UUDENKAUPUNGIN YMPÄRISTÖ

Uusikaupunki on suuri kokoisekseen

20120722F_KulHistMus_ (1185).jpgUusikaupunki ei ole kovinkaan uusi, vaikka nimi niin väittää. Kuningas Kustaa II Adolf perusti sen vuonna 1617. Seutu oli kuuluisa puuastioistaan ja vienti Eurooppaan asti saattoi alkaa, kun saatiin kaupunkioikeudet. Teollisuus on noista ajoista ehkä hieman kehittynyt. Uudenkaupungin nykyaikaisesta autotehtaasta uutisoidaan jatkuvasti, lähinnä tehtaan laajennuksista ja työvoiman rekrytoinnista.

UKI_01.jpgKauniissa merenrantakaupungissa on myös paljon nähtävää, vanhaa keskustaa, rantamakasiineja, museoita ja kirkkoja. 06_UKI.jpgRannan putiikkeja ja terassien vilkasta elämää katsellessa tuntuu että ollaan suuremmassakin kaupungissa. Asukkaita on alle 16 000 mutta autotehtaan jatkuva kasvu kysyy lisää tekijöitä. Kaupunki onkin asettanut tavoitteekseen ylittää 20 000 asukkaan rajan vuoteen 2030 mennessä. Asukasmäärän kasvu edellyttää palvelujen kehittämistä. Suunnitteilla on mm. uusi koulu, uimahalla ja urheilun monitoimihalli.

Kaunis vanha keskusta merenlahden kahta puolta

07_UKI.jpgTuristille parasta antia on meren läheisyys ja vanhan kaupungin tunnelma. Pitkä merenlahti työntyy keskustan kohdalla pitkälle sisämaahan ja muodostaa suojaisan satama-altaan. 20120722F_KulHistMus_ (1204).jpgRannoilla oli useita telakoita, joissa valtaosa kaupunkilaisista työskenteli. Vanha keskusta rakentui saman lahden rannoille.

20120721B_Uusikaup_ (1069).jpgPohjoispuolella kulkee keskusta pääkatu, jonka varrelta löytyy kauppoja, kirkkoja, museoita ja rantaterasseja. Lisää terasseja löytyy lahdelman vastarannalta jota reunustaa punamultaiset rantamakasiinit – nyt ravintoloiksi, käsityöpajoiksi ja putiikeiksi muunnettuina. 08_UKI.jpgRannalta pääsee myös meriristeilyille. Uutuutena löytyy erilaisille teemaristeilyjä, esimerkiksi kieltolakiristeily tai lasten merirosvoristeily purjealus Olgalla.

Vanhaa ja uutta nähtävyyttä

Keskustan tuntumasta löytyy suurin osa kaupungin nähtävyyksistä. Ne jaksaa kiertää kävellenkin tai kuten me, polkupyörillä. Kartat ja opastukset saa matkailutoimistosta (Rauhankatu 10).

20120722C_Luotsi_ (1140).jpgAloitamme Luotsin asunnosta, jossa on runsaasti merenkulun historiaan liittyvää materiaalia. Matka jatkuu uudelle ja vanhalle kirkolle. Holvikattoinen harmaakivikirkko on keskustan vanhin rakennus, vuodelta 1629.

20120722F_KulHistMus_ (1202).jpgKulttuurihistoriallisen museon yläkerran näyttely kertoo Uudenkaupungin merenkulusta ja laivateollisuudesta. Telakalta on laskettu veteen niin Siljan autolauttoja kuin rahtilaivojakin. 11_UKI.jpgAlakerrassa esitellään rikkaamman väen asumisoloja.

20120722G_MerimieAs_ (1217).jpgTavallisen seilorin mökki sisustuksineen löytyy läheisestä korttelista.

12_UKI.jpgKiipeämme mökiltä kallioiselle kukkulalle on tuotu neljä erimallista tuulimyllyä ja runsaasti kukkaistutuksia. Ohitamme myös urheilukeskuksen kilometrisen ”putken” jossa hiihdetään kesällä ja rullaluistellaan talvella.

Oudompaa ”historiaa”

20120722B_Bonk_ (1120).jpgErikoisemman annoksen ”historiaa” tarjoa Bonk-museo. Se kertoo Pär Bonkin Pohjanmeren anjovisöljykeksinnöistä, jolla tuotettiin sähköt koko kaupunkiin. 10_UKI.jpg

Bonkin pojanpoika Pär III päätyi Amerikkaan valmistamaan mm. vihaimuria. Purkitettua vihaa (canned hate) käytettiin puutarhagrillin kuumentamiseen.

 

 

 

 

 

20120722B_Bonk_ (1129).jpg

Huima Pilvilinna

20120722I_PilviLin_ (1248).jpg

20120722I_PilviLin_ (1255).jpg

Santtionrannassa leiriytyville on helpon pyöräilymatkan päässä on hauska naivistinen taidetalo Pilvilinna. Talon on maalannut sisältä ja ulkoa ennakkoluulottomasti hersyvillä väreillä ja kuvioilla taiteilija Raija Nokkala.

 

 

 

 

 

 

 

20120722I_PilviLin_ (1243).jpgPitsihuvilan takana kiemurtelevaa polkua reunustavat naivistiset veistokset ja installaatiot. Täällä pitää käydä vaikkei ”ymmärtäisikään” taidetta.

Saabeja ja muita ajopelejä

17_UKI.jpgSen verran karavaanarin on oltava automies että käy autotehtaan museossa. Valmet Automotive on maailman johtava avoautojen valmistaja! Nelisensataatuhatta avoautoa ja toista miljoonaa kattomekanismia on jo tuotettu. Tällä hetkellä on sopimukset mm. A-sarjan Mersujen , Marussien ja Fisker Karman tuotannosta. Lisää autonrakentajia on haussa.

16_Automus.jpgMuseosta löytyy lukuisa joukko Saabeja, mm. Presidentti Urho Kekkoselle lahjoitettu Saab 96, rekisterinumeroltaan EKA-96.18_UKI.jpg

Karavaanareille useita majapaikkoja

Uudenkaupungin ympäristössä on useita caravan-alueita. Lähin löytyy melkein kaupungin keskustassa, etäisin parinkymmenen kilometrin päästä.

Tässä alueet lähimmästä kauimmaiseen:

Santtiorannan Leirintäalue
Rairanta SFC
Ihala Camping
Pyhäranta Camping
Lemmi Caravan SFC

UusikaupunkiYmp_MAP2.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s