Vaunumme LMC Münsterland Luxus 570 TL

Tähän asti olemme reissanneet matkailuautolla mutta kun kajahdimme kausipaikkaan, piti hankkia vaunu, elämämme ensimmäinen!

M_02

Vaunumme on vanha saksalainen LMC Münsterland Luxus 570 TL. Vuosimalli on 1989, käyttöönottopäivä 19.5. Ei aivan museokamaa mutta melkein.

SAMSUNG CSCOstimme vaunun järvenpääläiseltä eläkeläispariskunnalta joka päätti luopua caravan-elämastä. Vaunu oli kausipaikalla Nastolassa , josta se hinattiin talveksi Mylly-Mäkelään vuosipaikallemme.

20141115_Myllis-1099

Münsterland ristittiin heti Monsterlandiksi tai lyhyemmin Monsteriksi, vaikkei vaunu kovin hirviömäiseltä näytäkään. Ulkoväritys on 80-luvulle tyypillinen kellertävän valkoinen. Nykyiset vaunut ovat paljon raikkaamman värisiä, puhtaanvalkoisia. Jostain syystä koristeraidat vaunun kyljissä ovat kovin haalistuneet, paikoin täysin hävinneet. Ensi kesään menee, ennekuin päästään ulkopintaa siistimään. Maalaaminen on melko nopea toimitus. Enemmän aikaa kuluu teippaukseen ja muiden alueiden peittämiseen.

20141115_Myllis-1098

Etuluukku, eli kaasupullokotelon kansi kaipaa myös hieman parsimista. Siinä on pari halkeamaa. Nyt kansi on peitetty pressulla ettei vesi pääse sisään. Muuten vaunu on ikäisekseen siistissä kunnossa eikä suurempia vuotojälkiä korissa ole havaittavissa. Etuluukun alla puksahtelee Primus-kaasulämmitin, joka on juuri huollettu. Vaunussa on nestekiertoinen keskuslämmitys, joka antaa miellyttävän tasaista lämpöä.

20141115_Myllis-1106

Etutelttana on nyt käytössä matkailuautoon tarkoitetu omilla tolpillaan seisova etuteltta. Teltan voi jättää pystyyn kun lähtee autolla tai vaunulla reissuun.

SAMSUNG CSC

20141204_Myllis-1163

Etuteltta ei ole kovin suuri mutta hyvin sinne mahtuu pöytä ja muutama tuoli – ja tietysti elintärkeä grilli. Ikkunallinen etuseinä on kokonaan avattava.

Raikasta sisäilmaa

Vaimolla on erittäin herkkä nenä. Kun astumme ensi kerran sisään, emme törmää tunkkaiseen tuoksuun tai homeen hajuun. Pahempia vuotoja ja kosteusongelmia ei pitäisi olla. Riittävän tilavaltakin vaunu tuntui heti, vaikkei Monteri nykymittapuun mukaan olekaan kovin leveä, vain 210 senttiä. Pituutta on 6,6 metriä. Pienehköön matkailuautoon tottuneelle tilaa on ruhtinaallisesti, varsinkin kahdelle. Omapainoa vaunulla on 930 kiloa.

20150105_MyllisKoeajo-125

Sisustuskin on väritykseltään tyypillistä 80-lukua. Värit ovat varovaiset ja hieman tunkkaiset. Verhoilut ovat kuitenkin kaikki täysin ehjiä ja sohvan päällysteet virheettömiä. Kaappien ovissa on sorvattuja krumeluureja, mutta kaikki ehjää lukuun ottamatta keittiön lasiovikaapin yläreunaa, josta on pala pois. Huonointa kaapeissa on että ne pitää lukita avaimella. Onneksi oven yläreunasta saranoidut yläkaapit eivät tarvitse avainta, vaan lukkiutuvat suljettaessa.

U-sohva olohuoneessa

20141031_Myllis-1074

Vaunun olohuone on perässä. Olotilassa on suuri U-sohva. Reilunkokoinen pöytä seisoo omilla jaloillaan ja sitä on helppo siirrellä tarpeen mukaan.

