Karavaanarit myötämäessä

.

.

Suomessa on useita korkeatasoisia hiihtokeskuksia joissa on alue karavaanareille.

.

.

.

Matkailuajoneuvo on mitä mukavin väline pariskunnan tai perheen talviharrastuksiin. Nykyiset ajoneuvot ovat lämpimiä. Niissä pärjää Lapin paukkupakkasillakin. Caravan-alueet sijaitsevat usein heti rinteiden juurella, joskus huipulla. Rinteeseen ja ladulle voi päästä suoraan ovelta. Rinteiden lisäksi alueilta löytyy usein hyvät hiihtoladut ja paljon muutakin tekemistä.

.

.

.

.

Alueita on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen. Makuja ja tarpeitakin on monenlaisia, niin kuin on laskutaitoajakin. Hiihtokeskukset onkin listattu aakkosjärjestykseen, ensiksi ne joissa caravan-alue on rinteiden välittömässä läheisyydessä. Toivon mukaan tästä löytyy mukavia laskuja!

.

Aavasaksa

.

.

Aavasaksa on Suomen vanhimpia turistikohteita ja Keisarinmaja Lapin vanhin matkailurakennus. Pienessä hiihtokeskuksessa on yksi ankkurihissi ja kaksi rinnettä.

Aavasaksa Aurinkomajat on ollut avoinna joka päivä vuodesta 1980. Sähköpaikkoja 20.

.

Ellivuori

.

.

Ellivuoressa on kuusi valaistua ja lumettua rinnettä sekä neljä ankkurihissiä.

Takarinteiltä lasketaan VuoriCaravaniin, jossa on sata sähköpaikkaa. Viereisellä hotellilla uima-allasosasto.

.

Himos

.

.

Himos on yksi eteläisemmän Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista. Länsi- ja Pohjois-Himoksella rinteitä 21, yhteispituus 13 km. 15 hissiä. Iltariennot keskittyvät Länsi-Himoksen puolelle.

Caravan-alue molempien rinteiden juurelta. Sähköpaikkoja 150, joista 35 pohjoisella.

.

Häkärinteet

.

\DCIM\100MEDIA\YUN00004.jpg

.

Häkärinteet sai alkunsa nopeuslaskija Kalevi Häkä Häkkisen harjoittelurinteestä. Häkällä on neljä hissiä ja 13 rinnettä, offpiste-rinne, street ja lastenrinne vaunualueen vieressä.

Häkän caravan-alueella on sähköpaikkoja 80. Kuntosali ja lätkäkaukalo.

.

Laajis

.

.

Jyväskylän Laajavuori eli Laajis sijaitsee lähellä Jyväskylän keskustaa. Kuusi hissiä, 12 rinnettä, neljä snowparkkia ja vauhdikas alamäkiluistelurata. Läheisen hotellin yhteydessä kylpylä.

Päärinteen juurella 80 sähköpaikkainen alue.

.

Levi

.

.

Levillä rinteitä riittää. Niitä on yhteensä 43, hissejä 28. Ski Bussi ajaa säännöllisesti rinteiden ja suurimpien majoitusliikkeiden välillä. Levi on suosittu paikka ja lomaviikkoina kannattaa varautua lähtörinteillä pieniin hissijonoihin. 

Tunturin rinteessä ollut caravan-alue suljettiin muutamia vuosia sitten mutta läheltä löytyy kaksi aluetta.

Levilehtoon on matkaa muutama sata metriä. Sähköpaikkoja on 50.

Muumariin tulee matkaa reilu kilometri. Muumarissa on muutama vieraspaikka.

.

Luosto

.

.

Luostotunturi sijaitsee samalla tunturiketjulla Pyhätunturin kanssa. Luoston hiihtokeskus on Pyhää rauhallisempi perhepaikka ja murtomaahiihtäjien suosiossa. Rinteitä on seitsemän, pisin puolitoista kilometriä. Kolme hissiä.

Matkailuajoneuvoalue on aivan rinteiden vieressä metsän suojassa. Sähköpaikkoja alueella 142. Alueen vastaanotto on alempana Hotelli Luostotunturilla jossa myös kylpylä.

.

Meriteijo Ski & Action Park

.

.

Eteläisin karavaanarin hiihtokeskus on Meriteijo Ski. Rinteitä on 11, joista uusimpana Alppiseuran jyrkkä kisarinne lähtötorneineen. Taigametsärinne lapsille.

Caravan-alue on talvella hiihtokeskuksen pysäköintialueen vieressä. Sähköpaikkoja  20.

.

Messilä

.

.

Messilässä on 10 rinnettä ja yhdeksän hissiä. Rinteet sijoittuvat kukkulan kahdelle sivulle.

Karhurinteiden ala-aseman likeltä löytyy Messilän caravan-alue, TV:stäkin tuttu. Sähköistettyjä paikkoja alueella on yhteensä 200.

.

Pyhä

.

.

Yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista laskettelupaikoista on Pyhätunturi. Se valittiin vuoden 2017 hiihtokeskukseksi. Pyhällä on laajat rinnealueet ja upeat maisemat. Laki nousee 500 metrin korkeuteen ja rinteitä on yhteensä 14. Vaikein rinne on Piste Palander. Kylällä kauppoja ja Luontokeskus. Pyhä Safaris vuokraa kelkkoja.

