Hossan kansallispuisto

Vuonna 1979 tuli Hossasta Suomen ensimmäinen Valtion retkeilyalue. Vuonna 2017 Hossa nimettiin kansallispuistoksi itsenäisyytemme satavuotisen taipaleen kunniaksi. Järjestysnumeroksi tuli 40.

.

.

Hossan kansallispuiston alueella on pinta-alaa noin 90 neliökilometriä. Vesistöä siitä on 20 prosenttia eli noin 1800 hehtaaria. Maisemat ovat kumpuilevaa männikköistä harjumaastoa. Harjujen välissä on kristallinkirkkaita jopa kymmenien metrien syvyisiä suppalampia. Vähäravinteiset vedet ovat puhtaita. Hossan alueella onkin mitattu suomen kirkkaimmat vedet. Kalaa on järvissä runsaasti ja sen tietävät pilkkijätkin. Kesäisin kirkasvetiset järvet ovat suosittuja melonta- sekä sukelluskohteita.

.

.

.

.

.

Hyvät retkeilyreitit

Hossassa on hoidettuja perinteisen hiihtotavan retkihiihtolatuja noin 60 km joista retkeilyalueella noin 50 km. Reitit ovat helppoja, vain paikoin keskivaikeita. Latujen varrelta löytyy mm. kolme autiotupaa, useita taukopaikkoja ja kahdeksan vuokrakämppää. Useat vaellusreitit sopivat kesällä myös pyöräilyyn. Moottorikelkkareittejäkin lähtee Hossasta  kaikkiin ilmansuuntiin.

.

.

.

.

.

Kaksi aluetta karavaanareille

Ympärivuotista Karhunkainalon caravan-aluetta hallinnoi Metsähallitus. Toinen caravan-alue löytyy kansallispuiston rajalta. Yksityinen leirintäalue on nykyiseltä nimeltään Hossan Lumo. Sen huoltorakennus on käytössä vain kesäaikaan mutta alueella on kolme talviasuttavaa mökkiä. Hossan Lumossa on rantasauna sekä huoltorakennus jossa on wc, pesutilat ja keittiö. Toimiston yhteydessä on kahvila ja elintarvikemyymälä.

.

.

.

.

Ympärivuotinen Karhunkainalo

Karhunkainalossa on 39 matkailuajoneuvopaikkaa sähköliitännällä. Caravan alueen tiet tekevät alueella kaksi silmukka, joiden varrella on taskuja matkailuajoneuvoille. Vaunupaikkojen välit ovat reilut ja kasvavat metsää. Jokaiselle jää omaa rauhaa. Molempien lenkkien keskellä on grillikatos. Kolmas silmukkakin on olemassa. Sitä ei aurata talvella, koska paikoilla ei ole sähköä. Suunnitelmissa on sähköistää nekin koska kävijöitä riittää.

.

.

.

.

Huoltorakennus on Metsähallituksen tyyliin monipuolinen ja toimiva keittiöineen ja suksienhuoltohuoneineen. Saunat lämpiävät joka ilta. Miehille ja naisille on omat sauna- ja suihkuosastonsa.

.

.

Karhunkainalon toimisto on Hossan luontokeskuksessa. Keskus remontoitiin uurteen uskoon juhlavuoden kunniaksi vuonna 2017.

.