Italian Dolomiitit

Dolomiittien rosoisessa kainalossa

SestoCaravan_ (01)Dolomiitit sijaitsevat Italian koillisosassa, Alppien eteläreunalla. Perinteisistä alppimaisemista alue eroaa rosoisilla ja jyrkillä punertavansävyisillä dolomiittivuorillaan. Alueella on 21 yli kolmekilometristä vuorta, paljon laskettelurinteitä ja ihanteelliset sääolosuhteet kevättalvella.

SestoCaravan_ (20)Dolomiitit kuuluivat aikoinaan Tyroliin, jonka pohjoisosa on nykyisin osa Itävaltaa ja eteläosa Italiaa. Vuoristokylät ja rakennukset ovat hyvin saman tyyppisiä kuin Itävallassa ja Sveitsissä ja paikkakunnilla on sekä saksan- että italiankieliset nimet. Yli 90 prosenttia väestöstä puhuu saksaa. Läntisillä Dolomiiteilla on monia olympialaisistakin kuuluisia laskettelu- sekä hiihtokeskuksia kuten Cortina d´Ampezzo. Itäisillä Dolomiiteilla on yhtäläiset rinteet mutta vähemmän väkeä. Sinne nyt suuntaamme.

SestoKyla_ (9)

20100215_KATAsuomeen_Sesto (2031)

Euroopan paras talvialue

20100214_KATAsuomeen_Dolomiiteille (1833)

Alta Pusteria-laaksoon saavutaan Itävallasta tultaessa helpoimmin moottoritietä Brennerin solan kautta. Tällöin reitti Seston laaksoon on melko tasaista, Alppien mittapuun mukaan. Etelästä lähestyttäessä tie kiemurtelee serpentiininä vuoren rinnettä ylös. Liukkaalla saa olla tarkkana ja lumiketjut on oltava lain mukaan aina mukana. Nastathan on kielletty. Täältä Dolomiti di Seston kainalosta löytyy Euroopan parhaaksi talvicaravan-alueeksi valittu Caravan Park Sesto.

SestoRinne_ (16)

Lähimmät kylät Moso ja Sesto, saksaksi Sexten, sijaitsevat yli 1300 metrin korkeudessa.

20100214_KATAsuomeen_Sesto (1884)Caravan Park Seston korkeus merenpinnasta on 1520 metriä.

SestoCaravan_ (2)

Helmikuun puolessa välissä täällä on kunnon talvi. Laaksossa lämpötila kohoaa tosin aurinkoisena päivänä plussan puolelle, mutta yöllä on helposti 20 pakkasta. Kaasua kuluu, koska paikalliset matkailuajoneuvot eivät ole aina yhtä hyvin eristettyjä kuin Pohjoismaihin tehdyt. Paikallinen tapa on pitää ajoneuvon vieressä ulkona 20 litran kaasupulloa. Caravan alue toimittaa täyden pullon autolle pyydettäessä. Kaasun hankkimista täällä hankaloittaa se, että jos ostat pullon Sestosta, et voi vaihtaa sitä muualla!

SestoCaravan_ (19)

Caravan Park Sesto on osa suurempaa kokonaisuutta, Mountain Resort Pazenfeldtiä. Alueella on runsaasti erilaisia majoitusmahdollisuuksia, ravintoloita, kylpylä ja kauppa.

20100214_KATAsuomeen_Sesto (1933)Caravan Parkissa on useita huoltorakennuksia, osa vanhantyylisissä hirsirakennuksissa, osa maan alla.

SestoPesu_ (6)

Kaikki huoltotilat ovat viimeisen päälle, vanhaan rustiikkisen kylpylätyyliin sisustettuja ja kaakeloituja. Peseytymis- ja suihkutilat ovat aina erillään WC-tiloista.

SestoPesu_ (4)SestoKauppa_ (21)

Rinteitä kokeneille ja enemmän kokeneille

Rinteisiin Caravan Parkista pääsee mukavasti linja-autolla. SkiBus pysähtyy aivan alueen portille ja niitä kulkee jatkuvasti, pitkin päivää, siesta-aikana harvemmin. Kyliin pääsee busseilla vierailulle aina yön kello yhteen asti.

SestoRinne_ (12)

Laskettelukeskuksia laaksossa on useita. Rinteet ovat täällä aivan eri kaliiberia Lapin tuntureihinkin tottuneelle. Pienempiä ja lyhyempiäkin rinteitäkin toki löytyy päätien varresta.

SestoCondoli_ (10)

SestoCondoli_ (11)

Komeimmille rinteille pääsee Seston kylästä condoli-hissillä, johon mahtuu kerralla useampi kymmenen laskettelijaa. Yläasema on 2048 metriä merenpinna yläpuolella. Tästä vie hissit vielä parisataa metriä ylöspäin.

