Vuoden 2016 retkikohde – Raahen saaristo

Vuoden retkikohde-kilpailun teemana on tänä vuonna retkeilyvesistö. Kymmenestä finaaliin päässeestä alueesta yleisö äänesti parhaaksi Raahen saariston.

raahensaaristo2

Kasvava saaristo

Raahe_1

Perämeren pohjukassa sijaitsevan Raahen saariston tekee erikoiseksi maankohoamisilmiö, joka perämerellä on 8 mm vuodessa. Raahen saaristoon kuuluu lähempänä rannikkoa olevat metsäiset sisäsaaret sekä pienet avoimet luodot. Saaret ovat virkistyskäytössä ympäri vuoden.

Raahe_2Saarille pääsee veneillen tai melomalla. Raahesta löytyy kanoottivuokrausta sekä melontapalveluita.

Saarinen maalattuVeneetön voi lähteä saaristoristeilylle Raahen Meripelastusseuran aluksella Niilo Saarisella. Risteilyistä voi rantautua Raahen toiseksi suurimmalle saarelle Iso-Kraaselille (gråsäl = harmaahylje).

raahensaaristo5Saarella seisoo tunnusmajakka pooki ja luotsitupa. Saarelta löytyy myös majoituspalveluja sekä sauna. Risteilyaikataulut julkaistaan kesän kynnyksellä ja löytyvät mm. osoitteessa http://www.visitraahe.fi. Tilausmatkoja järjestetään myös Purjelaivasäätiön omistamalla kuunarilla Raahen Fiialla, silloin kun se ei ole purjekoululaivana.

Kaupunki 1600-luvulta

Raahe_4Historiallisessa Raahessa on paljon nähtävää. Raahen museo on Suomen vanhin paikallismuseo.

1065_Museo_Raahe_290707Se kertoo mm. seudun merenkulun ja puulaivarakentamisen historiasta.

1059_Museo_Raahe_290707Museosta löytyy Wanha Herra, Suomen vanhin sukelluspuku.

PFMeripaivat_juliste_puhdas_tekstialueRaahen Meripäivät nimeltään Pooki Flakkaa järjestettiin ensimmäistä kertaa viime kesänä. Tilaisuuden suosio yllätti järjestäjät. Toiset perinteiset meripäivät juhlitaan 15.-17. 7. 2016. Silloin Raumalla kaupunki kuhisee torielämää ja merellistä ohjelmaa.

Majoituspaikkoja karavaanarille löytyy kaksi SFC-aluetta, Lohenpyrstö ja Multaranta. Jälkimmäinen on sisämaassa reilun kymmenen kilometrin päässä Raahesta.

Raahe_3Lohenpyrstö sijaitsee meren rannalla Raahen kaupungin sekä saariston pohjoispuolella. Merta voi päästä ihailemaan aitiopaikalta, oman matkailuauton ikkunoista.

1055_Raahe_290707