Ajelemme Oulujärven eteläpuolta kohti Kajaania. Kohtauspaikka on lähellä päätietä, Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalla. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puista veistettyä karhupatsasta, jotka johdattavat meidät peremmälle toimistorakennukselle.
Saamme mukavan paikan rannasta.
Tästä on hyvä lähteä järvelle ja lahden päähän laskevalle Vuolijoelle. Jokea pääse ylävirtaan kolmisen kilometriä. Sitten tulee koski vastaan.
Puusepän kädenjälkeä
Illalla tutkimme Kohtauspaikan aluetta. Täällä on erilaisia veistoksia ja puutöitä siellä täällä.
Lammen keskellä on pieni saari, jonne kulkee puinen silta.
Toisen lammen yli kuljetaan siipirataslautalla.
Päärakennuksen vieressä on puinen ”asuntovaunu”, jonka alla on sukset. Vaunu hinataan talvella jäälle ja pilkitään lattialuukusta. Kaikessa näkee että aluetta on rakentanut puuseppä.
Kohtauspaikka on Jussi Tolsan elämäntyö. Nykyisin alueen omistaa Jussin poika Markku Tolsa ja aluetta hoitavat kausipaikklaiset talkootyönö. Caravan-toiminta alkoi maatilamatkailusta vuonna 1983. Karavaanarina itsekin Jussilla oli karavaanari-tuttuja jotka poikkesivat rantaan. Väkeä alkoi tulla lisää ja he pyysivät että aluetta laajennettaisiin.
Rantaan tehtiin sauna vuonna 1991 ja laajennusosa vuonna 2000. Nyt rakennuksessa on toimiston lisäksi pieni myymälä, baari ja terassi sekä keittiö ja muut huoltotilat.
Saunan yhteydessä on kodikas kokoontumistila baaritiskeineen. Yleinen sauna lämmitetään kesällä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Kun ihailen saunakammarin hienoja uudennäköisiä seinäpanelointeja, minulle kerrottaan että ne ovat alkuperäiset. Niihin vain on vedetty useampi kerros venelakkaa.
Rantaan on rakennettu niemeke kalastaville kausipaikkalisille. Niemelle on myös pieni paviljonki illanviettoihin sekä erillinen kesäkeittiö.
Paitsi kaikki rakennukset, myös keittiöiden kalusteet ja kaikki huonekalut ovat Jussin itse tekemiä.
Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia kesän mittaan: Viikonloppujen karaoken lisäksi on mm. Juhannustreffit, Elokuun illan tanssit sekä Valotreffit valokilpailuineen.
Lapsille löytyy mm. hyvä uimaranta, trampoliini, vaijerirata sekä siipiratasalus lammella.
Kalastajat pitävät Oulujärvesta koska kalaa tulee!
Kohtauspaikka järjestää joka kesä suurimman kalan kilpailun asiakkailleen.
Kohtauspaikka on nykyisin SF-Caravan Länsi-Pohja ry:n sopimusalue. Sopimusalueen myötä vierailijamäärätkin ovat kasvaneet huomattavasti.
Alueella on 150 matkailuajoneuvopaikkaa, joista 120 on sähköllä. Alue on ympärivuotinen. Lämpö otetaan talvella maalämpöpumpulla Oulujärvestä.
Kainuun maakuntakeskus Kajaani
Kohtauspaikasta suuntaamme itään Kajaaniin.
Torilta löytyy kahvila ja makoisia marjaherkkuja.
Kajaanin Linna
Kajaanin linnan rauniotkin käydään katsastamassa. Linna rakennettiin 1600-luvun alussa mutta se tuhottiin suuren Pohjan sodan aikana 1716. Linnasta jäivät jäljelle vain kivirauniot, jotka nekin kutistuivat ajan myötä. Kajaanilaisten hakivat linnanraunioista talojensa kivijalkoihin kiviä.
Nykyaika ei kohdellut linnaa juurikaan sen paremmin. Suoraan sen yli rakennettiin betonisilta vanhan puusillan tilalle.
Toisaalta sillan rakennustyöt saivat alulle linnan esiinkaivamisen ja restaurointityöt.
Tervanpoltttoon ja kuljetukseen tutustumme Kainuun alueen maakuntamuseossa. Perusnäyttely esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria esihistoriasta 1900-luvun puoliväliin asti.
Museosta löytyy myös tiloja vaihtuville näyttelyille. Kesällä 2018 muisteltiin nostalgisia pakettimatkoja etelän aurinkoon ja risteilyreissuja Ruotsiin.
Kuva näyttelystä MATKUSTAN YMPÄRI MAAILMAA
Yksi kommentti artikkeliin ”Kohtauspaikka SFC”