Art Nouveau- eli Jugend-arkkitehtuuria Riiassa

Riian nähtävyyksistä ehkä mainostetuinta on arkkitehtuuri. Oma lukunsa on art nouveau- eli jugend-rakennukset, joita löytyy Riiasta kokonainen kaupunginosa ja muuallakin kaupungissa niitä on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

.

.

Eniten Jugend-rakennuksia maailmassa

Jugend eli art nouveau arkkitehtuuri tuli Euroopassa muotiin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Jugend-tyyli otti mallia luonnosta, antiikin taide ja mytologia. Muotoja otettiin kukista ja kasveista. Tehtiin runsaasti koristeita ja kaarevia linjoja. Mallia otettiin antiikin veistotaiteesta, sfinkseistä, aarnikotkista…

.

.

.

.

.

.

1900-luvun alku oli Riiassa tuon suuntauksen kulta-aikaa. Tänä päivänä keskustan rakennuksista 40 prosenttia on jugend-tyylisiä. Kohteita löytyy useita satoja, koko Riian alueelta n. 800! Keskustan historiallinen alue on Unescon maailmankulttuuriperinnön luettelossa.

.

.

.

Miksi Riiassa sitten on ehkä rikkain jugend-kokonaisuus maailmassa. Pelkistäen voisi sanoa että rakennukset säilyivät koska neuvostovallan aikana rakennuksia ei kunnostettu. Ikääntyneillä asukkailla ei ollut varaa modernisoida niitä ja nuorempi väki muutti uusiin kerrostaloihin, joissa oli valmiina vesijohdot, viemäröinti ja WC-tilat.

.

.

Merkittävin jugend-keskittymä on Alberta iela-kadulla.

.

.

.

.

.

Art Nouveau ei ole pelkästään arkkitehtuuria

Kokonaiskuva on tärkeä jugendtyylissä ja siitä syystä jugendtyylin arkkitehtuurilla tarkoitetaan kokonaisuutta, myös sisustusta, kalusteita, ruokailuvälineiden muotoilua jopa asukkaiden vaatetusta.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Riian Art Nouveau-tyylin museo on tehty arkkitehti Konstantīns Pēkšēnsin itse suunnittelemaan kotiin. Koko asunto on täyttä jugendia alkaen portaikosta ja päättyen olohuoneen astiastoon. Osoite on Alberta iela 12.

.

.

Bongaa nämä osoitteet:

– Audēju iela 7

– Audēju iela 9

– Teātra iela 9

– Vaļņu iela 2

– Smilšu ielā 8

– Tērbatas ielā, 15/17

– Brīvības ielā 47, 

– Elizabetes iela 10a ja 10b 

– Alberta iela 4 

– Strēlnieku iela 4a, 

– Vīlandes iela, 10/17

.

.

.