Hobby Optima T65 FL De Luxe

Saksalainen Hobby tunnetaan Suomessa modernien matkailuajoneuvojen, varsinkin vaunujen valmistajana. Maailman suurimmalla matkailuvaunujen valmistajalla on kokemusta tuotannosta jo viisikymmentä vuotta.

Suomen myydyin vaunumallisto

20140215_Hakarinne-139.jpgModerneinta Hobbyn vaunumallistoa on Premium-mallisto suurine mustanpuhuvine ikkunapintoineen. Samaa tyylikäs muotoilua on näkyvissä myös matkailuautoissa. Mallistoja on kolme: Siesta, Optima sekä peltikoriin rakennettu Vantana. Siesta-mallistoon kuuluu kuusi alkovimallia, joiden suosio on lapsiperheissä taas jonkin verran palautunut.

OptomaT65FL_01.jpgKoeajamamme Optima kuuluu suosituimpaan puoli-integraalimallistoon. Pohjaratkaisuja on kymmenen. Hobby Optima on rakennettu Fiat Ducaton matalalattia-alustalle. Koeajoauton moottorina on 2,3-litrainen 130-hevosvoimainen Multijet II turbo-diesel, joka tuntuu melko sopivalta. Pienemmässä 2,0-litraisessa tehoa on 115 hv. Tehokkain versio olisi 180 Multijet jossa tehoa on 177 hv.

Pituutta Optima T65:llä on puolitoista senttiä vaille seitsemän metriä. Kuormaa saa lastata 562 kiloa.

OptomaT65FL_03.jpgAuton katto ja lattia on lasikuitua, lattiassa XPS-lämmöneristys. Lattian vahvuus on 42 milliä, seinien ja katon 34 mm. Kaikki nesteiden tulo- ja poistoputket ovat lattian sisällä lämpimässä välitilassa. Helmat ovat alumiiniprofiilia. Muotoilu on onnistunut ja auto erottuu liikenteessä runsaalla mustalla värityksellään. Selvää sukulaisuutta Premium-vaunuihin.

De Luxen varustelu on kattava. Tärkeimpiä varusteita paketissa ovat markiisi, hyttysverkko oveen ja eristetty harmaavesisäiliö. Hyvä keksintö on myös ulosvedettävä kaasupulloteline.

 

Asumisen väljyyttä

2016-optima-t65fl_POHJA.pngKoeajettu Optima T65 FL valikoitui Hobby-mallistosta koeajoon suuren olotilansa ansiosta. Oikealla seinällä pituussuunnassa on sohva johon mahtuu hyvin kolmekin istumaan. Tilaa suurelle sohvalle riittää kun vaatekaappi ja vessa ovat auton toisella puolella takana ja sohvan kanssa samalla seinällä oleva jääkaappi on uutta Slim Tower-mallia. Leveyttä on vain 38 senttiä.

Perässä on oikealla parivuode pitkittäin. Vasemmalla seinällä on vessa, jonka takana perimmäisessä takakulmassa suihku.

OptomaT65FL_10.jpgSisustus on nykyaikaista ja valoisaa. Kun muutama vuosi sitten lähes kakki pinnat olivat puuta tai puukuviota, on Hobbyssä paljon valkoisia pintoja ja krominvärisiä kahvoja. Puupintaa on vain pieninä alueina väliseinissä. Kaikkien ylä- ja alakaappien ovet ja vetolaatikot ovat kiiltävän valkoisia. Jääkaapin ovinkin on valkoinen, kun se vielä viime vuonna oli yleisesti kiiltävän musta. Kun kattokin on valkoinen ja siinä on suuret kattoikkunat, on auto hyvin valoisa ja avara.

Monipuolisesti säilytystilaa

Säilytystila ei lopu heti kesken, varsinkin jos kaksi ihmistä matkustaa. Olohuoneessa on kuusi yläkaappia, makuuhuoneessa viisi. Suuri vaatekaappi on mukavasti vuodetta vastapäätä. Keittiön ylä- ja alakaapit ja laatikostot ovat tilavat.

