Muotkan Ruoktu

20130722_MuotRuok-119

Muotkan Ruoktun tunturikeskus on toiminut retkeilijöiden keitaana ja tukikohtana Muotkatunturin retkeilijöille yli 30 vuotta. Vuodesta 1976 aluetta on isännöinyt Hans Niittyvuopio, seudun monitoimimies ja poromies.

20130722_MuotRuok-121

Nykyisin alueella on alkuperäisen muhkean kelopirtin lisäksi 18 mökkiä ja 4 huonetta. Alueen toiminta on ympärivuotista.

MuotkanRuok-02

Muotkan Ruoktulla on myös leirintäalue huoltotiloineen sekä sähköpaikkoja matkailuajoneuvoille. Vaatimattomat vaunupaikat on sijoiteltuna vapaamuotoisesti ja luonnonläheisesti matalaa mäntyä ja koivua kasvavalla mäenharjanteella.

MuotkanRuok-05

Alhaalla laaksossa virtailee kalaisa Peltojoki.

Suomen paras poronkäristys

MuotkanRuok-01

Ravintolassa herkkujen taso on taattua. TV-sarja “Suomen Paras” valitsi Hansin Suomen parhaaksi poronkäristäjäksi vuonna 1994. Onnistumisen salaisuutena on oikeanlaiset joiut. Muotkan Ruoktu – ruoktu tarkoittaa kotia – rakennettiin aikanaan Luttojoen rannalla kasvaneista mahtavista kelohongista, jollaisia tuskin Suomen lapista enää löytyy. Kelopirtti toimii oleskelu- ja ravintolatilana alkuperäisessä asussaan.

MuotkanRuok-03

Pihapiiristä löytyy myös muhkea kota, joka soveltuu vaikkapa kokoustilaksi. Kodassa on grillitakan lisäksi sähkölämmitys.

20130722_MuotRuok-126

Saunoja alueelta löytyy kaksi.

Kalaan ja vaellukselle

MuotkanRuok-04

Majoitus- ja ruokailupalvelujen lisäksi Muotkan Ruoktulla on hyviä kalavesiä alueen läpi virtaavalla peltojoella ja muilla lähiseudun vesillä. Alueella on voimassa Ylä-Lapin erämaa-alueen viehekalastuslupa.

20130722_MuotRuok-118

Vaellusmaastot ovat hienot ja merkityille reiteille on opastuskartat. Lyhimmällä päiväretkellä on pituutta 12-18 kilometriä. Pisin retki on 50-kilometrinen vaellus Inarijokivarteen. Se kestää 3 yötä, joista kaksi autiotuvilla.

Muotka Ruovttu Ustibat

Vuosien varrella Muotkan Ruoktulle on tullut joukko vakiovieraita, jotka perustivat keväällä 1990 yhdistyksen: Muotka Ruovttu Ustibat – Muotkan Ruoktun Ystävät. Päätoiminta-ajatuksina on pitää tunturikylä aitona ja mutkattomana paikkana sekä huolehtia Muotkan Ruoktun läheisyydessä sijaitsevan retkeilymaaston siisteydestä.

20130722_MuotRuok-140

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s