Ahvenanmaan länsiosassa, Eckerö    

2021 

.

Ahvenanmaan läntistä osaa hallitsee Eckerö, jonka pääsaari on Ahvenanmaan kolmanneksi suurin. Eckerö on suosittu matkailukohde. Se on Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja aurinkotunneissa mitattuna.

Eckerön erottaa pääsaaresta pitkä Marsundin salmi, jonka yli vievälle sillalle Hammarlandiin tulee Maarianhaminasta matkaa n. 25 kilometriä. Eckerön Storbyhyn, joka on Ahvenanmaan suurin kylä, tulee sillalta matkaa kymmenisen kilometriä.

.

Puolessa välissä tätä matkaa kannattaa pysähtyä, varsinkin jos on lapsia matkassa. Uudehko huvi- ja leikkipuisto Smart Park on heti päätien vieressä vasemmalla puolella. Pysäköintitilaa on molemmin puolin tietä. Perhepuistosta löytyy kiipeily- ja keinumispaikkoja, sähköautoja ja -veneitä, hydraulisia kaivinkoneita sekä virtuaalisia ja interaktiivisia kokemuksia. Puistossa on myös kotieläinpiha sekä grillipaikka ja ravintola ulkoterasseineen.

Aikuisempaan pelailuun löytyy paikka toiselta puolelta päätietä. Eckerö Golfissa on 18-reikäinen kenttä.

.

Eckerön kunnassa on seitsemän kylää. Eckerön pääkylä Storby on näistä suurin – mutta ei ole sekään koolla pilattu. Onhan koko kunnassa asukkaita alle tuhat henkeä.

Kesällä matkailijat nostavat väkilukua huomattavasti, joista iso osa ruotsalaisia. Onhan kylän rantaan Eckerö Linen lyhyt lauttayhteys Ruotsista. Kirkkaalla säällä voi läntisimmiltä saarilta erottaa Ruotsin rannikon rakennuksia. Matka Grislehamnista kestää lyhimmillään vai tunnin ja kolme varttia. Eckerön leirintäalueilla onkin runsaasti ruotsalaisia karavaanareita myös kausipaikoilla.

Eckeröstä löytyy runsaasti hienoja luontokohteita, lehto- ja mäntymetsiä, karuja kalliosaaria, hienoja hiekkarantoja sekä aavoja merenselkiä. Jollakin keinoin kannattaa karavaanarinkin hankkiutua vesille. Melomiseen on hienoja suojaisia reittejä pikkusaarten ja luotojen lomassa. Muutamilla alueilla veneenvuokrauskin onnistuu.

Turistinähtävyyksistä suurin osa on Eckerön pääkylän eli Storbyn ympäristössä. Paikkoihin on mukava tutustua lähiseudun leirintäalueilta pyöräillen. Polkupyörä on siis toinen asia joka kannattaa kajakkien lisäksi ottaa mukaan.

Pääteiden risteyksen lähellä on pieni kotiseutu- ja pankkimuseo. Museolta on pieni matka rantaan josta löytyy Eckerön posti- ja tullitalo. Kuningatar Kristiina perusti postireitin Suomeen vuonna 1636. Posti soudettiin Eckeröhön Ruotsin Grislehamnista postiruotuveneillä. Reitistä kertovat kyltit eri puolella Ahvenenmaan saaristoa.

Kun valta siirtyi Venäjälle, tarvittiin Venäjän ja Ruotsin rajalle näyttävä rakennus joka nousi ensimmäisenä Ahvenanmeren yli postia soutavien näköpiiriin. 1828 valmistunut rakennus on C.L. Engelin merkittävimpiä rakennussuunnitelmia. Kesäaikaan auki olevassa museossa on erilaisia vaihtuvia taide- ja taidekäsityönäyttelyitä sekä kahvila. Rakennuksessa on  asunto, jota taiteilijat voivat anoa käyttöönsä kuukauden jaksoissa.

Postitalon lähiseudulta löytyy ravintoloita ja kahviloita sekä Sandmon uimaranta. Kylältä löytyy myös pienemmille tekemistä. Leklandet on halli josta löytyy monenlaista pomppulinnaa ja polkuautoa.

Keskustasta etelään on Eckerön keskiaikainen harmaakivikirkko on rakennettu 1300-1400 luvun vaihteessa. Kirkon läheisyydestä on löytynyt rautakauden aikaisia hylkeenpyytäjien asumuksia.

Kun ajellaan kylältä pari kilometri pohjoiseen, tullaan Kärinsundiin. Suojaisalla merenlahdella on hienoja vanhoja ranta-aittoja ja venevajoja sekä vierasvenesatama. Lahden pohjukassa on erikoisen mallinen rakennus, Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo.

Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen. Saariston ensimmäiset asukkaat olivat hylkeenpyytäjiä. Myöhemmin mukaan tuli myös muu metsästys ja mm. nuottakalastus. Saaristolaisilla oli tietysti erilaisia veneitä eri tarkoituksiin. Ahvenanmaalaiset talonpojat tekivät pitkiä ja joskus vaarallisiakin purjehdusmatkoja markkinoille Tukholmaa, Turkuun ja Helsinkiin. Myyntiin vietiin pääasiassa suolasilakkaa. Kotiinpäin tuotiin sitten suolaa, viljaa sekä muuta tarpeellista.

Museossa on myös laajat etnorgafiset ja luonnontieteelliset kokoelmat sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Museon pihamaalla seisoo kalastusvene Svanö. Museon pihalta alkaa geopolku ”Läpi tuulen ja jään”.

Museon viereisellä metsäalueella pääsee tutustumaan riistaeläimiin safarivaunun kyydissä. Opastetulla kiertoajelulla näet saksanhirviä, kuusipeuroja, villisikoja, strutseja ja laamoja. Kierroksen aikana voi myös ruokkia useita eläimiä.

.

Karavaanareilla on Eckerössä valinnavaraa. Eckerön aarelta löytyy kuusi caravan-aluetta.