Caravan-alueella on 110 sähköpaikkaa. Alueen toimisto on Hotelli Pyhätunturilla ylempänä rinteessä.

.

Riihivuori

.

.

Riihivuori on uudistunut. Rinteiden määrä on noussut kuudesta kymmeneen. Hissejä on yhteensä viisi.

Caravan-alue on ylhäällä rinteiden vieressä. Sähköpaikkoja on 25.

.

Ruka

.

.

Rukalta löytyy 34 rinteen valikoima kahden puolen vaaraa. Eturinteiden puolella on vilkas alppikylämäinen ravintoloiden, kauppojen ja hotellien keskittymä.

Parikymmentä kilometriä etelään löytyy kylpylä Kuusamon Tropiikki.

HUOM! Rukan caravan-alueella on nykyisin vain kausipaikkoja.

Rukajärven toiselta puolelta löytyy Iisakki Iisakki Village. Matkaa 20-paikkaiselle alueelle on alle 6 kilometriä. Iisakki Village on jäljitelmä vanhasta Paanajärven Rajalan pihapiiristä.

P.S. Mainittakoon että Ruka on Pohjois-Pohjanmaalla 🙂

.

.

.

Paljakka ja Ukkohalla

.

.

Kainuulaiset Paljakka ja Ukkohalla yhdistivät voimansa Ukkohalla-Paljakka Oy:ksi. Sama hissilippu käy molempiin rinteisiin. 20 minuutin matka keskusten välillä hoituu skibussilla. Rinteitä on yhteensä 31, hissejä 11 ja parkkeja neljä.

Ukko-Hallan rinteiden juurella on Saunamaailma & Spa. Saunoja on sisällä viisi ja ulkona neljä. Ukko-Hallan caravan-alue suljettiin syyskuussa 2017.

.

.

Paljakan caravan-alue jakautuu ala- ja yläalueeseen.

Paljakan vaunupaikat ovat kahdella alueella. 200 sähköpaikkaa.

.

Salla

.

.

Venäjälle kuuluvassa vanhassa Sallassa järjestettiin aikanaan Suomen ensimmäiset pujottelu- ja syöksylaskukisat. Nykyisen hiihtokeskuksen 15 rinnettä ovat tunturin kahta puolta. Yksi rinteistä on huipputason nopeuslaskurinne. Hisseillä ole yleensä kovin pitkiä jonoja. Latu Poropuistoon jossa on näyttely ja kahvila.

Sallainen caravan-alue sijaitsee heti rinteiden vierellä, syöksyrinteen juurella. Sähköpaikkoja on 90.

.

Sappee

.

.

.

Sappee on Keski-Suomen suosituimpia hiihtokeskuksia. Hissejä on kahdeksan ja rinteitä 12, joista pisin 850 metriä. Tänä talvena avattiin koko perheen rinnealue Family Park. Tapahtumakeskus Huipussa vuoden mittaan monenlaista toimintaa ja nimekkäitä esiintyjiä.

Sappee on yksi niistä harvoista hiihtokeskuksista, joissa caravan-alue on rinteiden huipulla. Sähköpaikkoja metsän suojassa on 300.

.

Syöte

.

.

.

.

Syöte on Suomen eteläisin tunturi. Hiihtokeskuksia on kaksi, Iso-Syöte ja Pikku-Syöte. Isolla-Syötteellä rinteitä on 17, Freeridepark, Snowpark ja Jibpark. Hissejä yhteensä kahdeksan, viisi ankkurihissiä sekä pienemmille sompa-, naru- ja mattohissi. Hissit maksuttomia alle 7-vuotiaille. Mustin ja Lystin seikkailureitti.

Viereisellä Pikku-Syötteellä on neljä päärinnettä joissa yhdeksän rinnereittiä sekä FunPark ja lastenrinne. Hisseinä on neljä ankkurihissiä ja lasten naruhissi. Molemmilla alueilla näköalaravintola.

Ison-Syötteen juurelta löytyy Pärjänkievari, jonka yhteydessä toimii caravan-alueen toimisto. SyöteResort Caravan on heti rinteiden alapuolella. Sähköpaikkoja on 350.

Pikku-Syötteen caravan-alueen toimisto on huipun hotellilla. Alhaalla olevalla caravan-alueella 150 sähköpaikkaa.

Pikku-Syötteellä on tunturikoulu, jossa voi yhdistää lomailun ja koulunkäynnin. Luokkia on esikoulusta kuudenteen. 15 euron päivähinta sisältää opetuksen ja kouluruokailun.

.

.

.

Vuokatti

.

.

Vuokatista löytyy monipuoliset rinteet lastentinteistä kilparinteisiin. Rinteiden lähellä on lumilautatunneli sekä hiihtoputki. Uimahalliin ja urheiluhalliin lähellä, kuuden kilometrin päässä kylpylä.

