Kastelholman Linna

Kastelholman linnalla on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna. Historia on pitkä ja värikäs. Linnan rakentaminen alkoi 1300-luvun loppupuolella.

.

.

Kastelholma on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna. Tarkkaa rakentamisajankohtaa ei tiedetä, mutta kirjoituksissa se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1388. Ahvenanmaa oli tuolloin itsenäinen hallintoalue, jonka keskuksena Kastelholma toimi.

Linna oli tuolloin pienellä luodolla, mutta maan kohoamisesta johtuen se sijaitsee nykyisin kapean merenlahden viimeisen sopukan rannalla.

.

.

Alun perin linna rakennettiin puolustustarkoituksiin. Kustaa Vaasan aikana Kastelholmasta tuli kuninkaallinen metsästysmaja. Kuningas laajensi linnaa ja sen läheistä kuninkaallista tilaa. Hän asui linnassa perheensä kanssa muutaman kuukauden kevättalvella 1556.

.

.

.

1500-luku oli muutenkin linnan tapahtumarikkain vuosisata. Herttua Johan oleskeli linnassa vuosina 1557, 1559 ja 1561 ja vangitsi sinne myös veljensä Erik XIV:n sekä vaimonsa Karin Månsdotterin syksyllä 1571. Cure Towerin pieni huone on perinteisesti nimetty kuningas Erikin vankihuoneena.

.

.

Vankihuoneet saattoivat olla karuja mutta monien museoiden antama kuva kolkoista kiviseinäisistä saleista ei pidä paikkaansa. Huoneissa oli hyvinkin hienosti koristeltuja panelointeja. Niiden ja kiviseinän välissä saattoi olla esimerkiksi paksu olkikerros eristeenä.

.

.

.

Vuoteen 1634 asti Kastelholm oli Ahvenanmaan hallinnollinen keskus ja linnaa rakennettiin uudelleen ja laajennettiin useita kerroksia.

.

.

Vuoden 1619 tulipalon jälkeen linna menetti lopulta merkityksensä. Vuoden 1745 tulipalo tuhosi linnan lähes kokonaan.

.

.

1800-luvun lopusta lähtien linnassa toteutettiin useita laajoja kunnostustöitä.  Viimeisimmät ja perusteellisimmat tehtiin1990-luvulla.

.

.

Nykyisin linna toimii museona ja on Ahvenanmaan suosituimpia nähtävyyksiä.

Linna on entisöity ”eläväksi raunioksi”, joka on avoinna vierailijoille kesäkuukausina.

.

.

.

.

Lapsille on ohjelmassa aarteenetsintää. Arkusta löytyy vihjeitä, jotka johdattavat linnan läpi arkulta toiselle. Samalla opitaan linnan historiaa. Kierroksen päätteeksi pääsee kokeilemaan linnavaatteita ja päähineitä.

.

.

.

Linna on avoinna toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun.

Linnan vieressä on ulkomuseo Jan Karlsgården, Vankilamuseo sekä ravintola ja tislaamo.

.

.