Knaus Sky TI 700 MEG

Knausin matkailuautomallisto käsittää 11 mallisarjaa, peltikorisia, puoli-integroituja sekä integroituja. Alkovimallejakin mallistosta löytyy kolme. Koeajamamme auto kuuluu Knausin Sky TI- sarjaan, josta löytyy seitsemän erilaista pohjaratkaisua.

 

02_KnausSkyT500.jpgPisimmässä Sky TI 700 mallissa vaihtoehtoja on kolme: Takana saarekevuode, takana erillisvuoteet joiden takan vessa ja suihku sekä koeajamamme 700 MEG-malli, jossa nukutaan mukavissa erillisvuoteissa.

03_KnausSkyT500.jpgKnausit rakennetaan Fiat Ducaton alustalle. Etuvetoisen koeajoauton keulalla hyrrää 2,3-litrainen 130 hevosvoimainen moottori.

20160_27_KnausSkyT700-1021.jpg

Laaja lisätarvikepaketti vakiona

Mallistoon ei ole edellisvuotisiin verrattuna tullut suuria muutoksia. Autoihin lisättiin tänä vuonna erittäin kattava lisätarvikepaketti kohtuuhinnalla. Erikseen ja jälkeenpäin hankittuna varusteille tulisi lisähintaa 12 419 euroa verrattuna edellisen vuoden samanlaiseen Sky Ti 700 malliin. Kampanjapakettiin kuuluu mm. tehokkaampi moottori, radio/CD-soitin navigaattorilla ja peruutuskameralla, Midi Heki kattoikkuna valoilla, istuimen takaa ylösnouseva TV-teline ja 19-tuuman TV, Alde nestekeskuslämmitys, sähköinen lattialämmitys, L-sohva, suuri 190-litrainen jääkaappi, markiisi, hyönteisverkko-ovi ja lisäksi paljon muuta.

16_KnausSkyT500.jpgKoeajomalli sopii parhaiten pariskunnalle tai kolmehenkiselle perheelle. Erillisvuoteet voidaan yhdistää kolmen hengen vuoteeksi pakettiin kuuluvilla osilla. Olotilan pöytäryhmästä saa lisää makuutilaa laskemalla pöytä alas. Etuvuode sopii kuitenkin paremminkin tilapäiseen käyttöön. Suurempia perheitä varten Knausin mallistosta löytyy kätevämpiä vaihtoehtoja.

20160_27_KnausSkyT700-1066.jpgPitkähkönä autona Knaus Sky TI on sulavan näköinen. Keulan katto-osan muotoilu on onnistunut, samoin kuin koko auton väritys. 20160_27_KnausSkyT700-1016.jpgPääväriin valkoiseen on lisätty muutama hillitty musta ja harmaa raita ohjaamon ikkunoista taaksepäin.

20160_27_KnausSkyT700-1018.jpgAlumiinivanteet, tuumaa vakiota suuremmat 16-tuumaiset renkaat, korinvärinen puskuri, kiiltävänmusta jäähdyttimen säleikkö, valot mustalla kehyksellä ja päivävaloledit antavat lisää näköä.

Mukavasti tilaa asumiseen ja matkustamiseen

KnausSkyT700_pohja.jpgSky TI 700 MEG:ssä on takana erilliset vuoteet pitkittäin. Vuoteiden etupuolella on vessa oikealla ja suihku vasemmalla seinällä. Keskellä autoa on keittiö vasemmalla ja jääkaappi oikealla puolella. Etuosaan tilavaan olohuoneeseen mahtuu L-sohva vasemmalle ja yhden hengen istuin oikealle seinälle. Ohjaamon istuimet kääntyvät ympäri asumiskäyttöön.

20160_27_KnausSkyT700-1053.jpg14_KnausSkyT500.jpg

Useat sivuikkunat ja suuret kattoikkunat tekevät autosta valoisan. Myös kattoluukut ovat kirkasta muovia. Kaikissa asuinosan kattoluukussa ja ikkunoissa on pimennysverhot ja hyönteisverkot. Säilytystilaa on riittävästi. Yläkaappeja on yhteensä yksitoista, joista keittiössä kolme, olotilassa kolme ja makuutilassa viisi. Makuutilan sivuseinillä jalkopäässä on kummallakin seinällä korkea yläkaappi – niin korkea kuin sängyn yläpuolelle mahtuu. Nämä kaapit korvaavat varsinaisen vaatekaapin, joka ei erillisen suihkun takia autoon mahdu. Korkeissa yläkaapeissa on henkaritanko.

06_KnausSkyT500.jpgAutonlevyiseen takatalliin on luukku molemmilla sivuilla. Tallin leveys on 100 cm ja korkeus 90 senttiä. Maltillisen korkeuden ansioista tallin yläpuolella oleviin vuoteisiin on kulku helppoa.

