Riian vanhassa keskustassa on joka nurkan takana nähtävyys
.

.
Riian nähtävyyksistä ehkä mainostetuin on arkkitehtuuri. Vanhasta kaupungista löytyykin useita hienoja kirkkoja sekä asuinrakennuksia eri aikakausilta, romantiikan ajalta gotiikkaan ja barokkiin.
.




.
Riian vanhimmat rakennukset löytyvät osoitteesta Mazā Pils iela 19. Kolmen talon kokonaisuus on nimeltään Kolme Veljestä.
.

.
Talot on rakennettu 1400- ja 1600-lukujen välillä. Kulttuuriperinnön säilyttäminen oli olennaisen tärkeää vastustettaessa latvialaisen kulttuurin tuhoamista Neuvostoliiton miehityksen aikana. Kolme veljestä oli tämän liikkeen ytimessä. Rakennuksessa sijaitsee Latvian Arkkitehtuurimuseo.
.
.
Latvian Koristetaide- ja Design-museo
Tämän kolmikon läheltä, n 400 metrin päästä Skārņu iela 10:stä löytyy vähemmän mainostettu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, eli Koristetaide- ja design-museo.
.

.
Museo toimii yli 800-vuotiaassa entisessä Miekkaveljesten ritarikunnan linnankappelissa. Ensimmäinen maininta rakennuksesta löytyy Henrik Liivinmaan kronikasta vuodelta 1209.
Rakennuksen alakerrassa on jykevillä kattoparruilla tuettu halli, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Alakertaan on pääsymaksu mutta design-museon ylempiin kerroksiin on vapaa pääsy.
.
Teollista muotoilua eli käyttötaidetta
Museon näyttelyt esittelevät koristeellisen soveltavan taiteen ja muotoilun historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Luovia käytännön työpajoja järjestetään sekä lapsille että aikuisille. Yläkerran tuloaulassa on painokankaista koostettu interaktiivinen projisointi ”Rīgas audums”, joka reagoi katsojan liikkeisiin.
Taideteollisen taiteen museon kokoelmassa on tällä hetkellä yli 11 928 esinettä, joista näyttelysaleissa on esillä noin 500 esinettä. MDAD:n pysyvä näyttely esittelee johtavien latvialaisen koristetaiteen ja muotoilun kehitystä 1800-luvun lopulta nykypäivään.
.
Suunnitteluprosessi-näyttely museon 3. kerroksessa kertoo latvialaisesta muotoilusta 1960-luvulta nykypäivään.
Klassiset arvot-näyttely museon 2. kerroksessa kertoo latvialaisen koristeellisen taideteollisuuden tarinan 1800-luvun lopusta 1960-luvulle.
.
.

.

.
.

.

.
.

Oikeanpuoleinen juhlahame on tehty muovikasseista. Keskimmäinen asu näyttää perinteiseltä kansallispuvulta…
.
…mutta lähemmin tarkasteltuna osoittautuu ”merkkituotteeksi”.
.

Asuun kuuluva päähinekin on melko moderni.
.
.
Useita kokoelmia
Keramiikkakokoelma on museon kokoelmista laajin. Se käsittää noin 5000 taideteosta; Keramiikkaa ja posliinia, arkkitehtuurikeramiikkaa, puutarhakeramiikkaa, koristeryhmiä ja hahmoja.
Design-kokoelman kokoaminen aloitettiin vuonna 2006. Painopisteenä on latvialaisten muotoilijoiden design.
Tekstiilitaidekokoelman työt ovat 1900-luvun alusta 1900-luvun loppuun.
Lasitaidekokoelmaan kuuluu noin 200 taideteosta, lasimaalauksia, astioita, maljakoita ja koriste-esineitä.
Puuntyöstötaidekokoelmaan kuuluu noin 500 teosta: huonekaluja, lattia- ja seinäkoristeita, monitoimiesineitä, laatikoita, kynttilänjalkoja…
Nahkataidekokoelma 1920-luvulta nykypäivään sisältää noin 900 taideteosta; Kirjansidontaa, albumeita, koristelaatikoita, seinäkoristeita.
.
Alakerran taidenäyttelytila
Alakerrassa vaihtuvat taidenäyttelyt muutaman kuukauden välein.
Vierailumme aikaan esillä oli Jānis Straupe, joka rakentaa puusta ”Ei esineitä”.
.

.

.

.
No nyt hieman provosoin – Joskus tulee mieleen modernia taidetta katsoessa että onko teos taidetta siksi että tekninen toteutus on taidokasta ja suuritöistä – ja onko idea niin suuri että työ kannatti…