20141031_Myllis-1077

Pöydän jalka taittuu helposti ja taso voidaan laskea lisävuoteen pohjaksi. Olohuoneessa on sohvan alla suuret säilytystilat. Toisen sohvan alla on akku ja laturi. Etummaiseen säilytystilaan on luukku ulkona. Sinne mahtuu vaikkapa sukset, kunhan eivät ole paljoa kahta metriä pidemmät. Yläkaappeja on vasemmalla sivuseinällä ja peräseinällä. Oikealla seinällä on reunalliset avohyllyt.

20141230_Myllis-124

Keskellä autoa ulko-oven vieressä on matala kaappi, jonka päällä on hyvä paikka TV:lle. Kaapin yläpuolella on lasiovinen baarikaappi.

Kaapin vieressä samalla seinällä on vessa, joka on sisältä kokonaan kellertävää muovia. Yläkaapin ovessa on peili ja toinen suurempi peili on väliseinällä. Vessassa on LMC:n oma kemssa, jonka luukku avataan vivulla. Vessa tyhjennetään kuten nykyisetkin kemssat: Vedetään irrallinen säiliö ulos vaunun sivulla olevasta luukusta (ja viedään kemssantyhjennyspaikalle). Pesualtaan hana toimii myös suihkuhanana. Käsisuihkun letku vedetään ulos pesupöydästä. Meidän mallissamme toisin hana on murtunut, mutta suihkua täällä tuskin käytetään. Uusi hana on kuitenkin ohjelmassa.

Keittiössä epämääräiset työtasot

20141204_Myllis-1176

Vastapäätä ovea on keittiö. Tiskipöydässä on pesuallas, jonka vieressä valutustaso. Oikealla on kolmeliekkinen kaasukeitin. Allas ja liesi ovat hieman kohollaan tiskipöydästä, toisin kuin nykyisissä keittiöissä, joissa lieden ja pesualtaan kansi muodostaa koko tiskipöydän kokoisen tasaisen työtason.

20150105_MyllisKoeajo-124

Työpöytä on hieman epämääräinen ja joskus hankala käyttää. Tiskipöydän vasemmassa päässä on ulosvedettävä kattilakaappi, jossa on lankakorihyllyt. Kaapin yläpuolella on toimiva ulosvedettävä aputaso.

Lieden alapuolella on Jääkaappi, joka toimii kaasulla tai verkkovirralla. Jääkaapissa ei ole valoa. Jääkaapin vieressä on kaappi, jonka ovessa on teline roskapussille. Teline on aivan turhan pieni.

20150105_MyllisKoeajo-127

Keittiön vieressä on täyskorkea vaatekaappi. Kaapin alla on suuret lämmityspatterit. Kosteat vaatteet kuivuvat kaapissa nopeasti. Kaapin oven yläosaan kannattaisi laittaa ritilä ilmankierron tehostamiseksi.

Makuuhuone

Edessä on kaksi sohvaa sivuseinillä vastakkain ja niiden keskellä pöytä. Pöytä alaslaskemalla saadaan eteen tilava parivuode.

20150105_MyllisKoeajo-123

Käytännössä meillä tulee etuosa olemaan pysyvästi vuoteena. Eteen on hankittu kunnollinen koko petin kokoinen petauspatjakin. Vuoteiden alla olisi hyvää säilytystilaa, mutta sinne on hankala päästä nykyisellä patjasysteemillä. Makuutilan etuseinällä on yläkaapisto, sivuseinillä avohyllyt. Maakuuhuoneen ja keittiön välissä on liukuovi.

Hyvä kahdelle

Tämänkokoinen vaunu tuntuu toimivan hyvin kahden hengen asumisessa, eikä se ole alle tuhat kiloisena turhan painava reissuunkaan.Toistaiseksi me teemme reissumme matkailuautolla, mutta jos lapset haluavat lainata…

20141130_Myllis-1135

Vaunuun tullaan tekemään erilaisia korjauksia mutta säilytetään kuitenkin alkuperäisyys, SF-Caravanin Nostalgiakerhon tapaamisia silmälläpitäen…?

SAMSUNG CSC

6 kommenttia artikkeliin ”Vaunumme LMC Münsterland Luxus 570 TL

  1. Etuteltta on ostettu yli 10 vuotta sitten Vapaa-ajan Tarviketalosta ja on oikeastaan autoon tarkoitettu stand-by teltta, siksi korkeampi. Se on itseasiassa nyt ylimääräinen ja lähtee halvalla!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s