07_KnausSkyT500.jpgKnauseihin tuli muutama vuosi sitten ulkokaappi, jonne keskitettiin raikasvesisäiliön täyttö, raikas- ja harmaaveden tyhjennys, lämminvesivaraajan tyhjennys sekä sähköpistoke. Sähkökaapeli tuodaan ulos lattian läpi pienen luukun kautta. Kaapeli mahtuu kaappiin säilytykseen. Samanlaista keskitettyä huoltokaappia ovat alkaneet matkia jo muutamat kilpailijatkin.

 

Paljon tilaa tiskipöydällä

09_KnausSkyT500.jpgKeittiön L-mallinen tiskipöytä on melko syvä. Kolmiliekkisessä kaasuliedessä on piezo-sytytys. Keittopaikat ovat rivissä rinnakkain jolloin tiskipöydän etuosaan jää paljon työskentelytilaa. Tiskipöydän ja sohvan välissä on pitkä kapea aputaso. 10_KnausSkyT500.jpgTiskipöydässä on vasemmalla kolme vetolaatikkoa joissa ylimmäisessä muovilokerikko aterimille. Oikeanpuoleisessa kaapissa on kaksi ulosvedettävää korihyllyä sekä kaasuhanat. Vasemmalla seinällä on korkea ja kapea hyllykkö mausteille ja pikkutavaroille. Tiskipöydän vasemmasta reunasta löytyy pieni syvennys keittiöpyyhkeelle.

11_KnausSkyT500.jpg

Yläkaapeista kaksi on ovellista, kolmas on avonainen ja varustettu juomalasilokeroilla. Työtasoa valaisee pöydänlevyinen putkimainen LED-valaisin, jonka suuntausta voi säätää. Katoon upotettu kohdevalo ja juomalasikaapin valot antavat keittiöön yleisvaloa. Pistorasioita on kaksi, josta toinen myös olohuoneen käytössä.

Muhkea jääkaappi käytävän toisella puolella vetää 190 litraa, pakastelokero oman luukkunsa takana. Jääkaappia on mukava käyttää kun se ei ole lattialla vaan noin 30-senttisen alakaapin päällä. Ulko-oveen sijoitettua roskakoria toimii kesällä myös ulkoakäsin.

 

08_KnausSkyT500.jpg

Lattiatila keittiössä riittää hyvin ja kokin ohi mahtuu kulkemaan taakse.

 

Valoisa olohuone

12_KnausSkyT500.jpgOlotilan varustepakettiin kuuluu suoran sohvan sijaan L-sohva.

20160_27_KnausSkyT700-1052.jpg

 

Oikealla seinällä on yhdenistuttava tuoli. Sen pehmusteen tilalle saa istuimen, jossa voi matkustaa EU-määräysten mukaisesti kasvot menosuuntaan.

13_KnausSkyT500.jpgPöytä on voimakkaasti pyöristetty kulmistaan ja liukuu jalassaan eri suuntiin. Tämä helpottaa kulkua pöydän taakse ja ohjaamoon. Vakiomallissa, jossa ei ole L-sohvaa pöytä on hieman suurempi ja nelikulmaisempi. Pöydän ääreen mahtuu hyvin viisi henkeä, tiivistämällä kuusikin. Pöytä voidaan laskea alas ja tehdä eteen vuode. Leveys riittää yhdelle aikuiselle. Vuoteen jalkopää on sivuistuimen levyinen, 50 senttiä. Toisen pään leveys on 123 cm. Vuoteeseen mahtuu yksi aikuinen tai kaksi lasta.

20160_27_KnausSkyT700-1054.jpgTaulu-TV piilottelee oikeanpuoleisella seinällä istuimen takana ylösnostettavassa telineessä. Myös 19-tuuman taulu-TV kuuluu varustepakettiin. Olohuoneesta löytyy USB-virtapistoke sekä kolme 230 voltin pistorasiaa, joista yhtä voidaan käyttää myös keittiön puolella. 23_KnausSkyT500.jpg

Mukavat unet erillisvuoteissa

15_KnausSkyT500.jpgMakuuhuoneessa takana on erillisvuoteet pitkittäin. Toisella vuoteella pituutta 200 senttiä, toisella 195 cm. Vuoteissa on mukavat patjat ja sälepohjat. Vuoteiden keskelle saa lisätilaa esiinvedettävällä sälepohjalla.

Takatalli vuoteiden alla ei ole liian korkea ja käynti vuoteisiin on helppoa. Yläkaappeja on takaseinällä kolme ja sivuseinillä jalkopäässä kaksi. Jalkopään yläkaappien korkeus on n. 80 senttiä ja niissä on henkaritangot. Perää ja sivuseiniä kiertää lisäksi reunalliset avohyllyt.

Vuoteiden alta löytyy molemmin puolin rulo-ovelliset suurehkot säilytystilat. Alalokeroissa saisi olla valaistus.

Makuutilaa valaisee kolme kattoon upotettua kohdevaloa sekä suunnattavat lukuvalot molemmille. Lattiaa koko auton alueella valaisevat himmeät yövalot.

