MOBILIA automuseo

mobilia-101-2

Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo Kangasalla. Museo sijaitsee kauniilla paikalla Heposelän rannalla.

mobilia-111

Pysäköintialue toimii myös matkaparkkina, jossa yöpyminen on maksutonta. Kello 18.00 asti käytössä on museon kahvilan palvelut vessoineen. Siitä eteenpäin yöpyjien käytössä on viereisen vierasvenesataman vessat.

Liikkeelle, sanoi Kekkonen

liikkeelle_kekkonen_pieni

Tämän vuoden teemanäyttely on avoinna 18.12.2015 asti. Näyttely käsittelee Suomen tieliikenteen historiaa vuosina 1945–1975, jolloin presidentti Urho Kaleva Kekkosen vaikutus näkyi niin teiden rakentamisessa kuin liikenneturvallisuuden kehittymisessä. Tänä aikan sodanjälkeisen Suomen surkea tiestö kehittyi Euroopan parhaaksi.

ww-1038

Matkailukin kehittyi vauhdilla. Parhalimmillaa kesän aikan oli yli 2,5 miljoonaa leirintäalueyöpymistä. Nyt ollaan kaukan tuosta!

!

mobilia-103

Tieliikennehistorian ja kotiseutumatkailun lisäksi näytteillä on kolme Kekkosen käytössä ollutta autoa. Vanhin näistä on Neuvostoliiton korkeimman johdon vuonna 1955 lahjoittama ZIS-110.

mobilia-104

Vuonna 1969 Kekkonen sai käyttöönsä Cadillac Fleetwood Limousinen. Konela Oy:n Kekkosen puolisolle Sylville lahjoittama Moskvitsh Elite oli ensimmäinen länsimaihin tuotu Moskvitsh 408. Mainittakoon että Urholla ei ollut ajokorttia mutta Sylvi ajoi kortin 60-vuotiaana! Mossea hän ei kuitenkaan käyttänyt vaan, ajoi brittien UKK:lle lahjoittamalla Morris Minillä.

mobilia-105

Näyttelyssä käsitellään myös suomalaisten tekemiä matkoja luovutetun Karjalan alueelle.

mobilia-107

Rally Hall of Fame

Rallin Hall of Fame avattin vuonna 2010, jolloin  nimettiin neljä ensimmäistä jäsentä. Hall of Famessa on esillä galleriaan nimettyjen kuljettajien ralliurasta kertova näyttely. Jokaiselta tähtigalleriaan hyväksytyltä jää aina kypärä tai jokin muu vastaava muistoesine pysyvästi Hall of Fameen.

Lapset liikenteessä

mobilia-101

Rahtarit-liikennepuistossa 4–12-vuotiaat lapset voivat opetella oikeanlaista liikennekäyttäytymistä. Ohjaajan opastuksella opetellaan liikennesääntöjä jalankulkijoina ja polkuautoilijoina. (Arvaa kumpi kiinnostaa lapsia enemmmän…)

mobilia-102

Liikennepuistossa on kymmenen polkuautoa ”kevyen- sekä raskaanliikenteen” puolelta.

Muonahuolto

mobilia-109

Mobilian kahvila on avoinna aina museon normaaleina aukioloaikoina.

mobilia-108

Kesäaikaan kahvilassa on kesäterassi sekä lounaspuhvetti.

mobilia-119

Mobiliassa on kesän aikana erilaisia vanhojen ajoneuvojen kokoontumisia. Heinäkuun 18.-19. 2015 piha-alueella järjestettiin SF-Caravan Nostalgiakerhon treffit.

mobilia-112

Tapahtumassa arvioitiin vanhojen ajoneuvojen säilytystä ja kunnostusta. Tänä vuonna uusia arvioitavia ei kovin paljoa ollut. Enemmistö oli jo aiemmin arvioituja ja kerhon jäseniä.

mobilia-115
Treffeille tuli myös rakenneltuja vanhuksia, kuten tämä upeasti sisutettu SMV.

mobilia-117

Nostalgia-kokous

Lauantaina 18.7. Nostalgiakerholla oli vuosikokous Mobilian tiloissa. Nostalgia-kerhon perustaja, alan veteraani ja mm. suomalaisten matkailuajoneuvojen historiasta kirjan kirjoittanut Anssi Siukosaari ilmoitti halustaan siirtää urakoinnin jatkossa nuoremmille.

mobilia-102-2

Nostalgia-kerhon uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Terhi Höglund. Terhi on aktiivinen harrastaja ja on tuonut Suomeen vanhoja erikoisia vaunuja.

mobilia-118

Treffeillä oli esillä monenlaista vipeltäjää. Kuvakooste tapahtumasta ilmaantuu kerhon omille blogi-sivuille lähitulevaisuudessa.

mobilia-103-2

Yksi kommentti artikkeliin ”MOBILIA automuseo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s