Bürstner Nexxo Time T 660

Bürstnerin 30-vuotis juhlamallistoa

Bürstner kuuluu Euroopan suurimpaan matkailuajoneuvoja valmistavaan Hymer-konserniin. Bürstner on hyvässä maineessa niin muotoilun kuin tekniikankin osalta.

Byr30ed_02.jpgMatkailuajoneuvoja on nyt valmistettu kolmenkymmenen vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi esitellään erikoismallisto Edition 30. Autoissa on vakiovarusteena juhlavat lisävarusteet paketoituna tarjoushintaan. Pääsimme koeajamaan Nexxo Time T 660:n tuoreeltaan, heti seuraavana päivänä satamaan tulon jälkeen.

Kahdeksan juhlamallia

201608_2_ByrreNexxo-1042.jpgJuhlamallistoon kuuluu muutamia suosituimpia pohjaratkaisuja. Kahdeksasta mallista kolme on puoli-integroitua, laskuvuoteellisia malleja neljä sekä yksi integroitu. Iso uudistus on myös perusmoottorin kasvu 130-hevosvoimaiseksi.

NEXXO660_pohja.jpgKoeajettu Bürstner Nexxo Time T 660 kuuluu juhlavuoden malliston puoli-integroituihin. Byr30ed_12.jpgAutossa on takana oikealla parivuode ja vasemmalla vessa ja suihku. Keittiö on keskellä, ovea vastapäätä. Oikealla keskellä on jääkaappi sekä vaatekaappi. Edessä on olohuone viidelle. Pituutta autolla on 679 senttiä ja leveyttä 230 cm. Toinen mielenkiintoinen puoli-integroitu uutuus on Nexxo Time T 690, joka on sisutukseltaan samankaltainen koeajoauton auto kanssa. Auto on vain 30 senttiä pidempi mutta hieman olotilaa ja keittiötä tiivistämällä sen peräosaan on saatu mahtumaan erillisvuoteet.

201608_2_ByrreNexxo-1010.jpgKoeajettu Nexxo Time on tarkoitettu pariskunnalle, mutta olohuoneen istuinryhmästä saa lisäosilla vuoteen kolmannelle matkustajalle. Tätä voi pitää tilapäisvuoderatkaisuna. Kolme- tai neljähenkiselle perheelle parempi valinta Edition 30-sarjassa on esimerkiksi jokin neljästä Ixeo Time-mallista, jossa on alaslaskettava parvi.

201608_2_ByrreNexxo-1044.jpgEdition 30-sarjan autot rakennetaan Fiat Ducaton matalalattia-alustalle. Etuvetoisen auton moottorina on 2,3-litrainen turbo-diesel. 130 hevosvoimaa riittää helppoon ajoon. Autolla ei jää muiden jalkoihin.

Byr30ed_01.jpgNexxon muotoilu on onnistunut. Katon etuosa on linjakas ja korin väritys tyylikäs. Kyljissä ohjaamon ikkunoiden linja jatkuu tumman grafiitin harmaana raitana, jota reunustaa musta ja tummanpunainen raita sekä alareunan hieno kromiraita. Alla on 16-tuumaiset renkaat tyylikkäillä mustilla aluvanteilla.

Puuvapaa lattia

Nexxo Time-malleissa on ns. Tekninen lattia, eli rakenne on puuvapaa. Eristeenä on 50 mm paksuinen foami, jonka reunat ovat kovaa uretaania. Ulkopohja on lasikuitua ja sisäpuolen PVC-matto kiinnitetään suoraan eristelevyn päälle. Seinissä on polystyreenieriste puukehyksin. Lasikuitupintainen katto kestää kovemmatkin raekuurot vaurioitumatta. Ulkoseinät ovat sileää peltiä ja helmat alumiiniprofiilia

Seinien sisäpinnat ovat puulevyä. Vaalea puupinta tekee sisätiloista valoisan ja antaa modernin ilmeen valkoisten kaapistojen kanssa.

Valoisat sisätilat

Byr30ed_06.jpgMallivuonna 2016 kalusteiden sävyissä on kuusi vaihtoehtoa, verhoiluissa kolmisenkymmentä. Koeajoauto on hyvin valoisa vaaleilla puupinnoilla ja valkoisilla kaapinovilla ja pöytätasoilla. Poikkeuksena vaaleuteen on olohuoneen kalusteet jotka on verhoiltu nahalla, myös pilotti-istuimet. Verhoilussa käytetään kahta ruskeaa sävyä ja hienoja tikkauksia. Verhoilut tehdään Bürstnerin omalla tehtaalla. Kalusteiden valmistuksessa Bürstner jatkaa perinnettä valmistamalla kalusteet Ranskan puolella. Kokemusta löytyy kun kalustetehdas on ollut toiminnassa jo vuodesta 1924.

