Huvipuistoja karavaanarille

.

.

Suomen maalta löytyy muutamia huvipuistoja jotka soveltuvat hyvin karavaanarin perhematkailuun. Caravan-alue löytyy näistä puiston yhteydestä tai ainakin läheltä.

.

.

Huvipuistoja on monen tyyppisiä. Ensinnäkin on varsinaisia huvipuistoja, jotka pitävät sisällään erilaisia laitteita, kuten vuoristoratoja, karuselleja ja muita kieputtimia. Pääasia on että pala nousee kurkkuun ja vatsa menee sekaisin, ainakin vähän pitää pelottaa.

.

.

Toinen tyyppi on vesipuistot, joissa on altaita, suihkuja ja vesiliukumäkiä.

.

.

Kolmas tyyppi on puuhapuistot. Niistä voi löytyä kiipeilyseiniä, puiden väliin rakennettuja seikkailuratoja ja vesielementtejä sekä ajoratoja esimerkiksi mönkijöille. Puuhapuistoissa joutuu yleensä tekemään enemmän itse kun huvipuistoissa mennään erilaisiin laitteisiin. Listaamme tähän tunnetuimpia. Näiden lisäksi maassamme on lukuisa joukko pienempiä leikki- ja seikkailupuistoja mm. kaupunkien, hotellien ja leirintäalueiden ylläpitäminä.

.

Powerpark

.

.

Powerpark löytyy Pohjanmaalta. Alueen ravintola –ja myymälärakennukset ovat sekoitus villin lännen kaupunkia ja satulinnoja. Jos joku on ihastunut vuoristoratoihin niin tämä on oikea paikka. Niitä löytyy puistosta seitsemän. Yksi kulkee läpi vesiesteiden. Puiston erikoisuus on interaktiivinen kummitusjuna, Devils Mine Hotel, jossa jokainen kierros on erilainen. Hiukset nousee taatusti pystyyn Dragon Towerissa. Istuimet nousevat 75 metrin korkeuteen ja putoavat alas jopa 23 m/s huippunopeudella. Alueelta löytyy myös  Satumaa, 5D elokuvateatteri sekä ulko- ja sisä-karting.

Heti Powerparkin viereen majoitutaan Rio Grande Campingalueelle. Asfaltoituja  läpiajettavia matkailuajoneuvopaikkoja on 65. Niistä löytyy sähkö- ja TV-liitännät. Käytössä on uima-allas, saunat ja korkeatasoiset keittiöt.

Alueella on upeita erilaisia mökkejä. Erikoisempi majapaikka on villinlännen vankkurit, joissa on kerrossängyt neljälle sekä pieni pöytäryhmä.

.

.

Powerparkin toinen leirintäalue on myös aivan vieressä. Ratsastuskeskuksen Green Field Campingissä on myös laadukkaat huoltotilat ja asfaltoidut vaunupaikat.

Linnanmäki

Etelä-Suomen tunnetuin paikka on tietenkin Linnamäki, joka avattiin jo vuonna 1950. Huvipuistolaitteita Lintsillä on yhteensä yli 40. Lisäksi löytyy muita kohteita kuten pelihalleja, huvipuistopelejä, maankuulu Peacock-teatteri sekä akvaario Sea Life Helsinki. Klassikkolaite on vanha vuoristorata. Maailmanpyörä Rinkeli on osa Helsingin kaupunkikuvaa.. Kesän 2019 uutuuksia on mm. Taiga-ratalaite sekä Linnunrata eXtrassa uudet virtuaalilasit. Myös yhteispelejä on uudistettu.

Helsingin caravan-alue Rastila löytyy 12 kilometrin päästä keskustan itäpuolelta. Rastilasta löytyy 165 sähköpaikkaa ja laadukkaat huoltorakennukset, sekä leikkipaikkoja ulkona ja sisällä. Keskustaan lähtee metro aivan Rastilan portilta. Lintsin uutuutena on helppo etäparkki Messukeskuksessa, josta Parkki & Kyyti hoitaa kuljetuksen huvipuiston portille.

Tykkimäki

.

.

Kouvolan on puistomainen metsineen ja kävelyteineen. Erilaisia laitteita löytyy kolmekymmentä. Näiden lisäksi on mm. Atrenaliini-seikkailuradat sekä leikki-ikäisten Mukkelis Makkelis. Tykkimäen hurjin laite on Star Flyes joka nousee pyörien yli 70 metrin korkeuteen – eikä pyöriminen tapahdu pelkästään vaakasuunnassa. Pienemmille –  ja liian vanhoille on rauhallisempia laiteita. Alueella on vesiliukumäki mutta caravan-alueen vierestä löytyy aivan oma vesipuistonsa useine altaineen, saunoineen ja vesiliukumäkineen.

.

.

Kouvola Camping Tykkimäelle vie huvipuistosta kävelytie ja silta päätien yli. Leirintäalueella on yli sata sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Osa paikoista on järvenrantametsikössä, osa rajattuna rauhaa tuovilla pensasaidoilla. Hintaa sisältyy aamusauna. Aidan takana Aquaparkissa voi sitten saunoa ja uida vaikka koko päivän. Vesipuistoon myydään päivä- tai iltarannekkeita.

.

.

Särkänniemi

Tampereen huvipuisto on Hämeen huippupaikka. Huvilaitteita on yli kolmekymmentä. Huikein peli Hype-vuoristorata ei sovi kaikille. Leppoisampaa kyytiä tarjoaa Huvimaja-karuselli. Uutuuslaite Boom sinkauttaa 4 G:n kiihdytysvoimalla ylös 68 metriin ja alas samalla vauhdilla. MotoGee on vuoristorata jonka kyydissä ollaan kuin moottoripyörällä ajaisi. 168-metrinen Näsinneula tarjoaa paitsi upeita maisemia, myös ruokaa ja juomaa.

