Pyhä arkenakin
Pyhä-Luoston kansallispuiston alue on Suomen eteläisimpiä tunturijonoja. Alue palvelee monipuolisesti niin luonnonsuojelua, paikallisväestöä, kuin retkeilyä ja matkailuakin.
Puisto koostuu vuonna 1938 perustetusta Pyhätunturin kansallispuistosta ja sen luoteispuolella sijaitsevasta Luoston alueesta, jotka yhdistettiin uudeksi kansallispuistoksi vuonna 2005. Vajaan kymmenen kilometrin pituinen
Pyhätunturin alue muodostuu useasta tunturinlaesta, joista tunnetuin on Itäinen Kultakero.
Monipuoliset laskettelurinteet
Pyhän hiihtokeskus täytti 50 vuotta joulukuussa 2014. Pyhä on aina ollut kuulu hyvistä rinteistään ja ne ovat alku ajoista vain kehittyneet. Varsinkin hissit ovat tulleet mukavammiksi.
Caravan-alueen kohdalta nousemme mukavaan tuolihissiin, joka vie meitä 1200 metrin matkan Kultakeron laelle.
Ylhäältä aukeaa upeat maisemat eri ilmansuuntiin. Laelta valitaan sitten laskusuunta taitojen tai esimerkiksi sään mukaan.
Erilaisia rinteitä on Pyhän kupeelle merkitty 14. Etelän suuntaan aukeaa mustia ja punaisia rinteitä, pohjoisen suunnassa on myös helpompia sinisiä rinteitä.
Pituutta rinteillä on parhaimmillaan 1800 metriä ja korkeuseroa 280 metriä.
Rinteiden vierestä löytyy melkoisia louhikoita – ja kyllä näissäkin joku kaistapää laskee!
Lastenrinne ja alkeisrinne ovat mukavasti caravan-alueen lähellä ja päärakennuksen edessä.
Alkeisrinteiden juurella on suksivuokraamo, lipunmyynti sekä ravintola. Ruokailumahdollisuus löytyy myös muden päähissien ala-asemalta.
Laaja latuverkosto
Hiihtämään pääsee suoraan vaunulta. Hyväkuntoiset ladut kulkevat caravan-alueen ja huoltorakennuksen välistä. Ladut ajetaan koneella aina tarvittaessa aamuisin.
Latuverkosto ulottuu Lustolle asti. Hoidettuja latuja on yhteensä yli 150 kilometriä, osa valaistuja.
Ravintolat ja kaupat vieressä
Pyhän rinnealueella reilusti toistakymmentä ravitsemusliikettä.
Rinneravintoloita on kuusi ja ruoka- ja viihderavintoloitakin useita.
Vaunualueen läheisyydessä olevassa liikekeskuksessa on kauppoja, mm. Ilona-pienoistavaratalo sekä K-market, josta saa myös nestekaasua.
Kauppakeskuksen vieressä on Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, joka kertoo värikkäästi alueen luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta.
Matkailuajoneuvoalue
Pyhän matkailuajoneuvoalue sijaitsee tunturin itäpuolella päärinteiden juurella.
Alue on usein melkoisen täynnä, varsinkin vilkkaimpina aikoina. Sähköistettyjä paikkoja on 110. Kausipaikkalainen saa sähköt päälle tai pois 9.00-17.00 välisenä aikana tekstiviestillä tai sähköpostilla.
Lasketteluvälinevuokraamon yhteydessä on caravan-alueen toimisto. Huoltotilat ovat suksivuokraamon alakerrassa. Mäenlaskun ja hiihdon kannalta näin on hyvä.
Rinteestä tai ladulta pääsee suoraan saunaan jos on tuonut saunakamppeet pukuhuoneeseen valmiiksi. WC-tilat sen sijaan saisivat mieluummin olla keskellä vaunualuetta. Vessoja on myös liian vähän. Niitä on vain kaksi ja tämä aiheuttaa toisinaan jonoja.
Saunoja on huoltorakennuksessa kaksi, naisille ja miehille omansa. Saunat lämpiävät päivittäin noin 16.00-20.00. Ajat vaihtelevat jonkin verran kauden mukaan. Saunoihin on kulku keittiön kautta ja tätä tilaa miehet käyttävät toisinaan vilvoitteluun pukuhuoneen pienuudesta johtuen. Tämä aiheuttaa joskus naisväessä hämmennystä.
Pyhän huoltotilat ovat melko uudet ja hyväkuntoiset mutta hieman laitosmaiset. Kovaan vuorokausihintaan voisi jo odottaa jotain ekstraa, hienojen rinteiden lisäksi. Mutta täällä taitaa olla pyhähinnat arkenakin…(kaudella 2015-16 52 e/ SFC 47e).