OptomaT65FL_16.jpgSuuri kaksiosainen tavaratila löytyy parivuoteen alta. Suuremman tilan koko on 135 x 142 senttiä, korkeutta 82 cm. Tähän tilaa on pääsy ulkoa 118 x 72-senttisen luukun kautta. Luukku on saranoitu yläreunasta ja pysyy auki kaasupainejousella. Sisältä tavaratilaa pääsee käyttämään nostamalla sälevuoteen pohja ylös. Vuoteen alla on toinenkin pienempi lokero, jota käytetään vain sisäkautta. Tätä lokeroa valmistaja kutsuu pyykkikaapiksi.

Kaappien ja laatikoiden lisäksi löytyy pieniä hyllyjä ja lokeroita eripuolilta autoa, mm. ohjaamon yläpuolelta.

OptomaT65FL_06.jpgUlko-oven viereisen sohvan päädyssä on vetolaatikko ulkokengille. Ulko-ovessa oleva roskis on harmittavasti vetolaatikon edessä. Oven oltava auki kun laatikon haluaa avata kokonaan. Jos oven paiskaa kiinni laatikon ollessa auki, tulee roskiksesta pian entinen.

Kaasupullokaappi on tiskipöydän sisällä. Pullot ovat kaapissa peräkkäin mutta Optima De Luxe-pakettiin kuluu liukukiskoilla liikkuva kaasukaapin hylly jolloin takimmainen pullo on helppo vaihtaa nostamatta etummaista pulloa pois.

Varapyörä on korvattu paikkausaineella ja pienellä kompressorilla, kuten useimmissa autoissa nykyisin.

 

Optima on talviauto

Lämmityksestä Optimassa huolehtii Truma Combi 6, kuuden kilowatin teholla. Kaasun lisäksi se lämpiää sähköpatruunalla. Lämmityslaitteessa on 10-litran lämminvesivaraaja. Pakkassuoja tyhjentää vedet automaattisesti. Koeajon aikaan ei ollut pakasta, mutta lämpösuuttimia tuntui olevan riittävästi ja oikeissa paikoissa. Truman lämpökanavat kiertävät myös lattiassa ja erillistä sähköistä lattialämmitystä ei tarvita.

Modernia ohjauselektroniikkaa

OptomaT65FL_04.jpgOptimassa on Hobbyn uusi nestekidenäyttöinen ohjauspaneeli Combi CP Plus. Se on sijoitettu vakiopaikalle ulko-oven yläpuolelle. Ohjain toimii langattomasti auton omassa verkossa ja sillä on mahdollisuus ohjata Truman lämmitystehoa ja lämmön jakautumista sekä lisäksi mm. sähkötoimisia kattoikkunoita ja ilmastointia ja tarkkailla akkuja. WLAN-moduulilla Optimaa voi säätää älypuhelimella tai tabletilla. Älykäs akkuanturi mittaa latausjännitteen ja -ajan sekä toiminta-ajan kun akku ei ole latauksessa. Asunto-osan akku on kooltaan 95 Ah.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-129.jpg

Raikasvesisäiliö sijoittuu olohuoneen poikittaisen sohvan alle. Vesi siirtyy säiliöstä keittiöön ja vessaan tandem-uppopumpun avulla. Uppopumppujen käyttö on lisääntymässä. Putkistossa ei ole koko ajan painetta, niin kuin painevesijärjestelmässä.

Harmaavesisäiliö on auton pohjassa taka-akselin etupuolella. Lisävarustukseen kuuluu säiliön ja tyhjennysputken eristys sekä ilmalämmitys. Tyhjennysputki on oikealla sivulla taka-akselin edessä.

Vesihanat keittiössä, vessassa ja suihkussa ovat kromipintaisia, reilunkokoisia ja tukevatekoisia.

