Muotkan Ruoktun tunturikeskus on toiminut retkeilijöiden keitaana ja tukikohtana Muotkatunturin retkeilijöille yli 30 vuotta. Vuodesta 1976 aluetta on isännöinyt Hans Niittyvuopio, seudun monitoimimies ja poromies.
Nykyisin alueella on alkuperäisen muhkean kelopirtin lisäksi 18 mökkiä ja 4 huonetta. Alueen toiminta on ympärivuotista.
Muotkan Ruoktulla on myös leirintäalue huoltotiloineen sekä sähköpaikkoja matkailuajoneuvoille. Vaatimattomat vaunupaikat on sijoiteltuna vapaamuotoisesti ja luonnonläheisesti matalaa mäntyä ja koivua kasvavalla mäenharjanteella.
Alhaalla laaksossa virtailee kalaisa Peltojoki.
Suomen paras poronkäristys
Ravintolassa herkkujen taso on taattua. TV-sarja “Suomen Paras” valitsi Hansin Suomen parhaaksi poronkäristäjäksi vuonna 1994. Onnistumisen salaisuutena on oikeanlaiset joiut. Muotkan Ruoktu – ruoktu tarkoittaa kotia – rakennettiin aikanaan Luttojoen rannalla kasvaneista mahtavista kelohongista, jollaisia tuskin Suomen lapista enää löytyy. Kelopirtti toimii oleskelu- ja ravintolatilana alkuperäisessä asussaan.
Pihapiiristä löytyy myös muhkea kota, joka soveltuu vaikkapa kokoustilaksi. Kodassa on grillitakan lisäksi sähkölämmitys.
Saunoja alueelta löytyy kaksi.
Kalaan ja vaellukselle
Majoitus- ja ruokailupalvelujen lisäksi Muotkan Ruoktulla on hyviä kalavesiä alueen läpi virtaavalla peltojoella ja muilla lähiseudun vesillä. Alueella on voimassa Ylä-Lapin erämaa-alueen viehekalastuslupa.
Vaellusmaastot ovat hienot ja merkityille reiteille on opastuskartat. Lyhimmällä päiväretkellä on pituutta 12-18 kilometriä. Pisin retki on 50-kilometrinen vaellus Inarijokivarteen. Se kestää 3 yötä, joista kaksi autiotuvilla.
Muotka Ruovttu Ustibat
Vuosien varrella Muotkan Ruoktulle on tullut joukko vakiovieraita, jotka perustivat keväällä 1990 yhdistyksen: Muotka Ruovttu Ustibat – Muotkan Ruoktun Ystävät. Päätoiminta-ajatuksina on pitää tunturikylä aitona ja mutkattomana paikkana sekä huolehtia Muotkan Ruoktun läheisyydessä sijaitsevan retkeilymaaston siisteydestä.