Tenojoki

Suomen ja Norjan välinen rajajoki on myös EU:n pohjoinen rajajoki

Tenojoki on Suomen ja Norjan rajajoki maamme pohjoisimmassa kolkassa Utsjoen kunnassa. Joki saa alkunsa Käsivarren juurelta ja vaihtaa nimeään kohti jäämerta laskiessaan kolme kertaa. Rajajoen nimisenä se alkaa ja jatkuu Kietsimäjokena Angelin kylälle, jossa nimeksi vaihtuu Inarijoki.

Karigasniemen ohitettuaan joki muuttuu Tenojoeksi kohdassa, jossa siihen yhtyy Norjan puolelta laskeva Kaarasjoki. Suomen ja Norjan rajana joki toimii 294 kilometrin pituudelta.

Raja kulkee joen syväväylällä. Koska paikoin hiekkapohjainen joki muuttaa pääväyläänsä, tarkistetaan raja 25 vuoden välein.

Kalastusta on rajoittu

Tenojoesta puhuttaessa mieleen tulee yleensä Tenojoen lohet. Viimeaikoina lohen kalastuskiintiöitä on tiukennettu ja kalastusoikeuksia on muutettu.

Saamelaiset katsovat että heidän perustuslaillisia oikeuksiaan on loukattu. Heinäkuussa 2017 arvioitiin kalastuksen vähentyneen puolella.

Tenon vene on malliltaan pitkä ja kapea. Se valmistetaan yksin kappalein käsityönä. Uudempaa muotoilua edustavat perää vauhdissa kannattelevat ja venettä vakauttavat levyt, jotka otettiin käyttöön kun perämoottorit yleistyivät.

Ulkopaikkakuntalaisille kalastus joella sallitaan  kesäkuun kymmenennestä elokuun kymmenenteen päivään.

Avaraa patikointia paljakassa

Paitsi että Teno tarjoaa hyviä kalapaikkoja, löytyy joen rantarinteeltä hieno maisematie. Karigasniemen ja Utsjoen välistä tieosuutta on jopa mainosterttu Suomen kauneinmpana.

Tie avattiin vasta vuonna 1983. Virallisen avaamisen suoritti Presidentti Mauno Koivisto, josta muistona Maunon Kivi laattoineen.

Nuorgamin lähellä on edelleen käytössä museotienämyös pätka vanhaa kapeaa reittiä.

Hieman kauemmas rannasta kivuttaessa päästään upeille vaellusmaastoille. Suomen pohjoisimmassa kolkassa maisema on avaraa.

Näin korkealla havupuurajan yläpuolella puusto on niukkaa.

Joen varrella on hieman vehreämpää mutta tunturin paljakassa kasvaa vain pieniä tunturi- ja vaivaiskoivuja sekä varvikkoa. Havumetsävyöhykkeen raja-alueen kasvillisuus on vaihtumassa tundran lajeihin.

Harvaanasuttu kunta

Näillä leveysasteilla suuremman kylän asukasluku lasketaan kolminumeroisella luvulla. Koko 5300:n neliökilometrin kunnassa asukkaita on yhteensä vain reilut 1200.

Tenojoen varrella on kolme suurempaa kylää, Karigasniemi, Utsjoki ja Nuorgam.

Jokaisesta kylästä löytyy caravan-alue:

Tenonrinnen Karigasniemellä.

Lapinkylä Camping Utsjoella.

Nivajoen Camping Nuorgamissa

Nuorgamin Lomakylä Nuorgamissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s