 

Työvaloa ja tunnelamavaloa

20160308_HOBBYOptimaT65FL-137.jpgKoko Optiman sisävalaistus on toteutettu energiaa säästävällä LED-tekniikalla. Kaikissa tiloissa on kattoon upotettuja kohdevaloja. Keittiössä on lisäksi nauhamainen työvalo ja olotilassa suurempi kattovalaisin. Hämärä tunnelmavalaistus tulee yläkaappien päälle katonrajaan piilotetuista LED-valonauhoista, jotka kiertävät koko sisätilaa. Olotilan ikkunoiden valoverhoja valaistaan ikkunoiden yläpuolelle piilotetuilla LED-nauhoilla. Illalla mukavana sisääntulovalona toimii oven vieren kahvaan piilotettu valonauha. Kaikissa huoneissa on omat valokatkaisijansa. Lisäksi koko auton saa pimeäksi yhdestä pääkytkimestä.

Pistorasioita löytyy olohuoneesta keittiöstä sekä ulko-oven vierestä TV-telineen takaa. Keittiössä on kaksi 230 voltin pistoketta integroituna ikkunan kasettiverhon kehykseen. Olohuoneessa on 230 voltin sekä 12 voltin pistoke. Ovensuussa on 230 V, 12 V sekä antennipistoke. Tavaratilastakin löytyy pistokkeet niin verkko- kuin akkuvirrallekin.

Ulko-oven leveys on 605 mm. Ulkoporras toimii sähköllä ja sulkeutuu automaattisesti kun moottori käynnistetään.

Keittiössä reilut työtilat

OptomaT65FL_07.jpg

Keittiö on keskellä autoa vasemmalla puolella. Tiskipöytä on 140 senttiä leveä ja L-mallisena toisesta päästä 60 senttiä syvä. L-sakaran kohdalla syvyyttä on 100 cm. Tiskipöydän oikeassa päässä on mukava apuhylly. Hylly on kiinteä. Kun viereisellä sohvalla käytetään niskatukia, hyllyä ei tarvitse kääntää sivuun, kuten joillain matkailuautomerkeillä.

 

 

 

 

OptomaT65FL_08.jpgTiskipöytään on upotettu kolmeliekkinen kaasuliesi piezo-sytytyksellä. Polttimet ovat vierekkäin ja niiden eteen jää runsaasti työskentelytilaa. Vierekkäin olevia liekkejä on myös helppo käyttää, kaikkia kolmea yhtä aikaa. Lieden yläpuolella on liesituuletin ja hyvät työvalot. Tiskipöydän kohdalla on avattava ikkuna.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-146.jpgOikeassa reunassa pöytää on teräksinen tiskiallas, jonka kansi toimii aputasona sekä leikkuu- tai tarjoilualustana. Pöydässä on neljä vetolaatikkoa, ylimmäisessä muovilokerikko aterimille. Laatikostot liukuvat kevyesti ja lukkiutuvat pehmeästä itsestään. Oikealla puolella on kaappi jossa kolme kiinteää hyllyä. Yläkaappeja on kolme, keskimmäisessä alumiinin rulo-ovi.

JOptomaT65FL_09.jpgääkaappi on kapea mutta korkea. Tilavuutta on 140 litraa pakastelokero mukaan luettuna. Kaappi toimii verkkovirralla, akkuvirralla tai kaasulla. Valinta on manuaalinen tai automaattinen. Jääkaapin alla on kaappi. Näin jääkaappi on mukavalla käyttökorkeudella.

Roskakori on ovessa ja sitä on näin helppo käytä myös kesällä ulkoakäsin.

Lattiatilaa on keittiössä reilusti eikä kokin tarvitse väistellä vessanmenijää.