201608_2_ByrreNexxo-1021.jpgValkoisissa kiiltäväpintaisissa kaapinovissa on tukevat kahvat, jotka lukkiutuvat suljettaessa. Yläkaappien alareunoja kiertää alumiiniset profiilit, joihin on upotettu led-kohdevalaisimet, pistorasiat ja valokatkaisimet. Valoja on tasaisesti joka puolella autoa. Päivällä valoa tuovat kirkkaat kattoluukut ja olohuoneen sekä ohjaamon suuret avattavat kattoikkunat. Ikkunoitkin on runsaasti, myös ulko-ovessa. Kaikissa ikkunoissa on pimennysverhot sekä hyttysverkot. Ohjaamon ikkunoissa on vekkiverhot.

Paljon kaappitilaa, kaksi henkarikaappia

201608_2_ByrreNexxo-1035.jpgSäilytystilaa on reilusti. Henkarikaappeja on jopa kaksi, toisessa alhaalla kaksi tasoa. Yläkaappeja on yhteensä kymmenen; Viisi makuuhuoneessa, kaksi keittiössä ja kolme olohuoneessa. Lisäksi on pienet kaapit jääkaapin alla ja päällä sekä säilytyslokeroita mm. sivupenkin alla ja ohjaamon katossa. Leveän ulko-oven vieressä on lokero kengille.

Byr30ed_21.jpgPeräosan parivuoteen alla on kaappi kahdelle kaasupullolle sekä tavaratila. Sivulle aukeavaan tilaan mahtuu hyvin ulkokalusteet ja kokoontaittuva grilli. Tavaratilan koko on 107 x 82 x 138 cm (LxKxS). Tila jatkuu n. 20 senttiä korkeana pesuhuoneen lattian alle koko auton levyisenä. Tavaratila on valaistu ja lämmin. Sinne ei ole luukkua sisällä.

Autossa ei ole varapyörää. Nykyisin yleinen käytäntö on korvata se paikkavaahdolla ja pienellä 12 Voltin kompressorilla.

Toimivaa perustekniikkaa

Suomeen tuotaviin Bürstnereihin joissa on ilmakeskuslämmitys, tilataan lähes poikkeuksetta tehokkaampi Truma Combi 6 E sähköpatruunalla vakiona olevan Combi 4:n sijaan. Lämpösuuttimia on koeajoautossa tasaisesti kaikkialla autossa, myös ohjaamon istuinten alla.

Eristeen paksuus auton seinissä ja katossa on 30 mm, lattiassa 50 mm. Kuuden kW:n teho riittää varmasti tämänkokoiseen autoon. Lisäksi on sähköinen lattialämmitys. Suomeen tuotavat Edition 30-mallit ovat talvivarusteltuja. Harmaavesisäiliö ja poistoventtiili on eristetty ja lämmitetty. Makeavesisäiliö ja lämmityslaite ovat on olohuoneen sohvan alla vierekkäin. Lämmittimen sijainti keskellä autoa takaa tasaisimman lämmönjaon joka puolelle autoa.

Byr30ed_22.jpgVasemmalla ulkoseinällä on ns. huoltoyksikkö eli saman luukun takana on lämpimässä tilassa vesisäilön tyhjennys, lämmityslaitteen vedenpoistolle sekä sähköliitäntä. Myös raikasvesisäiliön pesu on helppoa tätä kautta.

Lämmittimen säädin on keittiössä. E-mallissa on digitaalinäyttöine ohjauspaneeli joka mahdollistaa myös erilaisia lämmityksen ohjelmointeja. Auton oma käyttöpaneeli on oven yläpuolella. Retrokellomaisessa paneelissa on sähkön ja vesien tarkistuspainikkeet sekä valojen pääkytkin.

Vesijärjestelmä toimii uppopumpulla. Raikasvesisäiliö sohvan alla on tilavuudeltaan 120 litraa. 90-litrainen harmaavesisäiliö on lattian alla taka-akselin etupuolella. Harmaavesisäiliö tyhjennetään vasemmalta sivulta, makeavesi edellä mainitusta kaapista.

201608_2_ByrreNexxo-1024.jpgKrominväriset hanat keittiössä, vessassa ja suihkussa ovat tukevaa tekoa ja muotoilultaan modernit.

Sähköäsäästäviä LED-valoja

Asuinosan akku 90 Ampeerituntinen ja sitä lataa 25 ah laturi. Sisävalaisimina autossa on sähköä säästävät led-spotit jota on upotettu kaappien alapuolelle ja kattoon. Byr30ed_15.jpgMakuutilassa on kaksi spottia, olohuoneessa kolme katossa kaksi sivuseinällä. Keittiössä on kaksi valopistettä ja vessassa kolme. Ulko-oven edessä sisäpuolella on kaksi spottia, jotka toimivat ulkovalojen kanssa itsenäisesti. Kaikki muut sisävalot voidaan sammuttaa yhdestä pääkatkaisijasta.

