Adria Coral Supreme S 670 SL

Tilaa asumiseen

Etenkin vanhalle pariskunnalle mieleinen Adria Coral Supreme S 670 SL-malli oli markkinoilla jo tänä vuonna . Vuodeksi 2017 uudistusta tulee ulkopuolen graafiseen ilmeeseen. Sisällä sohvaryhmän istuintyynyt saavat uuden muotoilun. Uutta on myös vaalea Horizon-sisustus

Suomen ostetuin

AdriaCoral_03.jpgAdria on pitkään ollut Suomen myydyin auto. Vuonna 2015 markkinaosuus oli n. 21 prosenttia. Kroatialaisen Adria Mobilin toiminta on vakaalla pohjalla ja myynti kasvanut ja myyntiverkosto laajentunut koko Eurooppaan tasaisesti. Kotimarkkinat Kroatiassa ovat hyvin pienet. Kokemusta matkailuajoneuvojen valmistukseen löytyy jo yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Ensimmäinen matkailuajoneuvo oli vaunu ja se myytiin Ruotsiin.

AdriaCoral_01.jpgKoeajamamme uunituore vuoden 2017 Adria on malliltaan Coral Supreme S 670 SL. Auto on rakennettu Fiat Ducaton matalalattia-alustalle. Moottorina on uusi Euro 6 Turbo Diesel, jonka 2,3-litraisesta koneesta irtoaa 150 hevosvoimaa.

Coral Supreme-sarjan malleja on neljä. Autot ovat vanhemman pariskunnan mieleen. Kahdessa on takana pitkittäiset erillisvuoteet ja kahdessa saarekevuode. Pitkittäisistä vuoteista johtuen autot ovat pitkähköjä. Koeajetussa seitsemän ja puolimetrisessä CORAL-SUPREME-S-670-SL.jpgSupreme S 670 SL-mallissa on 110 senttiä korkean takatallin päällä erillisvuoteet. Tarvittaessa vuoteiden väliin saa lyhyen vuoteen lapsella. Lisäosilla oloryhmästä saa myös vuoteen.

20160822_AdriaCoral-1005.jpgAdria Coral on sutjakkaan näköinen. Etuosan katto on hyvin muotoiltu ja pitkä auto näyttää matalammalta kuin onkaan. Ohjaamo ja helmat ovat metallihopean sävyä. Kyljissä on hillityt raidat ja ohjaamon sivuikkunan linja jatkuu kyljissä mustana teippauksena.

Katon ja ulkoseinien materiaali on lasikuitua eli polyesteriä. Etuosa, takaseinän muotoillut osat ja pyöräkotelot ovat muovia, helmat alumiiniprofiilia.

Pitkää auto on avara

Pitkittäisistä erillisvuoteista johtuen vessan ja suihkun sijoitteluun on kaksi vaihtoehtoa. 670 SLT-mallissa vessa- ja suihkutila ovat auton perässä poikittain. 20160822_AdriaCoral-1020.jpgKoeajetussa 670 SL-mallissa vessa ja suihku ovat keskellä autoa, vessa oikealla ja suihku vasemmalla puolella käytävää. Suihkun etupuolella on keittiö ja oikealla, vessan etupuolella jääkaappi. Paria lisäystä lukuunottamatta istuinryhmän asettelu edessä on yleisimmin käytetty:  Ohjaamon istuimet kääntyvät ympäri, oikealla seinällä on istuin poikittain yhdelle ja vasemmalla sohva menosuuntaan kahdelle. 20160822_AdriaCoral-1033.jpgLisäyksenä tähän malliin sohvaan on pieni L-osa, johon mahtuu kuudes istuja, mieluiten lapsi. AdriaCoral_08.jpgMyös oikean puolen istuin on erikoisvarusteltu. Selkänoja voidaan siirtää istuimen etupuolelle, jolloin siinä voi matkustaa selkä menosuuntaan. . EU-määräyksethän kieltävät kylki menosuuntaan matkustamisen. Istuimessa on lantiovyö.

