Lootholma

12_kustavKustavi on merenläheinen kunta Turun ja Naantalin luoteispuolella. Kunta koostuu mantereesta ja lukuisasta joukosta eri kokoisia saaria. Keskuspaikka on Kustavin kirkonkylä.

Uusittu alue

20110719_i-kustavi_ (1549)Ajamme kirkonkylän läpi ja kurvaamme viitan opastamana etelään. Pian nousee leiri  Kustavin Lootholman caravan-alueelle. Alue ei nimestään huolimatta ole enää saaressa (holm = saari, luoto), vaikka on sitä joskus ollut.

1_lootLootholmassa on 30 sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille. Nurmikentälle mahtuu tarvittaessa kyllä enemmänkin kun pannaan järjestykseen.

3_lootNurmikentän lisäksi on rakennettu uusi vaunualue toimiston toiselle puolelle. Uudella alueella on hiekkaiset taskut ajoneuvoille ja näiden välissä nurmialueet. Jostain syystä suurin osa näyttää majoittuvan mieluummin nurmelle, joka on meren rannassa. Niin mekin.

20110719_i-kustavi_ (1530)Aluetta suojaa itä- ja länsituulilta metsäiset kalliot. Itäisellä rinteellä risteilee mukavat lenkkipolut.

20110719_i-kustavi_ (1526)Yksi poluista vie niemenkärkeen, jossa kallion kainalossa on hiekkainen uimaranta sekä saunat.

20110719_i-kustavi_ (1536)Rantasaunan käyttö yleisellä vuorolla aamuisin sisältyy majoituksen hintaan. Alueella on myös Frisbeegolf-rata ja rantalentopallokenttä.

Paimentolaisten majaan

6_lootLootholmassa on mielenkiintoisena majoitusvaihtoehtona jurtta. Näkyy tuo eksoottinen maja houkuttelevan matkailuautoilijoitakin. Parin eteen sellainen on parkkeerattu. 7_lootJurtat on varustettu parivuoteella, lisävuoteellisella sohvalla, paksulla untuvapeitolla, liinavaatteilla, lämmityksellä ja sähköllä. Jurttien alueella on langaton Internet. Puuterassilta on merinäkymä Ströömille. Vuokraan sisältyy myös rantasaunan aamulla ja illalla. Jurttien alueella on langaton Internet.

_mg_9073Lootholmassa on myös kolme paritaloa, joissa on majoitustilat 20 hengelle kussakin.

Ravintoa

20110719_i-kustavi_ (1518)Leirintäalueen toimiston pikkukahvilassa on mahdollisuus aamiaiseen, mutta isompikin ravintola löytyy.

9_lootToisella puolelta niemeä on Ravintola Helena. Rakennus on remontoitu muutama kesä sitten. 8_lootRavintolan edustalla on leikkipiha ja vanhan puulaivan hylky. Sitä saa vain katsoa. Sisälle ei pääse.

20110719_i-kustavi_ (1543)Ravintolan edustalla on vilkas vierasvenesatama.

canvas117_copy1Kuunari Helenan myymälästä voi ostaa taidetta, käsitöitä ja kalusteita. Lootholmaan valmistui kesäksi 2011 suuri tapahtumahalli, jossa voi järjestää jopa 500 henkilön tilaisuuksia. Hallissa on A-oikeudet.

Nähtävää Kustavissa

Kustavin kirkonkylä on mukavan pyöräilymatkan päässä: Alle kaksi kilometriä hyvää tietä.

20110719_i-kustavi_ (1504)Heti risteyksessä on monipuolinen ruokakauppa.

Samassa risteyksessä on vuonna 1783 rakennettu kirkko. Kuningas Kustaa III antoi aikanaan luvan rakentamiseen. Häneltä Kustavi sai myös nimensä.hae_kuva.aspx

Kustavin kirkonkylällä kiertelemme pienissä kaupoissa, joissa myydään matkamuistoja ja käsitöitä.

11_kustavTorikojuissa myydään kalaa, leivonnaisia ja muita saaristolaistuotteita. Kylällä on myös muutama ravintola.

10_kustaviPyöräilyn päätteeksi me virkistäydymme terassilla Villa Volterissa, joka on nimetty kustavilaisen kirjailijan Volter Kilven mukaan.

vesimeloni-jaapalat