Nuorgamin Lomakeskus

Nuorgam – EU:n pohjoisin kylä

Nuorgam on pieni kylä Suomineidon päälaella. Nuorgamista löytyy, ei pelkästään Suomen, vaan koko Euroopan Unionin pohjoisin kohta.

Käymme täydentämässä muonavarantoja ja se onkin Nuorgamissa helppoa.

Ainakin valinnanvaraa riittää. Kylässä on asukkaita noin 130 mutta silti kaupan lihatiskillä on pituutta enemmän kuin Riihimäen Prismassa.

Tämä hämmästyttäisi, jos ei tietäisi Norjan rajan olevan muutaman kilometrin päässä. Norjalaiset käyvät Suomessa ruoka-, juoma-, tupakka- ja polttoaineostoksilla. Tosin ostosinto on toisinaan laimeampi, silloin kun Norjan kruunun kurssi suhteessa euroon on heikoimmillaan.

Kylältä löytyy mm. kaksi suurta ruokakauppaa, vaatekauppa, kaksi rautakauppaa suurehkoine rakennustarvikevarastoineen, Alko, sekä bensa-asema. Onneksi auton tankki on reilusti puolillaan. Polttoaineet on myyty loppuun.

Ei metsän suojaa

Päivä on vielä nuori ja kiusaamme autoamme ylös jyrkkään mäkeen, pois jokirannasta. Tunturiylängöllä aukeaa avarat maisemat Pulmankijärvelle vievän tien varrella. Korkeimmat puut ovat alle kasi metrisiä ja niitä on harvassa.

Käymme kääntymässä Pulmankijärvellä, jonne tie päättyykin. Jätämme auton tien varteen levennykselle ja lähdemme päivän patikkaretkelle, pienimuotoiselle Lapin mittapuun mukaan.

Vaellusmaastoa olisi satoja kilometrejä mutta kohteenamme on vain Geadgejavrin kota muutamien kilometrien päässä. Avoimessa maastossa suunnistus on helppoa. Saamme majan näkyviin jo pari kilometriä ennen järven rantaan saapumista.

Kodalla vuolemme kiehiset ja tuota pikaa tuli humisee kamiinassa. Paistamme vähän makkaraa ja kiehautamme vahvat kahvit. Lepäilemme kodan seinustalla ja ihailemme avaraa maisemaa. Nyt on kaunista ja tuuletonta. Tuumimme millaista täällä mahtaisi olla kun myrsky iskee. Siitäkin on kokemusta kun tuuli repi joskus Haltin maastossa telttamme riekaleiksi.

Paluumatka on yhtä helppo. Jätimme auton, ei ison kiven juureen, vaan Isonkiven vaaralle. Se näkyy jo kauas.

EU:n pohjoisin kahvila

Illan suussa palamme ”alas”. Asetumme Nuorgamin Lomakeskukseen.

Toimisto sijaitsee kahvila-ravintola Suvannon yhteydessä. Pakkohan se on ensimmäiseksi nauttia Suomen pohjoisimmat pullakahvit.

Leirintäalue on aivan Tenojoen rannalla.

Kolmen tähden alueelta löytyy 30 sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille.

Kohtuullisen tuoreista huoltorakennuksista löytyy keittiö ja tiskaustilat, vessat saunat suihkut ja kemssantyhjennys.

Saunoja löytyy useampiakin, myös rantasauna. Lapsille on hyvä leikkipaikka.

Jos ei ole omaa tupaa mukana, voi majoittua mökkiin tai huoneistoon. Kesämökkejä on 11, huoneistoja seitsemän ja saunallisiakin huoneistoja 4. Huoneistot ovat talvilämpimiä. Nuorgamin lomakeskus avautuu kevättalvella 1. 3.. Keskitalvella säät olisivat turistille turhan raakoja! Leirissä meitä ei ikävä kyllä nytkään ilma erityisemmin suosi.

Sateen vuoksi ulkoilu jää auton ja grillikodan välillä juoksemiseen. Onneksi vaelluksien ja melonnan aikana sattui upeat kelit! Seuraavana päivänä meitä kutsuu etelä. Ei kovin voimakkaasti mutta pakko mikä pakko. Paluumatkalla suunnittelemme varmasti jo seuraavaa lapinmatkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s