Erillinen suihku ja vessa

17_KnausSkyT500.jpgVessa ja suihkutilat ovat väljät, koska vessa ja suihku ovat erikseen käytävän eri puolilla.

20160_27_KnausSkyT700-1033.jpgVessan tummaan pöytätasoon on upotettu teräksinen pyöreä pesuallas. Altaan alle kaappiin mahtuu paljon tarvikkeita. Seinällä on lisäksi peiliovellinen hyllykkö. Peilejä vessassa on neljä.

19b_KnausSkyT500.jpgVessan oviseinässä on hieno oivallus. Ovikulma siirtyy tarvittaessa 25 senttiä käytävälle antaen lisää pesutilaa. Kiinnityönnettynä peräosaan tulee lisää asumistilaa. Kun vessan ovi avataan kokonaan, lukkiutuu se keittiön ja makuuhuoneen välioveksi. Takaosasta tulee oma rauhallinen peseytymis- ja pukeutumistila.

Vessassa on hyvät kattospotit. Lisää valoa tuo kirkas kattoluukku, josta tilaa on hyvä tuulettaa.

20160_27_KnausSkyT700-1038.jpgSuihku toisella puolella käytävää on pyöreä. Tila suljetaan kahdella kaarevalla muovisella liukuovella. Lattialla on miellyttävä puuritilä. Suihkusuutin voidaan irrottaa tangosta käsisuihkuksi.

Suihkutilaan kannattaa asentaa kattoon tanko, johon saa kosteita ulkoiluvaatteita henkariin kuivumaan.

 

Mukava ja vakaa ajettava

01_knausskyt500Knaus Sky TI 700 MEG:llä on pituutta seitsemän ja puoli metriä. Auto ei ole pienimmästä päästä mutta on kuitenkin vielä helppo käsitellä. Ahtaissa paikoissa helpotusta tuo lisäpakettiin kuuluva peruutuskamera, jonka kuva avautuu multimediasoittimeen ruutuun automaattisesti kun peruutusvaihde kytketään päälle.

20_KnausSkyT500.jpgNäkyvyys ohjaamosta on hyvä eteen ja sivuille. Kasettiverhojen mekanismit eivät rajoita näkyväisyyttä. Ikkuna ovessa helpottaisi näkymää takaoikealle, joka on hankala suunta esimerkiksi vinossa risteyksessä. Suuret kaksoispeilit ovat hyvällä korkeudella. Niiden yli näkee hyvin sivuille.

Molemmissa sivupeileissä on sähköinen säätö ja lämmitys. Istuimien mitoitus ja muotoilu sopii ainakin pitkälle miehelle. Ohjaamossa on ilmastointi.

20160_27_KnausSkyT700-1057.jpgKoeajetun Sky TI:n 130-hevosvoimainen moottori on riittävän kokoinen. 148-hevosvoimaisen saa 1 549 euron lisähintaan.

20160_27_KnausSkyT700-1064.jpgDucaton moottori vääntää hyvin lähdettäessä liikkeelle. Autossa on turvatyyny edessä molemmille sekä ABS-jarrut. 100km/h on suurin sallittu nopeus. Vakionopeussäädin on helppokäyttöinen. Pakettiin kuuluu nahkapäällysteinen ohjauspyörä ja vaihdekepin nuppi.

21_KnausSkyT500.jpgViihteestä matkan aikana ja leiriydyttäessäkin huolehtii radio/CD-soitin, jota kaukosäädetään ajon aikana rattiin integroiduista nappuloista. Soittimessa on suuri ja selkeä näyttö, joka toimii myös navigaattorin ja peruutuskameran ruutuna. Älypuhelimen tai tabletin musiikitkin saa kytkettyä soittimeen. Tabletille on uudemmassa Ducatossa ylöskääntyvä teline keskellä kojelautaa.

 

Parille kolmelle

08_KnausSkyT500 kopio.jpgKnaus Sky TI 700 MEG sopii hyvin pariskunnalle tai yksilapsiselle perheelle. Erillisiä vuoteita arvostaa ainakin vanhempi pariskunta. Varusteet mahtuvat mukaan talvella ja kesällä autonlevyiseen tavaratilaan. Lisävarustepaketti on niin kattava ettei helpolla tule muuta mieleen. Lisävarusteille erikseen ostettuna tulisi hintaa yli 12.000 euroa!

Knaus Sky TI 700 MEG, Fiat Ducato

Moottori 2 287 cm3, 130 hv, 320 Nm, EURO 5+, polttoainetankki 90 l, rengaskoko 215/70 R 15 CP (vakio), kokonaismassa 3500 kg, omamassa ajovalmiina 2980 kg, kokonaiskorkeus 275 cm, kokonaisleveys 232 cm, kokonaispituus 747 cm, istuinpaikat 5 turvavöin, (4 vakio)

Lomapalvelu, Nummela, http://www.lomapalvelu.fi

20160_27_KnausSkyT700-1063.jpg