SestoRinne_ (15)

20100215_KATAsuomeen_Sesto (2101)

Rinteitä on kilometrikaupalla. Jos koivet kestävät voi laskea koko päivän uusia rinteitä. Luoteeseen voi laskea toisen pienempään kylään. Täältä pääsee taas toisilla hisseillä vastarinteeseen.

20100215_KATAsuomeen_Sesto (2088)

Ei laskettelevallekin löytyy reittejä. Rinteillä on murtomaalatuja yli 200 kilometriä ja monet kävelyreititkin ovat auki jo kevättalvella.

SestoRinne_ (14)

Condolin yläaseman vieressä on rinneravintola, josta saa maittavaa saksalaistyylistä rasvaista lihaa ja tuhtia olutta. Tukeva ruoka ja tukevat ruokajuomat voivat tehdä loppupäivän laskuista vaarallisia. Kevyempiäkin nokittavia kyllä löytyy. Mahtavankokoisella terassilla voi nauttia virkistävistä juomista ja auringosta ja mahtavista maisemista. Ravintolaa ei suljeta laskettelukaudella siestan ajaksi.
Ruokien ja oluiden hinnat ovat suomalaista keskitasoa. Viinit ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Rinneravintolassa pullon paikallista puna- tai valkoviiniä saa jo 10 eurolla.

Mahtava kylpylä

Mainoskuva2

Rankan laskettelupäivän päätteeksi on mukava vetreyttää lihaksiaan lämpimässä vedessä ja saunassa. Caravan Park Seston kylpylä on aivan mahtava elämys. Uima-allasosasto on päällystetty luonnon liuskekivellä.

Mainoskuva1

Allas ei ole neliskulmainen laatikko, vaan monimuotoinen lampi, pohja päällystetty luonnon soralla. Tosin siisteyden vuoksi jollain massalla pohjaan kiinnitetty. Tunnelin kautta pääsee sukeltamaan ulos, jossa voi höyryävästä altaasta ihailla auringon kultaamia vuorenhuippuja.

20100215_KATAsuomeen_Sesto (1959)

Jos olet saunaihmisiä, on aivan pakko mennä lisämaksusta erilliselle saunaosastolle. Saunamestari esittelee kuiskaten kylpypaikat, jakaa tarvittavat pyyhkeet ja tarvikkeet ja kehottaa vieraita rauhallisuuteen. Osastolla ei saa puhua ääneen eikä meluavia lapsia sallita. Suomalaiselle sauna on jokapäiväinen tuttu mutta täällä siitä tehdään pyhä asia, suorastaan mystinen juttu. Ujoimmille ei saunaosasto sovellu. Saksalaiseen tyyliin täällä yhteissaunoissa saunotaan aina alasti (Toisin kuin näissä juttua varten saaduissa mainoskuvissa. Saunassa kun ei voi itse heilua kameran kanssa. . . )

CPS_44aErilaisia saunoja on kymmenen. Roomalaisessa saunassa on lämpimät kivipenkit. Metsäsauna on rakennuksen sisälle rakennettu pieni hirsisauna. Yrttisaunassa roikkuu runsaasti erilaisia kasveja, tuoksu on vahva ja lämpötila on melko alhainen. Osastolla on myös porealtaat ja erilaisia suihkuja. Suomalaisessa saunassa on oikeaoppisesti kunnolla lämpöä, noin 80 astetta. Ja täällä saa heittää löylyä! Erona suomalaiseen saunaan ja saunomiseen täällä oli se että olutta ei ole tarjolla. Kylpyläosastolta saa myös erilaisia hierontoja ja muita hoitoja.

SextenSauna

SestoKylpypuu_ (5)

CaravanPark014

Mikäli haluat oikein erikoisen kylpyelämyksen, niin vuokraa puuhun rakennettu kylpytalo.

Ulkoilun ja uimisen päälle syömään

SestoCaravan_ (3)

Tummista hirsistä ja kivestä rakennetussa alppityylisessä päärakennuksessa, jossa on myös toimisto, sijaitsevat ravintolat. Yläkerran ravintola aukeaa jo aamulla.

SestoCaravan_ (7)

Alakerran oluttupamainen ravintola on auki vain illalla. Illallista varten pitää varata pöytä hyvissä ajoin etukäteen. Ruokalistat ovat monipuoliset. Herkkuja on niin Keski-Euroopasta kuin Välimeren maistakin. On huomioitava, että täällä kuten kylissäkin kaikki ravintolat ja kaupat ovat kiinni iltapäivän siestan ajan.

Rankan päivän päälle uni maistuu mutta aamuaurinko ajaa aikaisin ylös ja kohti uusia henkeäsalpaavia maisemia.

SestoRinne_ (13)

Yksi kommentti artikkeliin ”Italian Dolomiitit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s