AdriaCoral_06b.jpgSupreme on valoisa auto. Siinä on suuret ikkunat ja suuri kattoikkuna ohjaamossa, olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Suihkussa on avattava kirkaslasinen kattoluukku.

Tehokas ja mukava lattialämmitys

Lämmintä Adria Coraliin henkii nestekiertoinen lattialämmitys. Alde Compact 3020 HE toimii kaasulla ja sähköllä. Lisävarusteena on lämmönvaihdin jolla moottorin lämpöä käytetään ajonaikana myös asuinosan lämmittämiseen. Ennen liikkeellelähtöä moottori voidaan vastaavasti lämmittää Aldella. Kesäkelillä lämmitintä ei päästy testaamaan mutta tämän tehoinen lämmitin riittää varmasti talvella. Lattialämpö on miellyttävää ja tasaista. 20160822_AdriaCoral-1045.jpg

Ohjaamon ja asuintilan ikkunoissa on kennomaiset laskosverhot jotka eristävät tavallista vekkiverhoa paremmin. Keittiön ja makuuhuoneen ikkunoissa on kasettirullaverhot joissa on hopeinen ulkopinta. Kaikissa ikkunoissa ja kattoluukuissa on myös hyttysverkot.

Asuintiloissa lämpö tulee lattialta ja ohjaamon lattian ritilästä mutta suihkussa on seinälle nostettu korkea säädettävä patteri. Kaikkiin yläkaappeihin lämpö pääsee seinän vierestä kapeasta kujasta.

Painevesijärjestelmä huolehtii makeanveden saannista. Keittiössä, vessa ja suihkussa on tukevat kromipintaiset hanat. Makeavesisäiliö on olohuoneen sohvan alla. Kokoa on 140 litraa, 85-litrainen harmaavesisäiliö on taka-akselin takapuolella. Säiliö on eristetty ja lämmitettävä. Tyhjennysputki on auton vasemmalla laidalla. Putkeen on jatkoletku, jos autoa ei päästä ajamaan kaivon päälle.

Monipuolinen valaistus

20160822_AdriaCoral-1042.jpgAdria käyttää runsaasti erilaisia valaisimia joilla saadaan erilaisia valaisutunnelmia. Kaikki valaisimet ovat sähköä säästäviä ledejä. Olohuoneen kattoon ja sivuseinälle kaappien alle oloryhmässä, keittiössä ja pesutiloissa on upotettuna yhteensä 15 kohdevaloa.

20160822_AdriaCoral-1037.jpgLisäksi kaikissa tiloissa on LED-nauhoja piilossa antamassa epäsuoraa valoa katon tai seinien kautta. Led-nauhoja on katonrajassa sekä yläkaappien alareunassa.

AdriaCoral_25.jpgMakuutilassa on epäsuorien valojen lisäksi kaksi kohdevalaisinta lukulampuiksi. Molemmissa on lisäksi pienet yövalot. Keittiön ja olohuoneen sivuseinällä olevat valoissa ei ole ulkopuolista katkaisijaa. Ne syttyvät valaisinta koskettamalla. Suihkutilassa on tyydytty yhteen upotettuun LED-valoon.

20160822_AdriaCoral-1037.jpg230 voltin pistorasioita löytyy kolme. Keittiöstä ja makuuhuoneessa on ysi molemmissa. Vessassakin saa olla pistorasia kun suihku ei ole samassa tilassa. Näiden kolmen pistorasian lisäksi yksi rasia löytyy olohuoneen oikean yläkaapin takaa, jossa on alasvedettävä teline taulu TV:lle. Yläkaapin takana on myös 12 Voltin sekä antenniliitännän pistorasiat. Myös makuuhuoneen pistorasian vierestä löytyy 12 Volttia sekä antenniliitäntä. Ducaton kojelaudassa on 12 V pistorasia ja USB-pistorasia.

