Leporanta SFC

monttu-112

SF-Caravan Liedon seutu ry:n caravan-alue Leporanta sijaitsee parikymmentä kilometriä Turusta koilliseen. Matkaa perille Turku-Hämeenlinna tieltä on 6-7 kilometriä, riippuen siitä tuleeko Turun vai Hämeenlinnan suunnasta. Tie perille on soratietä. Turun suunasta perille on hyvä opastus, Hämeenlinnan suunnalta ei minkäänlaista. Leporanta valittiin vuoden 2012 SFC-alueeksi. Leporanta on avoinna ympärivuoden, vain SF-Caravanin jäsenille.

Soramontusta keitaaksi

monttu-104

Liedon seudun yhdistys hyväksyttiin liiton jäseneksi vuonna 1980. Oman alueen vuokrasopimus allekirjoitettiin vuonna 1982.

monttu-105

Leporantaa on vuosien mittaan rakennettu soramontusta viihtyisäksi keitaaksi, mukavaksi, rauhalliseksi ja luonnonläheiseksi paikaksi keskellä mäntymetsää. Ympäröivissä metsissä on runsaasti metsäteitä ja -polkuja ulkoiluun.

monttu-119

Alueen keskellä oleva lampi on siivottu romuista, matkailuajoneuvopaikkoja on pengerretty ja huoltorakennuksia vuosien mittaan rakennettu talkoilla. Viimeisin suurempi projekti oli jätevedenpuhdistusjärjestelmän rakentaminen sekä sähkötyöt.

monttu-120

Sähkökaappien ja maakaapelien asentamisen yhteydessä pihavaloiksi tuli led-valot.

monttu-101-2

Leporannassa on hyvät, toimivat ja siistit huoltorakennukset. Portin lähellä on toimisto ja pysäköintialue.

monttu-107

Keskemmällä aluetta on suurempi huoltorakennus, jossa on vessat, suihkut ja tiskauspaikka sekä kemssahuolto. Vessoja rakennetaan lisää kesäksi 2016.

monttu-114

Toisessa päässä rakennusta on suuri sauna, joka on ns. uikkarisauna. Kaikki saunovat yhdessä mutta miehille ja naisille on omat pesu- ja pukeutumistilat. Sauna lämpiää öljyllä. Kiuas on hieman meluisa ja päästää pienet tuoksut käynnistyessään.

monttu-108

Lähempänä lammen rantaa on tilaussauna. Lampi syvenee melko nopeasti. Lyhyen laiturin päässä on jo kaksi metriä vettä, keskellä lampea syvyyttä on viisi metriä. Kallion reunalla on ponnahduslauta eli turkulaisittain ”ponnu”.

monttu-103

Lapsille on matalampi turvallinen hiekkapohjainen uimaranta, jossa on pieni vesiliukumäki.

monttu-115

Vesi lammessa on aivan mahtavan kirkasta. Aluksi lammen vettä käytettiinkin suoraan juomavetenä. Nykyisin alueella on kaivo ja porakaivo.

Huoltorakennuksen takana on puu- ja työkaluvarastoja sekä pienempi kokoontumistila jossa on myös keittiö.

monttu-109

Isompaan kokoontumistilaan, Riemuriiheen mahtuu tanssimaan useampi kymmenen henkeä. Orkesterille tai muille esiintyjille on erillinen pieni ”näyttämö”.

monttu-113

Toinen pienempi huoltorakennus, jossa on vessat, tiskaus ja kemssantyhjennys on alueen toisessa päässä.

monttu-121

Tätä hieman korkeammalle lammenrannasta nousevaa vaunualuetta kutsutaan yläkerraksi.

monttu-106

Keskellä lampea pienellä kallioniemellä on grillitupa, ulkogrilli ja ulkopöytä sekä pari keinua.

monttu-117

monttu-118

Lasten leikkipaikalla on mökki, keinut ja kiipeilyteline.

monttu-111

Matkailuajoneuvopaikat on pengerretty ympäri lampea.

monttu-101

Sähköistettyjä paikkoja on 150, kausipaikkalaisia alueella on viitisenkymmentä. Vastaanotto ja muut huoltotoimet toimivat isäntäperiaatteella. Huhtikuun lopulta syyskuun loppupuolelle isäntä on paikalla joka päivä, talvisaikaan viikonloppuisin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Leporanta SFC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s