Särkänniemen lähiseudulta majoitusmahdollisuuksia löytyy useita. Lähimpänä on Tampere Camping Härmälä kuuden kilometrin päässä. Särkänniemi-rannekkeen voi ostaa valmiiksi täältä. Härmälässä on yli sata sähköpaikkaa ja hyvät huoltotilat. Alueelta löytyy myös pizzeria ja tilaussaunat. Melko läheltä Tamperetta sijaitsevat Nokian Viinikanniemi, Vake Walley Campin, SF-Caravan Maisansalo sekä Vuori Caravan.

Tropiclandia

.

.

Vaasassa toimi pitkään huvipuisto Wasalandia mutta alue on suljettu. Sen vieressä polskitaan vesipuisto Tropiclandiassa. Vesiliukumäissä ja altaissa touhutaan sekä sisällä että ulkona. Viileämmälläkin siis viihtyy. Uusin laite on Space Boat jossa pyöritään pienellä kumiveneellä suppilossa. Sisähallissa on myös aaltokone.

.

.

Top Camping Vaasassa yöpyjille on erikoishinta Tropiclandiaan. Caravan alueelta löytyy 200 sähköpaikkaa ja hyväkuntoiset huoltotilat sekä grillipaikat. Oma hiekkapohjainen uimaranta ja uusittu tilaussauna.

Jukupark

.

.

Kalajoen Jukuparkissa kohoaa kymmenkunta vesiliukumäkeä. Keskellä aluetta on iso allas ja mahtava torni, josta lasketaan useaan suuntaan. Kesän uutuutena Tornado, suppilo jossa lasketaan kumilautalla. Pienemmille on oma vesileikkimaailmansa. Vesileikkien lisäksi löytyy muutamia huvipuistolaitteita. Jukupark löytyy myös Turusta. Matkaa Ruissaloon on 15 kilometriä.

.

.

Matkailuajoneuvon paikaksi on kaksi vaihtoehtoa, Top Camping Kalajoki on vieressä ja pienen matkan päässä Tapion Tupa.

Puuhapuistoja

Punkaharjun Kesämaa

.

.

Punkaharjun pohjoispäässä sijaitseva Kesämaa on ollut toiminnassa vuosia mutta alue on uusiutunut. Erilaisten altaiden, liukumäkien ja puuhapaikkojen lisäksi alueella pääsee melomaan, kiipeilemään ja ajamaan törmäilyveneillä. Päivälipulla voi käydä välillä vaunulla.

Punkaharju Resot on aidan takana. Alue oli taloudellisissa vaikeuksissa mutta toimi taas täysillä uuden omistajan ohjastamana. Alueella on satakunta sähköpaikkaa ja uudehkot huoltorakennukset. Alueelta löytyy myös korkeatasoisia huviloita ja lomaosakkeita sekä uimaranta, ravintola, vierasvenesatama sekä kauppa.

Visulahti

.

.

Vanha ja suosittu paikka on Mikkelin Visulahti. Dinosauria on yhdistelmä puuha-, huvi- ja vesipuistoa. Alueella kiivetään, hypitään, lasketaan ja seikkaillaan. Huvipuistolaitteina on mm. piraattilaivaa, vauhtijunaa, karusellia ja mikroautoja. Toisessa päässä aluetta on uima-allas jonka korkein liukumäki on 13-metrinen.

Xon-puistos soveltuu hiukan vanhemmille. Sieltä löytyy mm. benji- ja katapulttihyppy, paintbalsotakenttä, mönkijät ja mopot sekä vesijettien vuokraus. Puuhailun lomassa voi pistäytyä vahakabinetissa tutustumassa kahdeksaankymmeneen kuuluisuuteen. Caravan-alueen vieressä on myös sisäleikkipaikka HyperDino.

Majoitukseen löytyy alue Dinosauria ja Xon-puiston välistä. Top Camping Visulahdessa on 400 ajoneuvopaikka, joista 200 sähköllä. Paikat ovat laajalla loivasti kumpuilevalla nurmialueella. Neljän Visulahti-rannekkeen ostajalle yöpyminen on maksuton. Aamusauna sisältyy hintaan.

Puuhamaa

.

.

Samanhenkinen alue kuin Visulahti, on Puuhamaa. Se on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä mutta uudistuu kaiken aikaa. Vesipuisto on melko laaja, erilaisia liukumäkiä on seitsemän. Ajeluratoja on myös seitsemän mukaan lukien joutsenveneet, satuveneet ja sähkölaiva.

Caravan-aluetta ei ole aivan vieressä mutta SF-Caravan Hämeenhelmi on vain n. seitsemän kilometrin päässä. Riihimäen Lempivaaraan tai Viralaan tulee kilometrejä kahdeksantoista.

Muumit

.

.

Aivan omatyylisensä satumaa on Naantalin Muumimaailma. Täällä ei riekuta vaan eletään Tove Jansonin mielikuvitushahmojen maailmassa. Alueella on runsaasti animaatioistakin tuttuja rakennuksia erilaisine toimintoineen ja lisäksi eläviä Muumi-hahmoja. Uudessa Niiskun Keksintöpuistossa pääsee auttamaan Niiskua suunnittelu- ja rakennustehtävissä. Toinen tämän kesän uutuus on Tuutinkin 45-minuuttinen meriristeily, jolla katsastetaan mm. Presidentin Kultaranta.

Naantalin leirintäalueelle on matkaa pari kilometriä. Alue saattaa olla viereisen Ruotsinlaivasataman vuoksi joskus täynnä. Tällöin hyvä vaihtoehto 18 kilometrin päässä on SF-Caravan Saloranta.

.

.

.

.

.