Tankavaara – Majoitusta ja kullanhimon historiaa

Tankavaara sijaitsee aivan UKK-puiston lähituntumassa. Saariselän matkailukeskukseen pohjoisen suuntaan on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä.

Pieni pihaleirintä

Kultakylällä on pihaleirinnän tyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on kymmenkunta. Leiriytyjille löytyy vessat, suihkut ja keittiö. Kemssan tyhjennystä ei ole.  

Tankavaaran Kultakylä tarjoaa myös majoitusta Kultaränni-hotellihuoneissa, Kullankaivajien mökeissä sekä Korundi-huoneistoissa.

Leirintäalue ei ole pääasia

Tankavaaraan majoituttaessa päähuomio on kullankaivuun historiassa. Tankavaara vietti 50-vuotisjuhlia heinäkuussa 2020 ja ikää on myös Ravintola Wanhalla Waskoolilla. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1974. Mielenkiintoinen hämyinen sisustus on peräisin tuolta ajalta. Tarinat ovat vanhoja mutta ruokien raaka-aineina käytetään tuoreita paikallisia tarvikkeita sesongin mukaan.

Vanha kultakylä

Ympäristössä on runsaasti nähtävää liittyen kultaryntäykseen Suomessa sekä muualla maailmassa. Kullanhuuhdontaa pääsee itsekin kokeilemaan, kesällä ulkotiloissa, talvella sisällä. Myös kullankaivuu oikealla valtauksella on mahdollista! Kulta ei ole kaikki mitä maasta löytyy. Monet kaivautuvat soraan jo pelkästään korukivien, mm. granaatin ja hematiitin vuoksi, kertoo Veera Paakkonen.

Kultakylässä voi kokea vanhan kultakaivoskylän tunnelmaa. Ravintolan takana on Villin Lännen tyyliin rakennettu kulissikylä. Sieltä löytyy vanhan mallisia kauppoja, kalifornialainen hotelli ja jopa kopio ilotalosta!

Aukiolla järjestetään kullanhuuhdonnan SM-kisojen yhteydessä markkinat, joilla myydään mm. käsityötuotteita, esittelee Veera. Kullanhuuhdonnan SM-kisoja on Tankavaarassa järjestetty vuodesta 1973.

Toinen käymisen arvoinen paikka onkansainvälinen Kullankaivuusta ja -huuhdonnasta kertova museo. Alueella oli  aiemmin myös Metsähallituksen luontokeskus mutta rakennus toimii nykyisin Kultakylän kokous- ja juhlatilana nimellä Sompio-Talo. Metsähallituksen palvelupiste Kiehinen sijaitsee nykyisin Saariselän keskustassa, Hotelli Gielaksen katutasossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s