Luxia Caravan Saariselän Kakslauttasessa

Kun lähestytään etelästä Saariselkää näkyy jo kauempaa Kakaslautasen risteykseen laskevalle tielle joukko Kakslauttasjoen rannan lähelle majoittuneita matkkailuajoneuvoja.

Hyvä sijainti

Luxia Caravan sijauitesee mukavasti heti 4-tien varrella. Tulijoita tervehtii  kaus näkyvä muhkea puuportti. Sen takana seisoo pieni hirsinen toimisto, jossa on myös kahvila.

Keskellä aluetta on hirsinen grillilaavu ja takakulmassa grillikota.

Toimisto- ja kahvilarkennuksen takana on ulkotilassa katettu tiskipaikka. Vaunualueen puolelta löytyy yksi vessa ja suihku samassa tilassa. Vessan yhteydessä on pesukone ja kuivauskaappi.

Toinen suihku löytyy viereisestä saunarakennuksesta mutta on sauna-aikaan vain saunojien käytössä. Pienet wc- ja suihkutilat ovat alueen suurin puute, sanoo Toni Väljä. Hän on vastannut alueen toiminnasta kesän 2020 ajan veljensä Jaakon kanssa. Luxia on alun perin sisarusten äidin Tarjan ja isäpuolen Henryn rakentama.  Heillä oli saman niminen siivousyritys Saariselällä. Alueen rakennukset on hyvin pitkälti tehty kierrätysmateriaaleista. Nyt aluetta on hoitanut perikunta sekä äiti Tarjan ystävät. Alueen hoitoa vaikeutta se että Tonin ja Jaakon kotipaikka on Pohjanmalla. Luxian tulevaisuus onkin vielä auki, pohtii Toni.

Sauna on erikoisen mallinen. Se muistuttaa pitkäksi venytettyä mustaa kotaa.

Alhaalla loivarinteisen kurun pohjalla virtaa Kakslauttasjoki mutta ikävä kyllä sen rantaan ei voi rakentaa. Vaunupaikkojakaan siellä ei ole mutta telttailuun sitä käytetääna.

Matkailuajoneuvopaikkoja ovat loivassa hiekkaisessa etelään viettävässä rinteessä. Sähköpaikkoja on 40 ja sähköttömia kymmenkunta lisää. Enemmänkin saattaisi mahtua mutta rajoitteen on  tuo edellämainittu saniteettitilojen vähyys.

Mikäli toiminta jatkuu, uusia vessoja varmaankin tehdään. Toinen töitä teettävä asia on lumi. Jos etelässä on kärsitty sen puutteesta, on sitä Lapissa joskus liikaakin. Caravan-alueiden yleinen ongelma voikin olla se mihin lumet aurataan.

Suora yhteys UKK-puiston reiteille

Luxian sijainti päätien varrella on hyvä. Se toimii yöpymispaikkana pohjoiseen ajavalle sekä tukokohtana pidemmälle vierailulle Saariselän alueella. Kakslautasen risteyksestä vie tie Kiilopäälle komeisiin päiväretkimaisemiin. Saariselän lasketteleuksekukseen ajelee maanteitse

Aivan alueen vieressä, päätien toisella puolella kulkee valaistu latu sekä kesä- ja talvikävelyreitti.  Valaistuja latuja pääseen Kiilopäälle, Laanilaan ja aivan Saariselän ”kylille” asti. Kiilopäälle vievälle latureitille tulee pituutta n. 5,8 kilometriä. Latujen varsilla on useita laavuja sekä latukahviloita- ja ravintoloita. Laanihovin iltapäivän monotanssit on jo legenda. Niitä on järjestetty sesonkiaikoina klo 14-17 jo vuodesta 1984.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s