20160822_AdriaCoral-1044.jpgOhjauspaneeli on ulko-oven vieressä väliseinässä. Ylinnä on musta levy, josta symbolit tulevat näkyviin vasta kun virrat ovat päällä. Paneelista löytyvät normaalit vesimäärien ja akkujen tarkastusnäytöt. Paneelissa ei ole painikkeita vaan se toimii hipaisukytkimillä. Paneelin pääkytkimestä sammuvat kaikki sisävalot. Ulkovalo toimii itsenäisesti ja sen voi jättää päälle vaikka uloslähteissään sammuttaa pääkytkimestä kaikki sisävalot. Ohjauspaneelin alapuolella on Alden nestekidenäyttöinen ojain. Aldessa on erilaisia ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuksia. Porrasaskelma on integroitu auton sisäpuolelle. 60 senttiä leveässä oviaukossa on sivuttain liukuva kasettihyttysverkko. Ovessa on korkea ikkuna.

 

Kokille koneita

AdriaCoral_10.jpgKeittiössä on hyvät varusteet monipuoliseen kokkaamiseen. Tiskipöytä ei ole järin suuri mutta pesualtaan kansi auttaa kun tarvitaan lisää pöytätasoa. Kansi on kaksiosainen. Kaasuliedessä polttimot ovat rivissä ja lieden etupuolelle jää hyvin vapaata tasoa. Polttimot ovat eri kokoisia. Erikokoisille kattiloille löytyy sopiva poltin. Liesi syttyy piezolla. AdriaCoral_11.jpgTiskipöydässä on lisävarusteena kaasu-uuni, jossa on myös grillaustoiminto. Käryt saa kyökistä ulos liesituulettimella sekä ikkunan kautta. Tiskipöydässä on suuret vetolaatikot ja pöydän yläpuolella on kaksi yläkaappia, kolmas on toisella seinällä jääkaapin yläpuolella. 20160822_AdriaCoral-1039.jpgTiskipöydän vieressä seinällä on metallinen lankakorihylly mausteille ja tanko tiskirievun kuivaamiseen. Jääkaappina on suuri Thetfordin 145-lirtainen. Kaapin sisällä on lokero pakasteille. Kaappi toimii kaasulla, verkkovirralla tai 12 Voltilla manuaalivalinnalla tai automaattisesti. 12 voltille kaappi vaihtaa vain ajonaikana. Roskapussi on ulko-ovessa. Se on alhaalla lattian rajassa jotta sitä olisi helppo käyttää ulkoa käsin. AdriaCoral_09.jpgAvarassa keittiössä on helppo liikkua ja kokin ohitse mahtuu hyvin kulkemaan.

Avara istuinryhmä

AdriaCoral_04.jpgIstuinryhmän kahdenistuttava sohva, oikean seinä istuin yhdelle ja ohjaamon kääntyvät istuimet on verhoiltu samoilla materiaaleilla. Koeajoautossa on istuinosat lämpimän harmaata kangasta, istuimien reunaosissa luonnonvalkoista nahkaa. Pöytä on kovapintaista muovia, vitivalkoinen. Tyylikästä kokonaisuutta korostaisi jos pöydässä olisi istuinten luonnonvalkea tai harmaa sävy. AdriaCoral_05.jpgPöytä on melko suuri ja neliskulmainen pyöristetyin kulmin. Pöytää voidaan siirtää tarpeen mukaan eri suuntiin eteenpäin ja sivuttain. Jos L-sohvan kolme istuinpaikka on käytössä, siirretään pöytä keskelle. Tällöin pöydän ääreen mahtuu kuusi henkeä.

Ajon ajaksi pöytä siirretään mahdollisimman sivuun, jotta ohjaamoon pääsisi kulkemaan. Tällöinkin kulkutila on hieman ahdas. Lisävarusteilla pöytäryhmästä saa vuoteen yhdelle laskemalla pöydän alas.

20160822_AdriaCoral-1040.jpgTaulu-TV:n teline on piilotettu oikealla seinällä olevan yläkaapin taakse. TV vedetään alas kaapin takaa ja näkyy kaikille paitsi sivuistuimelle, joka on jätettävä tyhjäksi.