Byr30ed_23.jpgUlkovaloina on ledvalo oven yläpuolella sekä koko markiisi etureunan pituinen led-nauha, joka toimii markiisin sekä ollessa kiinni tai avattuna.

230 Voltin Pistorasioita on sisällä neljä, makuuhuoneessa keittiössä, olohuoneessa sekä TV-telineen vieressä, jossa on myös 12 Voltin pistoke sekä antenniliitäntä. Ohjaamon kojelaudassa on Ducaton 12 Voltin pistorasia sekä USB-pistorasia.

Ulko-oven vieressä kannen alla on 230 V ja 12 V pistorasiat sekä TV-antennin pistoke.

Kompakti tiskipöytä, avara lattiatila

Byr30ed_09.jpg

Keittiössä auton ulko-ovea vastapäätä on L-mallinen tiskipöytää. Siihen on upotettu pyöreä tiskiallas oikealle. Kolmiliekkisessä kaasuliedessä polttimot ovat vierekkäin rivissä ja lieden eteen jää työskentelytasoa. Lisää tilaa saa sulkemalla lieden lasikannen. Pesualtaan kansi ei kuulu varustukseen mutta pyöreä levy on helppo tehdä itsekin. Tiskipöydän kohdalla on avattava ikkuna.

 

 

 

 

 

Byr30ed_011.jpg

 

Jääkaappi vastakkaisella seinällä, heti kokin selän takana on malliltaan kapea ja korkea. Tilavuutta on 145 litraa, josta 15 litraa pakastelokeroa.

Jääkaapin energialähde vaihtuu automaattisesti. Ajon aikana on käytössä12 Voltia joka vaihtuu kaasulle pysähdyttäessä. Verkkokaapeli kytkettäessä vaihtaa jääkaappi 230 Voltille. Valinnan voi tehdä myös manuaalisesti.

Jääkaappi on käytön helpottamiseksi nostettu hieman korkeammalle. Sen alla on vetolaatikko. Yläpuolelle mahtuu vielä yksi kaappi. Jääkaapin vieressä on korkea vaatekaappi henkaritangolla. Roskakori on ulko-ovessa ja näin helposti käytettävissä myös ulkoa käsin.

Byr30ed_10.jpgKaappitilana keittiössä on kaksi yläkaappia, tiskipöydän suuri komero sekä kolme vetolaatikkoa. Ylimmässä laatikossa on muovilokerot aterimille. L-kulmassa oleva kaappi on syvä ja hieman hankalakäyttöinen. Keittiön käytävätila ja ulko-oven edusta on leveä, suorastaan avara. Kokilla on hyvät liikkumatilat ja taakse vessaan pääsee hyvin kulkemaan kokin ohitse.

Istuinryhmässä upea nahkaverhoilu

Byr30ed_04.jpgIstuinryhmä olohuoneessa on tyylikäs. Istumissa on vakioryhmitys. Kahdenistuttava sohva on vasemmalla kasvot menosuuntaan. Oikealla on poikittain istuin yhdelle ja ohjaamossa kääntyvät istuimet. Kaikki istuimet sekä pöytä ovat reilunkokoisia mutta olohuone on hieman ahdas. Pöytä on melko lähellä sohvaa. Kun kuljettajan istuin käännetään, täytyy pöytä siirtää ääriasentoon taaksepäin. Byr30ed_05.jpgPöydän alta kääntyy tarvittaessa lisää tasoa jolloin viisi ihmistä mahtuu hyvin ruokailemaan. Lisäpatjoilla olohuoneeseen saadaan yksi lisävuode laskemalla pöytä sohvan tasalle. Ajoasennossa ohjaamoon on helppo kulkea kun pöydän pää on reilusti pyöristetty.Taulu-TV:lle on valmiiksi asennettu teline ja pistokkeet ulko-oven viereen keskikomeron seinään. TV:n katselu onnistuu parhaiten ohjaamon istuimilta. Byr30ed_08.jpg

Mukava makuuhuone

Byr30ed_14.jpgMakuutilassa perässä oikealla on parivuode pitkittäin. Vuode on jalkopäästä hiukan kavennettu. Tämä helpottaa kulkua vessaan. Vuode on alla olevasta tavaratilasta johtuen pienemmälle henkilölle hieman korkea, patjan yläreunaan n. 80 sentin korkeudella. Jonkinlainen aputaso mahtuu kyllä tarvittaessa hyvin mukaan. 201608_2_ByrreNexxo-1020.jpgVuoteessa on tukeva kylmävaahtopatja ja joustava sälepohja. Yläkaappeja perässä on viisi. Oikealla sivuseinällä on suuri avattava ikkuna ja katossa avattava luukku.

