Hakunin hevos- ja kotieläintila MP

Matkaparkki, ite-museo ja kotieläimiä

Hakunin hevos- ja kotieläintila on ollut toiminnassa pian kaksikymmentä vuotta. Tilalle on kotieläinten lisäksi kerätty lukuisa joukko museoesineitä, jotka ovat näytillä pientilan piharakennuksissa.

Hakunin hevos- ja kotieläintila löytyy eteläiseltä Pohjanmaalta. Pohjoisen suuntaan Seinäjoelle on matkaa 43 kilometriä, Kurikka löytyy kymmenen kilometrin päästä. Perille on hyvät opasteet.

Tilan matkaparkki on toiminnassa ympäri vuoden. Piha lähestyttäessä tulee vastaan joukko erilaisia liikennemerkkejä. Tämä antaa jo esimakua tilan tavarakokoelmista.

Matkaparkki on ensimmäisenä portin pielessä. Paikkoja matkailuajoneuvoille on kahdeksan, vaunuja vetoauton kanssa mahtuu neljä.

Kymmenen euron parkkimaksuun sisältyy wc, vesipiste ja grillimökin käyttö. Suihku löytyy saunan yhteydessä mutta saunaa ei ole vuokrattu. Sitä pitäisi vähän remontoida, tuumailee Hakunin tilaa pitävä Kari Niskala.

Aitat notkuvat vanhaa tavaraa

Alueen läheisyydestä löytyy mm. patikointireittejä ja luontopolkuja, joiden varrella on useita grillipaikkoja ja laavuja. Reittien pituudet ovat 3-10 kilometriä.

Parasta antia Hakunin tilalla ovat museoesineet joita on useita satoja, sekä varsinkin lapsia kiinnostava kotieläinpiha, joka avataan toukokuun puolessa välissä. Pääsymaksu kotieläinpihaan on 6 € hengeltä. Maksuun kuuluu tutustuminen Haku-peikon majaan ja luontopolkuun, sekä vanhan ajan kauppaan ja koulumuseoon. Suomen pienimmässä koulumuseossa voi istahtaa pulpettiin ja ihailla vanhan ajan harmoonia sekä vanhoja opetusvälineitä. Kauppapuarissa on myymälän välineistöä ja tuotepakkauksia viime vuosisadalta. Hakunin kotieläintilalla pääsee piipahtamaan myös kengityssepän pajassa sekä valjasverstaassa ja tutustumaan miltä näytti entisajan emännän huone. Mitä tehtiin kirnulla ja separaattorilla. Miesväkeä kiinnostanee Militaria-näyttely.

Elukoita rapsuttamaan

Kotieläinpihalla näkee lampaiden ja kilien elämään. Lapset voivat syöttää kaneja, ankkoja sekä kanoja. Minipossuja on kolme, Pipsa, Tellervo ja Jykä. Kissoja ja koiriakin on useampia, tallikissat Miina ja Manu sekä koirat Nalle, Luna, Lola ja Lala.

Ratsuja tilalla oli silloin kun likat asuivat vielä kotona, kertoo Kari. Ratsastusta ja hevoskärrykyytiä järjestetään kyllä vieläkin ennakkovarauksesta. Kesällä on tapahtumia, esim. kesäpäivät, kotikirppiksiä, rompetori ja Lähiruokapäivät. Alueella on kioski ja matkamuistomyymälä.

Hakunintie 193, Kurikka  http://www.hakuninkotielaintila.info