Kiilopää – Suomen Ladun tukikohta retkeilijöille

Kun kääntyy nelostieltä Kakslauttasen risteyksessä kohti itää, saa jo ensimmäisen tienkumpareen päältä näkyviinsä komean tunturin laen. Kiilopään huippu näkyy vaikka matkaa sinne on vielä kuutisen kilometriä.

Kiilopää kohoa 546 metrin korkeuteen. Se on yksi Saariselän suosituimmista käyntikohteista. Tunturi on helpohko saavuttaa hyväkuntoista – ja paljon tallattua – reittiä myöden.

Tunturille vie sen länsirinteelle merkattu selkeä polku. Jyrkimmissä kohdissa on portaita. Tämä saattaa kuulosta liiankin helpolta mutta reitit on tehty suojelemaan luontoa. Turisteja kehotetaan pysymään reitillä eikä tolvaamaan pitkin rinteitä. Ankarissa olosuhteissa tunturikasvit ovat haavoittuvaisia. Aivan Kiilopään juurella on hyvä tukikohta retkille, Suomen Ladun retkeilykeskus sekä sen hyvät pysäköintitilat.

Laaja UKK-puiston erämaa

Kiilopään huippu on kivistä paljakkaa, eikä puusto ole rajaamassa näkyvyyttä. Idän suuntaa aukeaakin upeat näkymät UKK-puiston tunturialueelle. Korkeimmalle kohoaa Sokostin 718-metrinen laki.

Kiilopään tunturikeskuksesta aloittaa moni patikkaretkensä tai hiihtovaelluksensa laajoille erämaille. Vaeltajien joukosta olen löytävinäni kahdenlaisia ihmistyyppiä. Toinen on varovainen ja hiukan hermostunut, toinen rento ja rehvakas. Ensimmäinen tyyppi onkin vasta lähdössä matkaan ja päässä pyörii monia asioita: Miten kunto kestää, painaako reppu liikaa… Toinen tyyppi on jo reissunsa tehnyt ja olo on voittajan.

Saunomassakin on jo käyty ja ruokailtu Kiilopään ravintolassa. Kiilopäällä käy myös paljon ulkoilijoita parin tunnin lenkillä sekä päiväretkeilijöitä pienen repun kanssa. Suosittu kolmen kilometrinen reitti vie Luulammen päivätuvalle. Tästä eteenpäin löytyvät mm. Rumakurun ja Vellinsärpimän päivätuvat.

Allekirjoittanut erävaelluksella Kiilopään ja Saariselän maisemissa 1984.

Välineiden puutteeseen pidempikään ei retki kaadu. Kiilopäältä löytyy monipuolinen suksivalikoima tunturi- ja metsäsuksia, lumikenkiä sekä ahkioita ja talviretkeilyvarusteita.  Omat suksesi voit jättää ammattilaisen voideltavaksi. Tämän päivän sana on läskipyörä, joita löytyy sähköllä ja ilman.

Pieni Caravan Park

Kiilopään retkeilykeskuksen omistaa Suomen Latu. Päärakennuksessa on toimisto ja avara ravintolasali sekä minimarket. Matkamuistojen lisäksi löytyy retkimuonaa, mm. valmis eväspaketti päiväretkelle. Ravintola Kiilopäässä tarjotaan aamiaista, keittolounasta, buffet-päivällisiä sekä á la cartea listalta.

Päärakennuksen alakerrassa on saunat, pesutilat ja vessat. Majoitustiloina on hotelli- ja hostellihuoneita, huoneistoja sekä useita mökkejä.

Karavaanareita palvelee pieni matkaparkki, Caravan Park jossa on yhdeksän sähköpaikkaa.

Matkailuajoneuvopaikat ovat luonnonmukaisesti sijoiteltuna tunturin kupeen mäntymetsikköön. Keskellä aluetta on grillikatos. Alueelle on tehty pieni laajennus. Päärakennuksen vieressä on neljä sähkötöntä uudempaa matkailuajoneuvopaikkaa.

Karavaanarien käytössä on suihkutilat ja iltasaunat klo 16-19, miehille ja naisille omansa. Kemssantyhjennyspaikka löytyy Hostelli Ahopään takaa.

Savusaunalla on yleisövuoroja maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin majoittujille hintaan 10 e/hlö. Saunasta pääsee pulahtamaan taatusti raikkaaseen Kiilopuroon.

Uimaveden lämpötila on talvella miinuksen puolella mutta tunturista virtaava puoro pysyy sulana!

Avotunturit kohoavat heti caravan-alueen takana

Caravan-alueen takaa aukeavalle avotunturin paljakalle on matkaa vain kivenheitto, eikä tarvitse olla edes kovin hyvä heittäjä. Hyvin merkityille patikka- ja hiihtoreiteille pääsee siis suoraan vaunulta.

Syksyllä ruska-aikaan Kiilopäässä on väkeä ja caravan-puisto on usein viimeistä pilttuuta myöden täynnä. Paikka kannattaakin varata etukäteen.

Kiilopään kesäkausi päättyy lokakuun alussa ja talvikausi alkaa marraskuun alussa. Hiljaisena välikuukautena lokakuussa sekä myös toukokuussa Caravan Park pidetään yleensä suljettuna.

Kiilopäällä on tullut vierailtua usein. Ensimmäise treissu tehtiin 70-luvun loppupuolella. Tässä on palattu Kiilopäälle reilun viikon mittaiselta retkeltä helmikuussa 1985.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s