Trakain sijaitsi aikanaan sotilaallisesti tärkeässä paikassa. Kaupungissa oli kolme vahvasti linnoitettua linnaa, joista kaksi on vieläkin pystyssä. Tänä päivänä Trakai on Liettuain suosituimpia turistikohteita.
Trakain kaupunki sijaitsee n 30 kilometriä Liettuan pääkaupungista Vilnasta länteen, Galvé-järven rannalla. Turisteja houkuttelee historian lisäksi kaunis ja puhdas luonto. Kaupunkia ympäröivä Nerisin kansallispuisto onkin Liettuan puhtaimpia alueita. Paikkakunnalla vierailee vuosittain tuhansia turisteja ja tänne tuodaan myös kuuluisia valtiomiehiä joka puolelta maailmaa.
Liettuan hienoin caravan-alue Slenis
Me emme ole kovin kuuluisia, mutta päätämme silti vierailla alueella. Majoitumme helteisenä elokuun iltapäivänä Slenisin kartanomaiselle caravan-alueelle. Viiden tähden Slenis sijaitsee järven rannalla, vastapäätä Trakain kaupunkia. (Alue ei täytä Suomen viiden tähden vaatimuksia.)
Matkailuajoneuvopaikat ovat mukavasti nurmikentällä, alueen keskellä pikku laaksossa. Osa paikoista on pengerretty rinteeseen. Sähköpaikkoja on noin sata. Pistokekaappeja tosin lasken parisataa mutta osa kaapeista on tyhjiä.
Helteestä johtuen majoitumme suuren lehtipuun helpottavaan varjoon. Ympärillämme korkeammalla rinteessä on ravintola sekä majoitusrakennuksia. Huoltorakennuksessa on vessat ja suihkut sekä keittiö, takana ajokaivo ja kemssantyhjennyspaikka.
Ylempänä rinteessä on toinen suihku- ja vessarakennus. Se on rakennettu hauskasti rinteeseen, luolamaisesti maan sisään.
Luolien vieressä on ihmistenkeittopata ja Helon tynnyrisauna.
Leiriydyttyämme laskeudumme komean järvenrantahuvilan kiviportaita alas hiekkarannalle, jossa pitkä rivi puisia aurinkotuoleja odottaa. Vesi on lämmintä ja hyvin puhdasta.
Janojuomat rantaan saa ylempää ravintolasta. Vilkkaampana aikana rannassa on ulkoilmabaari.
Uzutrakisin huvila
Illansuussa kehittelemme ruokahalua ja pyöräilemme läheiselle Uzutrakisin huvilalle.
Ylellistä valkoista kivipalatsia ympäröi hyvinhoidettu englantilainen puisto patsaineen ja kukkaistutuksineen. Kun astun nurmikolle ottamaan kuvaa veistoksesta, kajahtaa kovaäänistä särisevä käsky. Vieraasta kielestäkin tajuan ettei nurmikolle ole asiaa!
Pitkän puistokierroksen jälkeen polkaisemme pikaisesti leiriin. Saunaankin caravan-alueella pääsisi; Niitä on Slenisissä kolme.
Ilma ja vesi on kuitenkin niin lämmin että uinti riittää.
Illalla grillailemme ulkona leirissä. Ihmettelemme, kun läheltä kuuluu puhetta, mutta ketään ei näy. Vasta voimakas kohina saa niskamme taipumaa ylös.
Meitä ylittää matalalla lipuva, usean kuumailmapallon laivue, joka on noussut taivaalle lähiseudun pellolta. Kuumailmapalloilu on kansallispuiston alueella hyvin suosittua ja mukaankin pääsee. Kysykää vastaanotosta.
Tilauskyydillä järven yli linnan rantaan
Seuraavana aamulla lähdemme tutustumaan Trakain linnaan, joka siintää punaisena järven toisella puolella. Maanteitse matkaa kertyy seitsemisen kilometriä, mutta veneellä alle kilometri. Menemme aamulla polkupyörät mukana caravan-alueen laivalaiturille odottamaan tilaamaamme venekyytiä.
Hämmästymme kun meitä kahta varten laituriin ajaa suuri vesibussi. Hinta kun kuitenkin kahdelta yhteensä vain 9 euroa.
Vesibussi ajaa meidät Trakain vanhan linnan rantaan. 1400-luvulta oleva pääosin tiilistä rakennettu linna on ollut joskus lähes raunioina, mutta hohtaa nyt punaisena, hienoksi restauroituna.
Sen viileitä käytäviä ja saleja kierrellessä kuluu aamupäivä mukavasti.
Holveissa on näytteillä aseita, vanhaa taidetta, lasia, posliinia.
Toinen linna on raunioituneempi. Sen tiloissa on Historiallisen museon tutkimuskeskus ja kirkkotaiteen näyttely.
Kibinine ja cepeliniai
Näiden kuttuuripläjäysten jälkeen alkaa nälkä jo kurnia ja suuntaamme kylille. Vanha kaupunki on melko pieni.
Rakennukset ovat suurimmaksi osaksi yksikerroksisia lautaseinäisiä ja hirsisiä rakennuksia.
Kaupungin rannan kävelykadulla vuorottelevat käsitöitä ja meripihkaa notkuvat matkamuistomyymälät sekä erilaiset terassiravintolat.
Käymme pöytään liettualaista perinneruokaa mainostavassa paikassa. Cepeliniai on perunakuoreen tehty jauhelihalla ja mausteilla täytetty piirakka.
Paluumatkan teemme polkupyörillä. Matkaa järven ympäri kertyy seitsemän kilometriä.
Eväskaupassa täytyy pistäytyä.
Matkalla poikkeamme vielä paikallisessa kirkossa ihailemassa mahtavasti koristeltua alttaria.
Kahvilassa maistamme tämän alueen erikoisuuksia, pieniä kibinine-piirakoita. Niitä saa myös ruokakaupoista. Hyviä matkaeväitä!
Lähellä Slenisin caravan-aluetta poikkeamme vielä katsomassa läheiselle puuttomalle kukkulalle pystytettyjä lukuisia uskonnollisaiheisia puuveistoksia.
Illalla Slenisin mökkeihin majoittuu bussilastillinen kuorolaisia. Aamulla havaitsemme lähimmäs kuorolaisten mökkiä asettuneiden matkailuautojen siirtyneen alueen vastakkaiselle laidalle. Eivät ilmeisesti ole musiikinystäviä, vai oliko eilisiltana kuorolaisten laulukirjoissa lasikannet?