Eesti Rahva Muuseum

ERM on Eestin Kansallismuseo Tarttossa

.

.

.

Eestin kansallismuseo perustettiin Tarttoon jo vuonna 1909. Museon tehtävänä oli suojella ja dokumentoida häviävää talonpoikaiskulttuuria, keskittyen lähinnä kansankulttuuriin.

Nykyään museolla on useita tehtäviä: varastointi, konservointi ja tutkimustyö sekä uusien näyttelyiden kokoaminen museon takahuoneissa.

Neuvostohallinto kaatoi haaveet omasta museorakennuksesta noin sadan vuoden ajan. Lopulta, vuonna 2016 valmistui upea museorakennus puna-armeijan lentotukikohdan paikalle Tarttoon.

.

.

.

Lasiseinäisellä rakennuksella on pituutta 356 metriä, mutta perspektiiviharha saa sen näyttämään vieläkin pidemmältä. Rakennuksen pääsisäänkäynti on yli 15 metrin korkuinen mutta toisesta päästä rakennus kohoaa vain parin metrin korkeuteen. Kansallismuseon hintalapuksi tuli 75 miljoonaa euroa.

.

.

ERM sijaitsee 2,5 kilometrin päässä Tarton keskustasta. A-sisäänkäynnin luona on suuri pysäköintialue. Museolle pääsee myös bussilla. Linjan 25 kyytiin pääsee rautatieasemalta. Helppo yhteys jos olet tullut Tallinnasta junalla!

.

.

ERM:n perusnäyttely

Uralin kaiku on omistettu suomalais-ugrilaisille valtiottomille alkuperäiskansoille, jotka asuvat valtavalla maa-alueella Euraasian pohjoisreunalla. Virtaava joki johdattelee museovieraan tutustumaan suomalais-ugrilaisiin kansoihin ja sininen joki ”virtaa läpi koko näyttelyn.

.

.

Näyttelyn painopisteitä ovat suomalais-ugrilaisten kansojen asumukset ympäristöineen ja erilaiset rituaalit, kuten täysi-ikäisyyden saavuttamiseen, häihin ja esi-isien muistamiseen liittyvät riitit. Esillä on esimerkiksi komikansalle tyypillinen mökki, udmurttien aitta, karjalainen sauna, saamelaiskota ja hantikansan perinteinen metsäkylä.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Toinen perusnäyttely

Kohtaamisia esittelee Viron kulttuurihistoriaa ja jokapäiväistä elämää jääkaudesta nykyisyyteen. Yli 3 700 neliömetrin laajuinen näyttely kuljettaa vierailijaa kivikaudesta nykypäivään. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vaihtuvat näyttelyt

Vaihtuvien näyttelyiden tiloissa on esillä taidetta.

.

.

.

2023 vuoden loppuun näyttely Neljä jalkaa maassa, joka esittelee Eestiläisiä maalaistuoleja. Tuoleihin ei saa istua ja se on estetty hauskasti laittamalla tuoleille nastoja!

.

.

.

.

No, aina ei ole neljää jalkaa…

.

.

Tapahtumakeskus

Museossa on useita erilaisia konferenssi-, juhla- ja koulutustiloja, myös elokuvateatteri. Ulkoalueella on järjestetty jopa Metallican konsertti.

.

.

.

Tyylikäs maisemaravintola

Museon ravintola ”Pööripäev” on avoinna museon tavoin tiistaista sunnuntaihin kello 10–18. Lounasta tarjoillaan arkisin kello 12–15.

.

.

.

Tuliaisia

Museokaupassa on tarjolla matkamuistoja ja virolaista designia, käsityötä ja paikallisia ruokia.

.

.

355 metriä pitkän kansallismuseon vieressä on kansallismuseon Pärimuste-puisto, jossa voi nauttia kävelyretkistä ympäri vuoden. Alueella voi tutustua puiston vanhaan viinakeittiöön ja veistospuistoon.

.

.