Vakiovarusteen toimitettu TV-teline olohuoneessa on kääntyvä mutta ei käänny niin pitkälle että se näkyisi makuuhuoneeseen. Jatkettava teline mahdollistaisi katselun.

Tilava ja valoisa kylpyhuone

201608_2_ByrreNexxo-1003.jpgYhdistetty vessa ja suihkutila on suuri ja valoisa. Kemssan istun on perimmäisessä kulmauksessa ja pesuallas tilan etukulmassa. Keskellä on suihkuallas, joka suljetaan muusta vessatilasta kahdella muovisella taitto-ovella. Suihkualtaan pohja viettää keskelle ja vesi valuu pois keskellä olevan ritilän kautta vaikka auto olisi hieman kallellaan. Pesualtaan alla on kaappi ja takaseinällä toinen matalampi, johon mahtuu hyvin shampoot ja muut purtilot.

Byr30ed_19.jpgPesuallas on maljamainen ja hana hauskasti muotoiltu kouru, josta vesi noruu altaaseen. Valaisimina on yksi kattoon upotettu led-spotti perällä ja kaksi pesualtaan ja peilien yläpuolella.

Napakka kilometrinnielijä

201608_2_ByrreNexxo-1044.jpgFiat Ducaton alustalle rakennettu Bürstner Nexxo Time T 660 on vaivaton ajeltava. Vääntävällä moottorilla liikkeellelähtö on helppoa. Tarvittaessa on käytettävissä mäkilähtöavustin.

201608_2_ByrreNexxo-1032.jpg130-hevosvoimaisessa moottorissa on sopivasti puhtia sallittussa satasen nopeutedessa. Alusta on hieman jäykähkö. Ei kuitenkaan kova vaan napakka. Auto ei hetku puuskaisessa sivutuulessa. Vaihteita on kuusi eteen. Vaihdevipu on mukavasti kojelaudassa. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä kaikkiin suuntiin. Ohjaamon ikkunoiden vekkiverhot eivät rajaa näkyvyyttä. Peilit ovat suuret ja sopivalla korkeudella, kaksi peiliä kummallakin sivulla. Peilit ovat sähkötoimiset ja lämmitettävät.

Matkustamon ovessa ja sen etupuolella on ikkunat, josta näkee hyvin takaoikealle: Tämä on useilla autoilla hankala suunta kun vinossa risteyksessä pitää väistää takaoikealta tulevia.Byr30ed_07.jpg

Istuimissa on riittävästi säätöjä ainakin pitkälle kuljettajalle. Ratissa on etäisyyssäätö. Se on ns. nappiratti eli radion kanavat ja volyymi säädetään ratista. Edition 30-mallissa ratti sekä vaihdetangon nuppi on nahkaa. Kojelaudassa on alumiinijäljitelmä koristeet. Kirkkaalla auringonpaisteella ne heijastuvat tuulilasiin kuljettajan näkökenttään.

Autoradiossa on myös CD/MP3-soitin, navigaattori sekä peruutuskamera, joka kytkeytyy päälle peruutusvaihteen mukana.

Ducatossa on turvatyynyt edessä molemmille sekä ABS-jarrut eli satasen nopeus sallitaan.  

201608_2_ByrreNexxo-1039.jpgBürstner Nexxo Time T 660 sopii hyvin pariskunnalle ympärivuotiseen käyttöön.

201608_2_ByrreNexxo-1017.jpgParivuode takana on mukava ja tilava. Päädystä mahtuu kömpimään seinän viereen toista häiritsemättä. Kolmannen vuoteen saa satunnaiselle matkaajalle, esimerkiksi lastenlapselle olohuoneen pöytäryhmästä.

201608_2_ByrreNexxo-1043.jpgAuton ulkomuoto ja väritys on tyylikäs. Sisustus on ilahduttavan valoisa ja avara. Pisteenä iin päällä on hienosti nahalla verhoillut oleskelutilan kalusteet. Himovarusteenkuljettajalle takaosan tavaratila on pienehkö mutta normaalit etuteltan varusteet – tuolit, pöydät ja grilli – mahtuvat hyvin mukaan. Suksetkin sujahtava sisään kun tavaratila jatkuu matalana suihkuosaston alle.

Edition 30-mallissa on vakiona hienot lisävarusteet, joiden hankkiminen erikseen jälkeenpäin olisi huomattavasti kalliimpaa.201608_2_ByrreNexxo-1031.jpg201608_2_ByrreNexxo-1038.jpg

Nexxo Time T 660:n hinta juhlavarusteilla on 65 500 euroa. Tähän hintaan saa hyvintehdyn ja tyylikkään auton jossa lisävarusteiden etu on yli 6000 euroa.

201608_2_ByrreNexxo-1037.jpg