Vuotson Maja huokuu historiaa

Urho Kekkosen kansallispuiston lounaisrajan tuntumassa sijaitseva Vuotso on vanha saamelaiskylä, lajissaan Suomen eteläisin. Saariselän matkailukeskus on pohjoisen suunnassa. Matkaa sinne tulee nelisenkymmentä kilometriä.

Lapin Markkinat

Kylän keskustassa pidetään kesäisin Lapin Markkinat. Viime vuosina tapahtumia on järjestetty tosin hieman satunnaisesti. Markkinoilla on erilaisia Lapin tuotteita, käsitöitä ja mm. leivonnaisia. Täällä pääsimme joskus ensimmäistä kertaa kampanisujen makuun. Myyntituotteiden lisäksi esitellään paikallista kulttuuria, poronhoitoa sekä saamelaismusiikkia.

Maja monessa mukana

Markkinapaikalta muutaman sadan metrin päässä, toisella puolella päätietätietä seisoo Vuotson Maja. Paikalla toimi jo 1900-luvun alkupuolella kievari. Lapin sodan aikana rakennus poltettiin maan tasalle. Nykyinen kaksikerroksinen uudisrakennus on ollut käytössä yli 70 vuotta, vuodesta 1949. Se on toiminut mm. postina, lennättimenä, puhelinkeskuksena. 30-luvulla paikalla toimi jonkin aikaa myös tulli. Tästä pohjoiseen alkoi tuolloin vapaakauppa-alue. Yövieraat eivät saaneet ehkä kovin hyvää palvelua niinä aikoina kun talossa toimi poliisiasema ja putka!

Majoitus- ja ravintolatoiminnasta vastasi Suomen Matkailijayhdistys. Seudulla oli sotien jälkeen paljon uudisrakentamista ja savottatoimintaa. Perjantaisin, kun työmiehet tulivat metsistä odottelemaan linja-autokyytiä viikonlopuksi kotiin, piti valmiina olla jopa neljäsataa voileipää. Viikonlopun vapaiden jälkeen paikalle saapui taas linja-autolasteittain väkeä joka hävisi viikoksi kairalle töihin, kertoo Jouko Vainioranta. Jouko on vaimonsa Eeva-Liisan kanssa isännöinyt paikkaa vuodesta 2013.

Vuotson Maja oli Kultamuseosäätiön omistuksessa ennen kuin siirtyi nykyisille omistajilleen. Kunnostuksen jälkeen Maja avattiin Jouluna 2014. Majoitustiloina on 11 huonetta, yhteensä 35 petipaikkaa kahdessa rakennuksessa. Osassa huoneita on oma WC ja keittiö. Ryhmille tehdään ruokaa tilauksesta ympäri vuoden. Kesällä katetaan aamiaispöytä myös kaikille ohikulkijoille. Rakennuksen päädyssä on latauspistoke sähköautolle.

Caravan-alue Majan pihapiirissä

Vuotson Majalla on toiminut muutamia vuosia myös caravan-alue, aluksi matkaparkkina. Nykyisin alue on karavaanarienkin pyynnöstä Leirintäoppaassa caravan-alueena nimellä Camping Vuotso.

Matkailuajoneuvopaikkoja on yhteensä kaksikymmentä joista kymmenen sähköllä. Tontit ovat nurmialueella lapinmäntyjä kasvavan metsän reunassa päärakennuksen takana. Siltä suunnalta löytyy myös kelohirsirunkoinen grillikota sekä hirsistä valmistettuja ulkokalusteita.

Löylyynkin Vuotson majalla pääsee. Perinteinen puusauna lämmitetään majoittujille tilauksesta. Talvella osa palveluista ei ole käytössä.

Vuotson Majalta on helppo tehdä retkiä mm. läheisen Pyhä-Nattasen luonnonpuistoon. Tankavaaran Kultamuseoon on matkaa kahdeksan kilometriä. Vuotson Maja vuokraa metsäsuksia, lumikenkiä ja potkukelkkoja sekä kesällä polkupyöriä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s