Tornio ja Haaparanta

Rajatonta vierailua

Suomen ja Ruotsin rajan tärkein ylityspaikka autolla on Tornio. Tavallinen matkaaja ei ulkomaille siirtymistä käytännössä juurikaan huomaa.

Tornio_1.jpg

Tornio_2.jpgTornio on Lapin kaupungeista vanhin. Se perustettiin jo vuonna 1621. Se oli myös Suomen pohjoisin kaupunki vuoteen 1960. Silloin Rovaniemi muuttui kauppalasta kaupungiksi. Tornion keskusta sijaitsee saaressa keskellä Tornionjokea mutta kaupungin aluetta riittää pitkälle ylös jokivarteen.

Pienempi kaupunki Haaparanta puolestaan perustettiin vuonna 1821 Tornion siirtyessä Venäjän haltuun. Ruotsin kuntauudistusten myötä kaupunki muuttui Haaparannan kunnaksi 1970-luvulla.

Rajanaapurukset Tornio ja Haaparanta ovat kasvaneet yhteen niin tiiviisti että kaupungeilla on jopa yhteinen matkailutoimisto, sekä yhteiset matkailusivut (www.visittorniohaparanda.com). Rajamuodollisuuksia ei paikallisilla eikä turisteilla ole. Monissa Haaparannan liikkeissä työskenteleekin suomalaisia myyjiä, jotka ylittävät rajan päivittäin.

Ostoksilla käydään ahkerasti rajan molemmin puolin. Perustarvikkeissa ei suuria hintaeroja ole mutta Systembolagetin pihalla näkee suomalaisia joskus sankoin joukoin. Verotuksen vuoksi viinit ovat Ruotsissa lähes puolta edullisempia.

Haparan_SystemBol.jpg

 

Portti Käsivarren Lappiin

Tornio on tunnettu matkailukohteena, porttina Ruotsiin sekä Suomen Lappiin. Huonommin paikka tunnetaan teollisuuskaupunkina vaikka raskasta teollisuutta löytyy. Outokummun terästehdas työllistää yli 2 000 henkeä sekä lisäksi välillisesti suuren joukon sen läheisyyteen nousseita metalliverstaita.

Tornio_Outokumpu.jpg

 

Tornio_3.jpgTorniossa valmistettiin aikanaan monenmoisia juomia. Tunnetuin yritys oli yli 130-vuotta toiminnassa ollut panimo joka valmisti mm. Lapin Kultaa. Vuonna 2010 lakkautetun Hartwallin tiloissa toimii nykyisin Tornion Panimo sekä elämystehdas Lappari. Panimon alkuperäiset kellariholvit toimivat tislaamon viskikellareina.

Tornion ja Haaparannan nähtävyyksiä

Tornionlaakson maakuntamuseo

Tornio_Maakuntamu_2.jpgTornio_Maakuntamu_1.jpgLapin historiasta ja kulttuurista vähänkin kiinnostuneelle on maakuntamuseo käymisen arvoinen paikka. Näytteillä on saamelaisten vanhaa kulttuuria ja arkivälineitä. Hieman uudempi esineistö kertoo rajanaapurusten, Tornion ja Haaparannan välisistä eroista. Tietyllä aikakaudella Ruotsin vauraus Suomeen verrattuna näkyy niin käyttötavaroissa kuin lasten leluissakin.

Tornio_Maakuntamu_3.jpgEsillä on myös kaupungin historiaa ja teollisuutta. Tiesitkö että Amarit valmistettiin Torniossa…Tornio_Maakuntamu_4.jpg

Aineen Taidemuseossa vanhaa ja uutta taidetta

Tornio_Aine.jpgKaupungin omistamaan taidemuseossa on Aineen Kuvataidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelma. Perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä on 4-6-vuodessa, klassista ja modernia taidetta.

Joulu- ja lelumuseo Lekkermanni

Tornio_Lekkermanni.jpgYksityisen Lelumuseon ylpeydenaihe on huone täynnänsä nukketaloja. Museon omistajalla Leena Keräsellä on mm. lähes täydellinen Lundby-kokoelama. Osa nukkekodeista sekä kalusteista on itse askarreltuja.

Jokikalastuksen historiaa

Tornio_Kukkolankoski_02.jpgTornionlaakson kalastusmuseo löytyy Haaparannan puolelta Kukkolankoskelta. Vaikkei museo nappaisikaan kannattaa Kukkolankosken kuohuja käydä katsomassa, joko Suomen tai Ruotsin puolelta. Erona on ainoastaan se että vesi Suomen puolella virtaa oikealta vasemmalle ja Ruotsissa vasemmalta oikealle!

Duudson Activity Park

Tornio_Duudso_02.jpgLapset eivät pitkään viihdy museoissa, vaan kaipaavat toimintaa. Muutama vuosi sitten piti päästä Angry Birds-seikkailuhalliin. Nyt kova sana on Duudson. Tornion talviaiheisessa elämyspuistossa on mm. yksi Suomen tasokkaimmista ja laajimmista trampoliini- ja skeittialueista.

Sisäkiipeilyhalli Cave

Tornio_Cave.jpgHallista löytyy 12 metriä korkeat seinät. Kiipeilyvarusteet sisältyvät hintaan.

Saunaan

Haparan_CapeEast.jpgKaravaanareille kovin tärkeä paikka on sauna. Saunan ystäville löytyy Tornion seudulta useita erilaisia saunaelämyspaikkoja. Haaparannan kylpylähotellin Cape East on maailman suurin sauna. Täysin uudistettu kylpylähotelli avataan jälleen 11. Joulukuuta 2019.

Tornion lähideudun caravan-alueita:

Camping Tornio

Camping Haaparanta

Aavasaksa

Hopeaperä SFC

Mellajärvi SFC

Kemin Lumilinna + matkaparkki

 

Tornio_Outokumpu.jpg

Tornio_Maakuntamu_4.jpg