Raumanmeri
Ahvenanmaan ja Merenkurkun välistä aluetta kutsuttiin 1700-luvulta lähtien pitkään Raumanmereksi. Raumanmerestä sai nimensä Rauman kaupunki mutta meren nimi muuttui Selkämereksi. Kun alueelle suunniteltiin kansallispuistoa, oli nimiehdotuksena Raumanmeren Kansallispuisto.
Vuonna 2011 perustetun alueen nimeksi tuli kuitenkin Selkämeren kansallispuisto, joka on maamme suurin ja ensimmäinen vesialueita suojeleva.
Kuuskajaskari
Raumalaiset eivät saaneet pitää omaa mertaan mutta Raumalta on kuitenkin mukava lähteä tutustumaan Selkämeren saaristoon.
Nousemme helteisenä aamuna vesibussin kannelle Poroholman leirintäalueen rannasta ja suuntaamme kohti länttä ja vilvoittavia vesiä.
Alkumatkasta reitti risteilee saarten lomassa. Päivä on lämmin ja tyven.
Ensimmäinen pysähdyspaikka on Kuuskajaskarin saari, entinen Puolustusvoimien rannikkopuolustuslinnake. Laiturissa vaihdetaan matkustajia. Muutama tulee kyytiin ja muutama jää saarelle. Saaren nähtävyyksinä on sotilaskohteita: Rannikkotykki, merivalvontatorni selkä tulenjohtotorni. Saarelta löytyy myös majoitustiloja sekä ravintola Wanha Kasarmi. Kesäteatterissa kesällä 2015 pahoittaa mielensä Jo-Jo teatteri.
Kylmäpihlaja
Jatkamme matkaa täydessä lastissa. Kun ajamme länteen, saaristo harvenee. Samoin puusto saarilla.
Mitä kauemmaksi kuljemme, sitä tyynemmäksi sää käy!
Uloimpana ennen avomerta on matala Kylmäpihlajan saari ja sen jykevä majakka.
Saaren toisessa päässä on suojaisa lahti, jonka vierasvenesataman laituriin vesibussikin ajaa.
Tyynenä kesäpäivänä saarella on paahtavan kuuma. Aurinko on porottanut 9 hehtaarin kokoiseen kallioon jo useita päiviä.
Tiiravaara
Kasvillisuus kivisellä saarella on melko kitukasvuista. Mantereen puolella on pensaita ja pieniä puita, avomeren puolella katajaa, kanervaa, kivikkokasveja ja heinää. Kasvilajeja on kuitenkin yli 160. Tyrnikin menestyy karulla saarella.
Myös vesilinnut viihtyvät kallionkoloissa. Saaren merenpuoleiseen päähän ei kannatakaan mennä, ellei ole vaihtovaatteita mukana. Tiirat puolustavat omaa valtakuntaansa tehokkaasti!
Vierasvenesataman vieressä on pieni kahvila, matkamuistomyymälä ja Raumanmeren merenkulusta kertova näyttely.
Saareen ja majakkaan pääsee tutustumaan myös opastetusti.
Upeat maisemat majakasta
Kahvin ja jäätelön jälkeen jaksamme jo kiivetä 104 porrasaskelmaa majakan huipulle. Majakassa majaili aikanaan parikymmentä miestä. Nykyisin, kun majakka on automatisoitu ja luotsit muuttaneet mantereelle, toimii majakan tiloissa kesähotelli, ravintola ja tilaussauna.
Rannassa on lisäksi tynnyrisauna ja kylpytynnyri.
36 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavasta majakasta avautuu upeat maisemat lähisaariin.
Lännessä on muutaman luopdon lisäksi vain avomerta ja jossain siellä Ruotsin rannikko. Voin kuvitella millainen pauhu täällä käy kun länsimyrsky puhaltaa avomereltä ja aallot lyövät majakalle asti.
Poroholma
Palaamme iltapäivällä Poroholmaan, joka on tasokas viiden tähden alue meren rannassa. Uutuuksia kesälle 2014 olivat uusi huoltorakennus, sekä lasten uimaranta. Poroholmaan tuli myös valvottu sisääntuloportti, erillinen kauppa sekä karaokeravintola juuri karavaanareita ajatellen.
Leirintäalue on viime vuosina laajentunut runsaasti. Rannan kahden purjelaivan ja vesibussisataman väliin on tehty täytemaalla uutta aluetta.
Laajaa alue esitellään ennen leiripaikan valintaa mukavasti golf-autolla.
Poroholman vieressä on Rauman kaupungin uimaranta. Rannat ovat hienoa hiekkaa ja matalan lahden vesi lämpiää mukavaksi kesällä.
Uimarannan nurmikkoiset rannat ja Rantatalo on nykyisin leirintäalueen käytössä.
Rantatalossa on uusi kahvila ulkoterasseineen. Kahvilassa on tarjolla mm. pizzaa, panineja ja juomia. Talon takaosassa on vessat ja suihkut leiriytyjille ja uimarannan käyttäjille. Nuorempia hurjapäitä kiinnostanee Poroholman 2015 uutuus kaapelivesihiihtorata.
Avoinna ympäri vuoden
Talvella Poroholman Rantatalo toimii vastaanottona ja huoltorakennuksena kevääseen asti, jolloin koko alue kaikkine palveluineen taas aukeaa. Blomqvistin Taverna sekä sen idyllinen vanhanajan rantasauna on varattavissa myös talvisaikaan. Rantatalon toimisto on talvella avoinna aamu yhdeksästä ilta yhdeksään (su 11-19). Aukiolon ulkopuolella saapuvat voivat ottaa yhteytä numeroon 02-533 5522 .
Kakella kaupunkiin
Olemme jäämässä alueelle yöksi mutta ehdimme vielä pikaisen uinnin jälkeen vanhaa keskustaa katsastamaan.
Kaupungille pääsee kätevästi pienellä Kake Kaupunkijunalla, joka ajaa samalla opastetun kierroksen vanhassa kaupungissa.
Juna lähtee kesäpäivinä Poroholmasta puolelta ja keskustasta takaisin tasatunnein. Tarkemmat ajat ja paljon muutakin tietoa osoitteessa www.poroholma.fi.