Ledholm Camping

Leirintäalue Kumlingen Snäcköllä   

Kumlinge on Ahvenenmaan koillisen saariryhmän suurin saari. Kustavin suunnasta tultaessa se on kahden lauttamatkan päässä. Ålandstrafiken ajaa myös reittiä etelän suunnalta Kökarista, jonne pääsee lautalla Korppoosta.

Pienen saaren pieni kylä

Kumlingessa on vakituisia asukkaita hieman yli 300. Kovin suurta taajamaa ei saarella ole mutta jonkinmoinen kylä on kasvanut risteykseen. Sieltä löytyy osuuskauppa ja posti.

.

.

Apteekissakin kannattaa poiketa. Kumlingen apteekki perustettiin n. 90 vuotta sitten. Silloin asukkaita oli kunnassa vielä yli 1000. Rakennus ja apteekkimyymälän sisustus on tietokonetta lukuunottamatta täysin alkuperäisessä asussaan – se on kuin apteekkimuseo mutta toiminnassa päivittäin.

.

.

.

Keskustasta pari kilometriä sivutietä löytyy hautuumaa sekä 1510-luvulla rakennettu Pyhän Annan harmaakivinen kirkko. Rakennus on ”uusi”. Paikalla oli nimittäin kappeli jo 1400-luvun alussa, sata vuotta nykyistä aiemmin. Kirkolta lähtee luontopolku, jonka kokonaispituus on 12,5 km.

.

.

Kun lähdetään ajamaan kylältä etelään, tullaan pienelle salmelle jonka rannalla toimii ravintola Kastören. Sen yhteydessä on mökkikylä, vierasvenesatama sekä matkaparkki.

.

.

Rauhallinen leirintäalue

Salmen ylityksen jälkeen tullaan Snäckön saarelle. Täältä löytyy tukikohta meille seuraavaksi yöksi, Ledholm camping. Alueella ei ole ympärivuorokautista päivystystä mutta alueen vetäjät asuvat tien varrella ja seuraavat lautalta tulevaa liikennettä. Kun tulimme saarelle yömyöhään, ajoivat he perässä meitä vastaanottamaan.

.

.

Matkailuajoneuvopaikkoja löytyy metsikköön avatuilta kentiltä sekä avoimelta alueelta, joka on joskus ollut peltoa tai niittyä. Karavaanarille paikkoja on parikymmentä, kymmenelle sähköä. Metsän kätköstä löytyy omaa rauhaa, avoimelta kentältä taas rauhaa hyttysiltä. Paikan saa valita vapaasti. Ledholmissa on myös mökkimajoitusta.

.

.

Saaristossa mutta ei rannalla

Pieni harmituksen aihe on se että leirintäalue eteläpuolella kulkee vain muutaman metrin levyinen uoma ja lähellä oleva meri piiloutuu kanaalin takana kasvavan viisimetrisen vitikon taakse. Kanaalin rannalla on sauna ja laituri.

.

.

Jos mukana sattuu olemaan kajakki, pääsee muutaman kymmenen metrin melonnalla saaristoon. Salmen rannoilla kohoaa komeita aaltojen silottamia kalliorinteitä.

.

.

.

Siistit rakennukset

Ledholmin toimisto on keskelle aluetta tehdyllä aukiolla, huoltorakennukset ja pikku mökit aukion ympärillä hieman sivummalla. Vessoille, suihkuille ja kokkaamiseen löytyvät omat tilansa höylähirrestä valmistetuissa rakennuksissa. Ruokailuunkin löytyy pöytiä katoksen alta. Tilat eivät ole luksusta mutta kaikki on uudehkoa ja erittäin siistiä.

.

.

.

Vessat ovat kompostimallisia mutta hyvin hoidettua. Vessapapereille ja pesuaineille on hauskoja säilytyspaikkoja koristeltuna pitsein ja luonnonkukkamaljakoin. Pesualtaat ovat ulkona nätin aidan takana, peili ripustettuna aitaan.

.

.

.

.

Naapurisaaren hieno museotila

Kumlingesta kannattaa poiketa Enklingen saarella, jonne ajaa lossi noin puolen tunnin välein. Hermasin museotilalla kaikki 1500-luvun rakennukset ja esineet ovat alku alkuperäisillä paikoillaan, niin kuin ne jäivät talon viimeisen asukkaan lähtiessä 1973. Näyttää kuin paikassa asuttaisiin. Väki on vain käymään asioilla.

.

.

.

.

.

Kun matka Kumlingesta jatkuu kohti pääsaarta, löytyy kaksi vaihtoehtoa. Pohjoispäästä lähtee lautta Hummelvikiin. Puoli kilometriä Ledholmin leirintäalueelta etelään on satama josta seilataan Lumparlandiin, Maarianhaminan kaakkoispuolelle.

.

.

.