Kattnäs

Saariston rauhaa Hammarlandissa

Kattnäsin leirintäalue löytyy pääsaaren läntiseltä laidalta. Sijainti on rauhallinen. Meren etelärannalle ajetaan päätieltä kolmisen kilometriä.

.

.

Kattnäs löytyy nimensä mukaisesti niemeltä. Kissaa ei kyllä näkynyt. Kattnäs on miehittämätön alue eli paikka valitaan vapaasti ja maksu suoritetaan postilaatikkoon portille tai pankkiin. Reissaajia käy alueella rauhallisest, mutta kausipaikkalaisia on melko paljon. Ruotsista tulevat kausipaikkalaiset viihtyvät alueella, koska länsirannalta Eckeröstä on edullinen laivayhteys Ruotsiin.

.

Perinteikäs alue

.

.

.

.

Kattnäs on ollut jo vuosia toiminnassa mutta huoltorakennukset ovat kohtuullisessa kunnossa. Alue jakaantuu puuston rajaamana useaan eri tyyppiseen alueesee. Metsän lomassa risteilee useita pikkuteitä, joiden polvekkeista löytyy omaa rauhaa sitä kaipaavalle. Matkailuajoneuvopaikat ovat nurmikkopohjaisia, osin kallioisiakin. Tiestö on  hiekkapohjaista. Länsirannalla auringonlaskun puolella on hieman suurempi nurmikenttä, ilmeiseti entinen pelto. Tälle kentälle  paistaa mukavasti aurinko paikasta riippuen jopa koko päivän. Kentään alapäässä on uimaranta.

.

.

.

.

.

Huoltorakennuksesta löytyvät vessat, suihkut ja keittiö. Kummasta vedestä joutuu maksamaan erikseen. Sama käytäntö tuntuu olevan Ahvenanmalla muutamilla vamhemmilla alueilla, johtuen osittain myös makeanveden vähyydestä.

Ilta-auringon puolelle on mukava mennä saunomaan. Niemen kärjessä on hiljattain maalattu puulämmitteinen rantasauna ja hyvä uimalaituri. Etelärasta löytyy paikka grillaukseen.

.

.

.

Saaristoluontoa

Kattnäsissä on luonto lähellä ympäristöstä löytyy rantaniittyjä, kallioisia ja hiekkaisia rantoja sekä mannersuomeen verrattuna erilaisia kasvela Me suuntaamme tietenkin myös merelle, meloen kohti avomerta. Kattnäs sijaitsee salmella, joka aukeaa etelän suntaan Ahvenanmerelle. Rantojen pystysuorilla kallioseinmillä näkyy kuinka meri on vuosituhansia siloittanut punaisia graniittipintoja.

.

.

.

Lähiseudulla erihenkisiä nähtävyyksiä

Vaikka Kattnäs onkin saariston rauhassa, löytyy lähiseudulta hyvinkin erilaisi nähtävyyksiä. Noin kolmen kilometrin päässä Kattnäsistä, päätien risteyksestä löytyy Hugo Andersonin elintarvikekauppa. Kaupalta noin kilometri pohjoiseen löytyy Ahvenanmaan palokuntamuseo, jossa on useita vanhoja paloautoa ja muuta sammustukalustoa.

.

.

Kaupalta muutama kilometri Maarainhaminan suuntaa on Hammarlandin keskiaikainen kirkko 1300-luvun alkupuolelta. Jykevä kivinen rakennus on pyhitetty Pyhälle Katariina Aleksandrialaiselle.

.

.

Kun kaupalta ajaa länteen Eckerön suuntaan seitsemän kilometriä, on edessä Smart Park. Uudehko huvipuisto on takuulla perheen pienimpien mieleen.

.

.