
Satama-alueelle noussut Merikeskuksen rakennus avattiin vuonna 2008. Erikoisen näköisen talossa pitää kotiaan Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo.
Merenkulun historiaa

Merimuseon päänäyttely ”Pohjantähti, Etelän risti” kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen ja navigointi.

Näyttelyssä on esillä yli tuhat esinettä. Pintaa syvemmälle mennään hylkylöytöjen avulla.

Huviveneilyn historiaa

Alakerran avaraan halliin on koottu komea valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Esillä on huvi- ja kilpaveneitä, sekä viranomaisten, kuten armeijan ja rajavartiolaitoksen kalustoa.
Keskellä hallia on 49eR-luokan purjevene, jolla Thomas Johanson ja Jyrki Järvi voittivat kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Vanhempaa olympiahistoriaa edustavat pieni olympiajolla, jolla voitettiin Suomeen pronssia vuonna1928.

Linjakkaalla 1930-luvun pikaveneellä kilpailtiin mutta sota-aikana se oli armeijan käytössä Laatokalla.

Perinteistä kymenlaaksolaista veneenrakennustaitoa edustavat mm. summalaisvene Eeva ja vaarin vene sekä Ruotsinsalmen vinttikoira ja kaunissaarelainen meriläinen.

Merivartiomuseo
Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Merivartiomuseo esittelee merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti.

Esillä ovat rajavartiointia ilmasta hoitaneet Beaver- ja Sääski-vartiolentokoneet.

Suuri vartiomoottorivene on tyypiltään VMV 11 eli Vemma.

Tätä päivää edustaa ylisuuressa henkilölastissa uppoamaisillaan ollut avuttoman kokoinen kumivene, jonka suomalaiset merivartijat pelastivat Välimerta vartioidessaan. Pienoismallin takana olevalla sinisellä paatilla tultiin aikanaan Neuvosto-Tallinnasta Helsinkiin.

Merimonsterit lapsille
Kun maa oli litteä, kuhisi meret myyttisiä hirviöitä. Merimonsterit-näyttelyssä on herätetty henkiin Carta Marinaan piirretyt merihirvíöt, kuten Verimerimakkara…
Lapsille on myös oma leikkipaikka Leikkimö.

Jäänmurtaja Tarmo
Uivat museoalukset, kuten höyryjäänmurtaja Tarmo löytyvät kesäaikaan Merikeskus Vellamon museoaluslaiturista.
Höyryjäänmurtaja Tarmoon voi talvella tutustua netissä 360-virtuaalikierroksella.
Linkki löytyy Merikeskus Vellamon kotisivuilta, näyttely-osiosta.
Kohtalona Ruotsinsalmi

Näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren suurimman meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Kolmiulotteiselle kartalle projisoidaan linnoituksia, kaupungin osia ja tapahtumia katsojan valinnan mukaan. Tarinoita tukevat vanhat kuvat.



Ruotsisalmi-näyttelyssä on myös materiaalia lukuisista taistelussa uponneista hylyistä sekä sota-alusten pienoismalleja.
Aikakauden henkilöt kertovat omaa tarinaansa.
Kymenlaakson museo toimii alueellisena vastuumuseona ja Kotkan kaupunginmuseona. Esillä on myös Karhulan lasitehtaan tuotantoa vuosilta 1889 – 2009.

Vaihtuville taidenäyttelyillekin on oma tilansa. Graffiti kuvassa ei ole maalaus vaan ryijy.
Merikeskuksen sisääntuloaulasta löytyy museokauppa Plootu sekä ravintola Laakonki, josta saa mm. lounasta noutopöydästä.
