Paljonko lumi painaa

Lumikuorma vaunun tai

etuteltan katolla

Lumi_blog_02

Tänä talvena etelässäkin näyttää siltä että vaunun tai auton katolla olevaa lumikuormaa on syytä tarkkailla.

Ylläolevassa kuvassa ei ole mitään hätää. Muutenkin vastasatanut pakkaslumi on kuivana kevyttä. Kymmenen sentin kerros paina saman verran kuin viiden millimetrin vesikerros. Kuivan lumen tiheyskerroin on tällöin 0,05. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että kymmenen sentin paksuisesta lumikerroksesta tulisi neliömetrin alalle painoa vain viisi kiloa. Vastaavasti metrin paksuinen kerros eli kuutiometri lunta painaisi 50 kiloa.

Suojakelillä tilanne muuttuu. Lumi imee itseensä kosteutta ja tiivistyy. Märän lumen tiheyskerroin voi olla 0,3 tai jopa 0,4. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuutio lunta painaa 300 tai jopa 400 kiloa. Tuollainen paino rasittaa jo varmasti matkailuajoneuvon kattoa. Painava lumikerros vaikuttaa myös suuresti vaunun tai auton ajo-ominaisuuksiin. Vaunun katolla saattaa pakkaslumikin olla vaarallista, jos se ajonaikana ilman pyörteistä siirtyy katon takaosaan ja muuttaa aisapainon negatiiviseksi!

20090207a_Ajotaito_Pudasj_pyry_011

Jos vaunun pituus on kuusi metriä ja leveys 2,5 metriä, on katon pinta-ala 15 neliömetriä. Pahimmillaan eli 0,4 kertoimella 50 sentin lumikerros painaisi 3000 kiloa. Lapissa metrin lumikerroskin on mahdollinen. Tämä painaisi pahimmillaan 15 neliön katolla 6000 kiloa! Tämä vaurioittaa vaunua. Etuteltta olisi äkkiä entinen. Talviteltassa katto on usein tarpeeksi kalteva eikä lumi jää katolle.

Lumi_blog_03

 

Lumikuorman mittaaminen

Katon lumikuorman voi yksinkertaisilla välineillä mitata, kun pinta-ala on tiedossa. Lumesta otetaan näyte esimerkiksi 100 mm halkaisijaltaan olevalla ilmastointiputkella. Pienempää putkea ei kannata käyttää, mieluummin suurempaa. 104-millisen muovisen ilmastointiputken sisähalkaisija on tasan 100 mm.

Lumikuorma_koe-2

Putki painetaan katolle lumeen pystysuoraan ja putken sisälle jäänyt lumi siirretään levyn tai lumilapion avulla muovikassiin, joka sitten punnitaan. Kalavaaka tai matkalaukkuvaaka on hyvä ja tarpeeksi tarkka punnitsemiseen.

Lopuksi suoritetaan laskutoimituksia. Putken sisähalkaisija (ympyrä) on muutettava pinta-alaksi metreinä. Tähän on opetettu oppikoulussa tai yläasteella helppo kaava: π (n. 3,14) x r2, jossa r = ympyrän säde, eli puolet halkaisijasta. Jos ei laskimessa ole potenssia, lasketaan r2 muodossa r x r.

Laskentaesimerkki:

Putken sisähalkaisija 100 mm

Putken säde 50 mm = 0,05 m

Putkessa olleen lumen paino 0,8 kg

Katon pinta-ala 12 m2

 

Valmis laskutoimitus on (π x säde x säde) 3,14 x 0,05 x 0,05 = 0,00785

Neliöpaino saadaan jakamalla lumen paino putken pinta-alalla:

0,8 kg / 0,00785 = 101, 91 eli noin 102 kg.

12 neliön katolla lumen paino on yhteensä 15 x 102 kg = 1530 kg eli yli puolitoista tonnia!

 

Vielä sama pelkistettynä jos laskutoimitus pelottaa:

– Hanki pätkä sisähalkaisijaltaan 100 mm ilmastointiputkea

– Paina putki lumeen pystysuoraan, siirrä lumi muovikassiin ja punnitse lumi

– Jaa lumen paino luvulla 0,00785 = neliöpaino

– Kerro saatu arvo katon neliömäärällä = lumen kokonaispaino

Yksi kommentti artikkeliin ”Paljonko lumi painaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s