Mukavuutta makuuhuoneessa

AdriaCoral_15.jpg

Makuuhuoneessa on mukavat erillisvuoteet pitkittäin. Ne ovat korkean takatallin päällä mutta nousu vuoteisin on helppo kahden leveän portaan kautta. Portailta ylettyy hyvin myös takaseinän yläkaapeille. Vuoteissa on kylmävaahtopatjat ja sälepohjat. Alla on lämmin takatalli, joten kylmä ei hiivi kylkeen alakautta.

20160822_AdriaCoral-1011.jpgVuoteiden keskellä on 40 sentin levyinen tila, joka voidaan jatkaa esiinvedettävällä levyllä ja lisäpatjalla lastenvuoteeksi.

20160822_AdriaCoral-1016.jpgTakaseinän kolmen yläkaapin lisäksi molempien vuoteiden alta rulo-ovien takaa löytyy n 60 cm leveät ja 105 senttiä korkeat henkarikaapit. Lattianrajassa ne ovat hiukan hankalakäyttöiset. 20160822_AdriaCoral-1014.jpg

Toisen vuoteen alla on vetolaatikko. AdriaCoral_18.jpgHeti vasemman puoleisen vuoteen etupuolella on kapea henkarikaappi jonka alla on kaksi vetolaatikkoa. Kaappiin syttyy valot kun ovi avataan. TV-teline olohuoneessa on nivelletty niin että TV:n voi kääntää näkymään makuuhuoneen vasemmanpuoleiselle vuoteelle. Oikeanpuoleisen vuoteen jalkapäässä on seinällä valmiina pistokkeet TV:lle.

Tuuletus makuuhuoneessa hoituu hyvin molempien sivuseinien suurista ikkunoista sekä kattoikkunasta, kooltaan 65 x 45 cm.

Vessa ja suihku erikseen

20160822_AdriaCoral-1022.jpgPitkistä vuoteista johtuen Supreme 670 SL- mallissa vessa ja suihku ovat eri puolilla käytävää.
Vessa oikealla puolella on tilava ja avara. Kemssaistuin on Thetfordin kääntyvää mallia. Sivuseinällä on valkoinen pesuallas ja allaskaappi. Kulmauksessa on peili kahdella seinällä. AdriaCoral_20.jpgToinen peileistä on liukuovi, joka takaa paljastuu hyllykkö pesuaineille ja voiteille. Vessassa on avattava ikkuna. Vessan kalusteet sekä ovet ovat tummanruskeaa puukuviota. Vessan ovi voidaan kääntää takaosaston välioveksi, jollin perässä on mukava oma osasto suihkutela ja pukeutua rauhassa.

 

 

 

 

 

 

 

AdriaCoral_19.jpg

Suihku on vessan kohdalla toisella puolella käytävää. Suihku on kokonaan valkoista muovia. Suihkualtaan pohjalla on vastakkaisissa kulmissa poistoventtiilit. Vesi ei jää altaaseen vaikka auto olisi johonkin suuntaan kallellaan. Suihkuovi on kaksiosainen muoviovi joka sulkeutuu tiiviisti magneettinauhalla. Suihkuhana ja tanko ovat kromipintaiset ja tukevaa tekoa. Suihkutangossa on pieni teline saippualle tai pesuainepullolle.

Erillistä suihkua on mukava käyttää myös kastuneiden ulkoiluvaatteiden tai saunatakkien kuivaamiseen. Suihkun katossa onkin henkaritanko valmiina. Suihkutilassa on suuri patteri ja avattavasta kattoluukusta tila tuulettuu hyvin.

