Istukaa, olkaa hyvä!
Millainen on sopiva tuoli. Onko olemassa yhtä ja parasta vaihtoehtoa?
Jokainen vähänkin leirintämatkailua harrastava hankkii ennen pitkää leirintäkalusteita. Lyhyelläkin leiriytymisellä matkailuajoneuvon eteen ilmestyy pöytä ja pari tuolia. Hyvällä ilmalla etuteltassa tai markiisin alla istutaan koko ilta grillaten ja rupatellen.
Kevyt tuoli kulkee mukavasti myös vaikkapa rannalle.
Aiemmin camping-tuoleissa oli rautaputkirunko tai puurunko. Kangas oli markiisikangasta tai hiostavaa ”muovia”. Nykyisin tuolien rungot ovat lähes poikkeuksetta kevyttä ja vahvaa duralumiinia. Alumiini on pinnoitettu tai eloksoitu tahraamattomaksi. Kankaana käytetään keinokuitua. Kevyemmät ovat yleensä 100-prosenttista polyesteriä. Tukevammat kankaat ovat PVC-pinnoitettua polyesteriä. Päällystetyt kankaat ovat usein niin harvoja että päästävät veden lävitseen. Ne voi huoletta jättää yöksi ulos sateeseen. Pinnoitetun kankaan huonona puolena on hiostavuus. Aurinkotuolissa onkin mukava pitää tuolin päällä esim. puuvillakangasta tai pyyhettä. Tuoleissa on painosuositukset. Kevyempirakenteiset on yleensä mitoitettu 90-100-kiloiselle istujalle. Tukevammat jopa 125-kiloiselle. Tuoleja saa caravan-tarvikeliikkeistä. Hinnat noin 35 – 120 euroa.
Vanha perinnöksi saatu ohjaajantuoli on vielä täydessä kunnossa, vaikka ikää on jo yli viisikymmentä vuotta. Runko on kovaa puuta ja kangas puuvilla-markiisia. Kangas on hieman haalistunut mutta rungon liitokset ovat edelleen vahvat. Tuoli on nopea avata ja koota. Puurungosta johtuen tuoli on melko painava. Yli kuusikiloista tuolia ei viitsi kovin pitkälle kantaa. Tällainen tuoli saakin nykyisin jo levätä mökin verannalla.
Moderni versio ohjaajan tuolista. Runkoputket ovat alumiinia ja kangas ohutta, mutta vahvaa polyesteriä. Materiaalien ansiosta tuoli on kevyt: vain kaksi kiloa. Ohut tiivis kangas ei päästä vettä kovin hyvin läpi. Kangas kestää vettä mutta vesi jää tuolille. Tämän typpistä tuolia on myös saatavana sivupöytätasolla. Tuoli on hyvä istua ja kulkee pussissa mukavasti mukana.
Ohjaajantuolin evoluutioversio. Alumiinirungon toiminta on hieman monimutkaisempi, mutta tuoli taittuu pieneen tilaan. Alumiiniputket ovat edellistä tukevampia ja muovipinnoitettuja. Myös kangas on paksumpaa ja ryhdikkäämpää. Tukevuus tuo tietysti lisää painoa. Tuoli painaa 5,2 kiloa.
Taittuvan tuolin kolminkerroin taittuva versio. Tuolissa on yhdysrakenteisena jalkatuki auringonottoa varten. Selkänoja on korkea ja niskatyyny on irrotettava. Selkänojaa kallistettaessa vipuvarret nostavat jalkaosan ylös. Selkänojan lukitus on käsituissa. Tuoli ei käänny aivan vaakatasoon. Tämä tuoli soveltuu sekä auringonottoon, että ruokailuun. Huonona puolena se, että jalkaosan vuoksi sitä on vaikea siirtää lähelle pöytää, kun alaosa on istujan jalkojen tiellä. Makkarasta putoava sinappi osuu myös melkoisella varmuudella tuolin alaosalle. Kohtuullisen hyvä kompromissi kuitenkin. Tuoli painaa 4,9,kg.
Kaksinkerroin taittuva tuoli on nykyisin yleisin karavaanareillakin. Tässä tukevammassa mallissa alumiiniputket ovat ovaalinmuotoiset, joka vahvistaa rakennetta. Tuolin painorajoitus onkin 200 kg. Kangas on tukevaa PVC-polyesteriä. Tuolin korkea selkänoja antaa ryhtiä istumiseen ja riittää hyvin auringonottoon. Tuolin selkänoja on kallistuva ja lukitus on kädensijoissa.
Lisävarusteena on jalkatuki, jolloin tuolista saa täysimittaisen aurinkovuoteen. Tämä tuoli toimii myös oikein hyvin ruokapöydän tuolina. Tästä ei tuolin monikäyttöisyys juuri parane. Tuoli painaa 5,7 kg, lisäosan kanssa 7,1 kg. Vertailun painavin, mutta selkeästi myös tukevin – ja kallein.
Pienille lapsillekin on omat kokoontaittuvat tuolimallinsa. Tämä malli toimii ensin syöttötuolina. Kun punainen jalkatuella varustettu osa iroitetaan, paljastuu alta toinen tuoli hiukan vanhemmalle lapselle. Ulospäin taivutettujen jalkojensa ansiosta tuolia ei saa lapsi nurin. Sivulla on taskut lelulle ja tarvikkeille. Tuoli painaa 4,8 kg
Kokoontaitettuna tuolit on helppo pakata takatalliin, tai ottaa mukaan kun lähdetään naapurivaunulle kylään.
Valitsitpa minkä tuolinhyvänsä – on se jokatapauksessa päin persettä!
Yksi kommentti artikkeliin ”Camping-tuoli”