Kukkolan Koski-Catering

Matkaparkki ja ravintola Tornionjoen rannalla

.

.

Kukkolankoski on nähtävyys jossa on poikettava aina kun ajelee Lapissa väylän vartta ylös tai alas. Kukkolankoski on Tornionjoen viimeinen koski ennen kuin joki laskee mereen. Torniosta on koskelle matkaa viitisentoista kilometriä.

Kukkolankoskesta juoksee läpi kahden joen vedet, Ruotsin Torneträskistä alkavan Tornionjoen sekä Kilpisjärveltä alkavan Muonionjoen vedet. Virtaus on sen verran voimakasta läpi vuoden ettei se jäädy talvellakaan. Keskivirtaama on nelisensataa kuutiota sekunnissa mutta tulvahuippuna se voi olla jopa lähes kymmenkertainen. Tietenkin kuohut ovat mahtavimmillaan keväällä mutta näkemisen arvoinen koski on ympäri vuoden. Kannattaa siis poiketa talvellakin!

.

.

.

Jokea seurailevalta 4-tieltä eroa vanha 4-tie seurailemaan joen rantaa. Tie vie koskien komeimmalle kohdalle. Rannalla seisoo pitkä rivi aittoja joihin on säilötty kalaa. Vastarannalla Ruotsin puolella on vastaavan tyyppistä asutusta. Rakennukset vain ovat vauraamman näköisiä.

.

.

.

Kalaa pyydetään kosken rannan laitureilta pitkävartisilla haaveilla lippoamalla. Tämä vuosisatoja vanha kalastuskulttuuri elää vahvana edelleen. Koskesta saadaan mm. lohta ja siikaa. Syksyllä veteen lasketaan puusäleistä punotut nahkiaismerrat ja talvella pyydetään mateita.

.

Matkaparkki varrella virran

.

.

Kovimpien koskien alajuoksulla vanhan tien alkupäässä seisoo rannassa punainen rakennus Kukkolan Koski-Catering. Ravintola ja matkaparkki sen yhteydessä on toiminnassa ympäri vuoden.

Pihapiirin parkkipaikalla on tilaa matkailuajoneuvoille. Kesäaikaan tien toisella puolella on lisää paikkoja. Alueella on myös telttapaikkoja.

.

.

Maksullisia palveluita ovat yöpymisen lisäksi sähkö, kemssan tyhjennys, suihku ja veden täyttö. Yöpymiseen voi vuokrata matkailuvaunun, jos oma unohtui kotiin.

Ravintolarakennuksen vieressä on tilaussauna, jonka yhteydessä on kokoontumistilaa ja keittiö. Rannassa on grillikota.

.

.

.

Lohta ja poroa

.

.

.

Päärakennuksessa on ravintola ja rannan puolella isompi sali sekä terassi aivan kosken äärellä. Ravintolassa on A-oikeudet. Ruokalistalta löytyy – yllätys yllätys – lohikeittoa, poronkäristystä ja savukalaa. Listalla on myös grilliruokia ja nautittavaa kahvin kanssa. Kesällä on sesongin mukaan myynnissä savustettua siikaa ja rautua. Jos haluaa itse kokeilla, saa ravintolasta kalastuslupia.

.

.

Ravintolassa järjestetään karaoke-iltoja viikonloppuisin. Kesän ohjelamassa on ollut mm. Juhannusfestarit, Juice Leskisen musiikkia livenä sekä Halloween kauhu-bileet.

.