 

Mukavasti säilytystilaa

20160822_AdriaCoral-1015.jpgHenkaritilaa Adriasta löytyy lisää molempien vuoteiden alta jalkapäästä. Yläkaappeja on yhdeksän. Olohuoneesta, keittiöstä ja makuutilasta löytyy kolme kaappia kustakin. Pitkittäisvuoteista johtuen makuuhuoneen sivuseinille yläkaappeja ei sovi mutta vuoteiden alla on kolme vetolaatikkoa. Ulko-oven suussa istuimen alla on kaappi kengille ja toisella puolella väliseinässä kätevät pienet lokerot pikkutavaroille. Vessassa on allaskaappi sekä peilin takana matala yläkaappi.

20160822_AdriaCoral-1041.jpgOhjaamon yläpuolella on auton levyinen reunallinen avohylly ka sivuilla lokerot.

Takatalliin on ovi molemmilla sivuilla. Auton levyisen tilan koko on 107 x 110 x 2017 cm (L x K x S). Takatalli on lämmitettävä ja valaistu. Varapyörä on korvattu nykykäytännön mukaan paikka-aineella ja 12 V kompressorilla.

AdriaCoral_23.jpgKaasupullot ovat mukavasti vierekkäin. Pulloja on mukava vaihtaa.

Tehokas moottori ja vakaa pitkä akseliväli

20160822_AdriaCoral-1008b.jpg

 

 

Adria Coral Supreme S 670 SL on mukava auto ajella. 2,3-litrainen 150 hevosvoimainen moottori on tehokas. Ohjaamon ikkunoissa on vekkiverhot mutta niiden kehykset eivät rajoita näkyvyyttä. Näkyvyys takaoikealle hoituu asunto-osan ovessa olevan korkean ikkuna kautta. Peilit ovat sähkötoimiset ja lämmitettävät.

AdriaCoral_01b.jpgDucaton alustassa on pitkä akseliväli ja auto on vakaa ajettava eikä huojahtele liikkaa puuskaisessa sivutuulessa. Alusta on sopivan jäykkä, tukeva ajaa mutkaisellakin asfalttitiellä. 7,5-metrisessä peruutuskamera olisi mukava, ainakin kun on sellaiseen tottunut. Peruutustutka toimii kyllä hyvin ja varoittelee ajoissa takana olevasta esteestä. Koeajoautossa ei ole autoradiota. Peruutuskameralla varustettu viihdekeskus olisi hieno, joskaan ei halvin ratkaisu.AdriaCoral_07.jpg

Ohjaamon istuimet ovat mukavat ja säädöt hyvät. Molemmilla puolilla on kyynärnojat. Verhoilumateriaali on hiostamatonta.

Autossa on ABS-jarrut ja turvatyynyt molemmille edessä. 100 km/h on sallittu nopeus.

 

 

 

 

Pariskunnalla parhaimmillaan mutta viisikin matkustaa

AdriaCoral_04.jpgCoral Supreme S 670 SL sopii parsikunnalle tai yksilapsiselle perheelle. Neljännellekin on vuode edessä mutta silloin istuinryhmä on pois käytöstä. Supremessa on turvavyölliset istuimet viidelle, joskin viides joutuu matkustamaan selkä menosuuntaan. Istuin onkin lähinnä tilapäiseen käyttöön. Viidennelle ei ole omaa vuodepaikkakaan. Suuremmalle perheelle parempi vaihtoehto on esimerkiksi Matrix-mallisto. Etuylävuoteellisista malleista löytyy jopa 6 + 1 vuodepaikkaa.

Auto toimii erinomaisesti myös talviasumisessa. Nestekiertoinen lattialämmitys antaa tasaisen mukavan lämmön. Varusteita mahtuu hyvin mukaan suuren takatalliin.

Koeajetun Coral Supreme S 670 SL:n hinta toimituskuluineen on 83 193 e. Hintaa nostaa mm. tehokas Alden lämmitys lämmönvaihtimineen sekä grilliuuni. Hopeinen ohjaamon ulkovärikin nostaa hintaa 910 euroa. Halpa Supreme ei ole mutta ostaja saa seitsemän ja puolimetriä laadukasta matkailuautoa jolla perhe pärjää kovemmassakin talvessa.