Avaraa asumista olohuoneessa

OptomaT65FL_11.jpg

Parasta koeajamamme Hobbyn pohjaratkaisussa on kokoluokkansa nähden erittäin tilava olohuone. Kapean jääkaapin ja vasemmalla seinällä olevan vaatekaapin ansiosta tilaa riittää auton etuosassa tavallista enemmän. Talvimatkailuun varustetussa autossa suuri oleskelutila on tärkeä, kun joudutaan olemaan paljon sisätiloissa. Ulko-oven etupuolella oikealla seinällä on 120 senttinen sohva. Siihen mahtuu päivänokosillekin kun nostaa jalat apukuskin istuimelle. Pöydän takana on kahdenistuttava sohva kasvot menosuuntaan. Sohvassa on niskatuet ja turvavyöt matkustajille. Lisävarusteena sohvan saa L-mallisena.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-142.jpgOhjaamon pilotti-istuimet mahtuu kääntämään pöytään päin helposti. Pöydän ympärille mahtuu istumaan kuusi, jopa seitsemän henkeä. Pöytäkin on melko suuri 73 x 100 cm ja se venyy tarvittaessa 146-senttiseksi. Pöydän pinta on tumman harmaata kovaa muovipinnoitetta, samaa materiaalia ja väriä kuin tiskipöytä.

Sohva ja pilotti-istuimet on verhoiltu vahvalla huonekalukankaalla ja keinomokalla. Värisävy on lämpimän harmaa Capri. Vaihtoehtona on värikkäämpi Split-kangas.

Valoisassa olotilassa on ikkuna molemmilla sivuseinillä sekä kattoikkuna ohjaamossa ja pöydän kohdalla. Kaikki auton ikkunat aukeavat ja niissä on kasettiverhot pimennyksellä sekä hyttysverkolla. Ohjaamon etu ja sivuikkunoita suojaa leiriydyttäessä Remis-laskosverhot.

Taulu-TV ripustetaan ulko-oven viereiselle väliseinälle. Pistokkeet verkkovirralle, akkuvirralle ja antennille ovat valmiiksi asennettuina. Kääntyvällä seinätelineellä TV:n voi pyöräyttää myös makuuhuoneen suuntaan.

Makuutilat neljälle

OptomaT65FL_13.jpgMakuutilassa on parivuode oikealla seinustalla pitkittäin. Tämä pohjaratkaisu hyvä kun halutaan käyttää tilaa auton keski- ja etuosassa. Sivuseinälle sijoitetulla parivuoteella on omat huonot puolensa. Seinän puoleltakin on joskus kömmittävä yöllä vessaan.

Vuode on pääpuolelta 140 senttiä leveä, jalkapäästä 110-senttinen. Kavennus jalkapäässä antaa liikkumatilaa vessan oven ja vaatekaapin edustalle. Vuoteessa on kylmävaahtopatjat ja hengittävä sälepohja. Sälepohja nousee ylös kevyesti, kun pitää päästä alla olevaan tavaratilaan.

Optima De Luxessa on vuoteen yläpuolella kaapit avohyllyjen sijaan. Yläkaappeja on viisi. Vuoteen päädyssä ei ole hyllyä eikä lokeroita iltaluettavalle tai silmälaseille.

 

OptomaT65FL_12.jpgMakuutilassa on avattava sivuikkuna sekä 40 x 40 Mini-Heki kattoikkuna.

Makuhuoneen ja keittiön väliin voi vetää yöksi verhon.

Toinen vuode rakennetaan helposti sohvaryhmästä. Pöytä lasketaan alas ja väliin laitetaan lisälevy. Näin saadaan parivuode jolla on leveyttä 120 senttiä ja pituutta 212 senttiä.

