaren pohjoispäässä sijaitsevan Manamansalon Portin toimistorakennuksessa on myös ravintola ja elintarvikekauppa.
Ravintolassa on suuri terassi. Kesäkaudella esiituyy bändejä sekä vieraat itse karaokessa.
Myymälän alapuolella kauniissa mäntyrinteessä on kausipaikkoja.
Parhaat ja helpoimmin lähestyttävät vieraspaikat löytyvät hieman kauempaa rannasta nurmikentältä. Täälläkin on hyvä hiekkaranta. Koko saarihan on suuri hiekkakasa.
Peurapoluille
Manamansalon Portista suuntaamme sisämaahan peurapolulle. Aluetta ovat muinoin asuttaneet saamelaiset, ennen siirtymistään vielä pohjoisempaan. Tästä on merkkinä mm. hautakiviröykkiöitä ja peuranpyyntikuoppia, joita tämäkin polku seurailee. Matkan varrella on turvekammi, nuotiopaikka ja vessa.
Pikku vaellus päättyy muistomerkkikirkolle. Se on vuonna 1560-luvulla rakennetun Kainuun ensimmäisen kirkon paikalle rakennettu kellotorni ja ulkoilmakirkko. Vanha kirkko poltettiin 1500-luvun lopulla ja kello varastettiin Soloveskin luostariin.
Musiikkimiehen paikka
Poistuessamme saarelta poikkeamme Kassu Halosen taidetalolla. Muusiikkimies Kassu on kotoisin Manamansalosta ja hänen taidetalossaan on vuoden aikana vaihtuva kesänäyttely, erilaisia tapahtumia ja monitaiteellista ohjelmaa. Näyttelyiden pääpaino on nykytaiteessa.
Oulujärven Lomakylä
(kesä-elokuu ja sop.muk.)
Kurvaamme järven pohjoispuolitse ja takaisin kohti etelää Oulujärven länsirannan kautta.
Olujärven Lomakylässä on sähköpaikkoja rantamännikössä 30. Saunarannassa on matala puhdas hiekkaranta.
Metsäinen kangasmaasto on mukava liikkua marjastusaikaan ja muulloinkin.
Ruununhelmi
(1.1.-31.12.)
Rannikkoa pätkä etelään ja tulemme Ruununhelmeen. Viitoituksessa seisoo Oulujärven Vapaa-aikakeskus. Leirintäoppaasta alue löytyy C:n kohdalta, Caravan Ruununhelmi!
Suurin osa vaunupaikoista on ylhäällä rantatörmän päällä.
Nämä paikat on sijoiteltu hauskasti päivänkakkaran terälehtien muotoon. Asfalttitien päässä on pyöreä alue, josta haarautuu aidalla rajattuja taskuja matkailuajoneuvoille.
Osa matkailuajoneuvopaikoista on alhaalla nurmikkoisella niemellä uimarannan vieressä.
Samaisen niemen kärjessä on myös pienvenesatama. Ruununhelmeen mahtuu suurempikin ryhmä. Täällä on järjestetty useita treffejä, mm. Matkailuautoilijoiden syyspäiviä. Matkailuajoneuvopaikkoja on yhteensä 314, joista 200 on sähköllä. Laajassa metsikössä ei olla kylki kyljessä.
Meillä on nyt suunta kotiin päin, kohti etelää. Lähtökahvit juodaan Ruununhelmen massiivisessa kolmikerroksisessa päärakennuksessa.
Täällä on näköalaterassia kolmessa tasossa. Rakennuksessa on myös maisemaravintola jopa 250:lle hengelle. Leivonnaiset ovat taatusti tuoreita. Siitä pitää huolen täällä toimiva perheleipomo. Mukaan saisi kotimatkalle vaikkapa täytekakun tai voileipäkakun.