Rannikolla ajeltaessa kannattaa poiketa pois pääteiltä tutustumaan vanhoihin rannikkokyliin. Tässä muutama mukava paikka kun olet matkalla Kaskisten ja Vaasan välillä.
Närpiö
Kaskisesta 15 kilometriä pohjoiseen on Närpiön kirkonkylä, joka on tunnettu runsaista kasvihuoneistaan. Mielenkiintoisempi nähtävyys on kuitenkin lukuisat kirkkotallit Närpiön kirkolla. Punamullattuja rakennuksia on noin 150. Ne sijaitsevat tiiviisti vieri vieressä kirkon ohittavan maantien varressa.
Tallit rakennettiin pitkän matkan päästä jumalanpalvelukseen tulleiden ihmisten ja heidän hevostensa suojaksi ja levähdyspaikaksi. Tyypillistä rakennuksille on päädystä pidennetty harjakatto, joka muodostaa suojan oven ulkopuolelle. Useimmat tallit ovat 1800-kuvulta,
Itse kirkko on keskiajalta ja rakennettu alunperin joskus 1500-luvun alussa. Kirkkoa on laajennettu useaan kertaan ja sen seinät ovat nykyisin valkeaksi rapatut.
Kellotapuli on vuodelta 1757.
Korsnäs
Ajamme 40 kilometriä Närpiöstä pohjoiseen ja tulemme Korsnäsin. Seudulle on muutettu sitä mukaa kun maata on kohonnut merestä. Pysyvää asutusta on ollut 1300-luvulta lähtien.
Korsnäsin keskus on samanniminen kirkonkylä. Kirkon paikalla on ollut keskiaikainen rakennus.
Nykyinen kauniisti koristeltu kirkko on rakennettu 1830-luvulla ja on C.L. Engelin piirtämä, kuten moni muukin tuon ajan kirkoista.
Alttarin ja alttaritaulun sijainti on erikoinen. Ne ovat keskellä kirkkoa.
Kirkon vieressä on pappilamuseo ja kotiseutumuseo.
Meitä opastaa innokas nuori tyttö, joka puhuu hieman huonoa suomea, mutta haluaa ehdottomasti tehdä esittelyn suomeksi.
Tuvan seinäpahvit on roiskemaalattu ”tapetiksi”.
Museon aarteita ovat Korsnäsin villapaidat. Ne tehtiin rippilahjaksi ja käyttäjän kasvaessa leikattiin usein edestä auki ja muutettiin villatakiksi. Vanhin villapaita on 1870-luvulta ja vielä täysin ehjä! Mahdotonta tämän päivän vaatteille!?
Bergö
Korsnäsistä ajamme parikymmentä kilometriä pohjoiseen Moikipäähän ja siitä länteen, kunnes navigaattori sanoo: Käytä lauttaa.
Bergön saareen nimi oli alkujaan Vargö. Susisaari tuntui alentavalta ja nimi muutettiin nykyiseen Bergö muotoon vuonna 1830.
Bergön saaren asuttaminen alkoi1400-luvun loppupuolella ja 1500-luvulla saarella oli 9 taloa, noin 40 asukasta. Tällöin saarelle pääsi vain soutamalla.
Saaren ainoa henkikirjakylä on Bergön kirkonkylä. Tänä päivänä kylässä on reilut 560 asukasta.
Saarella on useita pieniä kalastajakyliä.
Södra Valgrundin suojaisessa salmessa on lukuisia punaisia kalastajien aittoja ja venevajoja.
Södrä Valgrundissa on hienohiekkainen uimaranta, jossa Folkhälsan pitää uimakoulua.