Tilava vessa ja suihkukaappi

OptomaT65FL_15.jpg

Vessa ja suihkutila auton vasemmassa takakulmassa on toimiva. Suihkukaappi aivan perimmäisenä on kokonaan valkoista muovia, vedenkestävä ja valoisa. Ovena on muovinen taiteovi, joka sulkeutuu tiiviisti. Suihkusuuttimena on seinätelineessä oleva käsisuihku. Pesuaineet säilytetään muovisessa hyllykössä. Kemiallisen vessan istuin suihkutilan etupuolella on kääntyvä. Tämä antaa tarvittaessa lisää tilaa kun ollaan pesualtaalla kampaamassa tai hammaspesulla. Vessa kulmassa on pyöreä pesuallas, jonka alla pieni allaskaappi. Peili kahdella seinällä antaa tilaan avaruutta. Kaksi hammasmukia kuluu vakiovarustukseen. Vessan ja makuutilan välissä on kaareva rulo-ovi.

OptomaT65FL_14.jpgVessatilaa valaisee neljä kattoon upotettua kohdevaloa ja 40 x 40 senttinen kirkas kattoluukku. Märässä suihkutilassa ei valaisinta tarvita kun suihkun ovi läpäisee valoa.

Mukava maantiennielijä

OptomaT65FL_02.jpgHobby Optima on helppo ajettava. Auton saa vaivatta liikkeelle vääntävällä moottorilla. Pykälää suurempi moottori vakiomalliin verrattuna on oikea valinta. Näkyvyys Ducaton ohjaamosta on hyvä. 20160308_HOBBYOptimaT65FL-163.jpgAlkuperäiset peilit ovat sivuikkunoiden alareunassa ja niiden yli näkee hyvin sivuille. Tuulilasissa ja ohjaamon sivuikkunoissa on vekkiverhot asumiskäyttöön mutta niiden mekanismit eivät rajaa näkyvyyttä. Matkustamon sivuikkunasta näkee takaoikealle. Takaikkunaa ei nykyisissä autoissa juurikaan ole.

Paremman näkyvyyden taakse antaa peruutuskamera, joka kuuluu De Luxe-paketin varustuksiin.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-164.jpgIstuinten muotoilu sopii ainakin pitkälle kuskille. Monipuolisilla korkeus- ja kallistussäädöillä sopiva asento löytyy varmasti kaikille kuljettajalle ja matkustajille. Molemmissa istuimissa on kyynärnojat molemmilla puolilla. Pilotti-istuinten verhoilu noudattaa sohvien tyyliä niin materiaalissa kuin leikkauksessakin.

OptomaT65FL_17.jpgViihteessä niin matkan aikana kuin leirissäkin huolehtii Blaupunktin multimediasoitin, josta löytyy radion ja CD-soittimen lisäksi navigaattori ja peruutuskameran näyttö. Soittimen langattomalla bluetooth-yhteyden kautta voi toistaa omaa musiikkia esimerkiksi älypuhelimelta. Kojelaudan keskellä on ylöskäännettävä teline, johon älypuhelimen tai tabletin saa kiinni tukevasti. Pystyyn käännettynä teline peittää hieman soittimen näyttöä ja estää CD-soittimen käytön.

Ducatossa on lukkiutumattomat ABS-jarrut ja turvatyyny molemmille. Sadan kilometrin ajonopeus on sallittua.   

              

Perheelle tai pariskunnalle

OptomaT65FL_10.jpgHobby Optima T65 FL sopii hyvin nelihenkiselle perheelle. Sohvalla on mukavasti tilaa kaikille. Lämmin auto on hyvä talvikäytössä ja suuri oleskelutila on plussaa kun ollaan paljon sisätiloissa. Sohvaryhmästä saa nopeasti vuoteen kahdelle. Tämä rajoittaa tietysti hieman asumista jos nukkumarytmeissä on eroja. Hobbyltä löytyy myös useita alkovimalleja. Auto toimii hyvin myös sosiaalisella pariskunnalla. Vieraita mahtuu pirttiin useita.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-109.jpgHobby on laadukas ja hyvinvarusteltu auto. Hinta on oikeassa suhteessa laatuun ja varusteiden määrään.

20160308_HOBBYOptimaT65FL-105.jpg