Caravan-alueita on useita, rinteiden juurellakin kaksi. Ykkösalueeksi nousee SF-Caravan Kattivankkuri Pohjoisrinteiden juurella. Alueelta lähtee ilmainen hiihtohissi, josta voi lasketella lippukassalle. Kattivankkurissa on 164 sähköpaikkaa.

Caravan-alue Vuokatinrinteeet sijaitsee aivan päärinteiden ja ravintolan vieressä. Sähköpaikkoja on 50.

Kristillinen lomakeskus Vuokatinranta löytyy reilun kilometrin päästä. Sähköpaikkoja kuusi.

.

Kattivankkuri SFC

.

Vuokatinrinteet

.

Vuokatinranta

.

Ylläs

.

.

Ylläs on mammamme suurin hiihtokeskus. Se jakautuu kahteen puoleen, Äkäslompoloon ja Ylläsjärveen. Alueita yhdistävä maisematie kulkee tunturin kautta.

Hissejä Ylläksellä on 28 ja rinteitä mahtavat 63. Kahdeksan rinteen pituus on kahden ja kolme kilometrin välillä.

Ylläsjärven puolelta korkeammalta tunturinkupeesta löytyy pieni alppikylä.

Komein hissi on gondoli, josta pääsee kaikille rinteille. Yhdessä gondolissa on vuokrasauna!

Äkäslompolon puolella majoituspalvelut ovat jakautuneet laajemmalle alueelle. Täällä on legendaarinen Jounin Kauppa, Lapin suurin. Luontokeskus Kellokkaassa kannattaa poiketa.

Caravan-alueita löytyy kaksi. Ylläksen Ykkös Caravanissa Äkäslompolon rannalla on sähköpaikkoja on 98. Rinteisiin pääsee skibussilla.

Etelärinteiden puolen uudempi caravan-alue Ski Resot Ylläs sijoittuu ylemmäs rinteeseen lähelle puurajaa. Sähköpaikkoja on140.

.

Ylläksen Ykköscaravan

.

Ski Resort Ylläs

.

.

Caravan-alue lähiseudulla

Lopuksi muutama laskettelupaikka joiden yhteydessä ei ole caravan-aluetta mutta lähiseudulta sellainen löytyy.

Kaustinen

.

.

Pohjanmaallakin lasketaan. Kaustisilla on viisi rinnettä ja kolme hissiä. Kilometrin päässä rinteistä on Mosala Caravan, 70 sähköpaikkaa.

.

Koli

.

.

Kolin kansallispuiston Ukko-Kolilla on hienot ja vaihtelevat rinteet. Hissejä on neljä joista yksi tuolihissi. Rinteitä on kuusi. Ukko-Kolin huipulla luontokeskus sekä hotellin kylpylä.

Koli Freetimesta tulee 12 km matkaa hissin ala-asemalle.

SF-Caravan Rekiniemi on 20 kilometrin päässä silloin kun Pielisellä on jäätie.

Olos

.

.

Olos on etelän ihmisille vähemmän tunnettu paikka. Puurajan yläpuolelle nousevia rinteitä on 10, hissejä neljä.

Lähin caravan-alue Harriniva löytyy Muonion eteläpuolelta alle kymmenen kilometrin päästä. Harrinivan erikoisuus on kolmisensataa valjakkokoiraa!

Olokselta 11 kilometriä pohjoiseen löytyy Torassieppi. Kokeile vaihteeksi yöpymistä Aurora Domessa.

Ounasvaara

.

.

Rovaniemen Ounasvaara kohoaa lähellä kaupungin keskustaa. Varsinaisia rinteitä on yhdeksän, hissejä viisi.

3,5 kilometrin päästä löytyy Lapin Urheiluopiston Santa Sportin matkaparkki. Uima- ja urheiluhallien palvelut käytettävissä. Sisäleikkipuisto.

Pallas

.

Torassieppi

.

Kyrön Loma

.

Hiihtokeskus Pallaksen caravan-alueesta kysellään jatkuvasti karavaanarienkin sivustoilla. Tänä syksynä tehtiin lopullinen päätös ja caravan-alue suljettiin. Hotellin laajennussuunnitelma ei sisällä uutta vaunualuetta.

Lähin caravan-alue on Torassieppi 18 km etelään. Kyrön Loma 30 km pohjoiseen.

.

Saariselkä

.

.

Saariselän hiihtokeskus poikkeaa muista siinä että rinnealueet ovat kurun kahta puolta, toisiaan vastapäätä. Säiden mukaan voi valita suojaisemmat rinteet. Rinteitä on 15, pisin 1800 metriä. Hissejä kuusi. Kaunispään huipulla näköalaravintola josta upea maisema Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Luxia Caravanista tulee rinteille matkaa kymmenisen kilometriä. Kiilopään tunturikeskukseen on matkaa 5 km. Luxiassa on 40 sähköpaikkaa.

.

.

Simpsiö

.

.

Lapuan Simpsiössä on seitsemän rinnettä ja kuusi hissiä.

Karavaanareille on alue rinteiden alapuolella sekä ylhäällä ravintolan lähellä. Molemmissa paikoissa on sähköt ja WC, ylhäällä myös suihku.

.

.

.

.

.

.

.