Loviisa Camping

Historiallisessa Loviisassa on runsaasti nähtävää. Loviisa on rauhallinen puistomainen ja vierailun kruunaa kodikas Loviisan leirintäalue. Kaupunki on turhaan jäänyt pääkaupunkiamme lähempänä olevan Porvoon varjoon.

.

.

Rauhallinen keskusta

.

.

Saavumme kaupunkiin idästä ja ensimmäisenä kohtaamme Loviisan linnoitusten maavallit ja graniittimuurit. Kaupunkiin savuttaan keskustaa halkovaaMannerheiminkatua, jota reunustaa kaunis puistikko. Tien eteläpäässä on Loviisan tori ja jyhkeä punatiilinen kirkko 1800-luvulta. Pääkadulta sisämaan suuntaa löytyy Kappelinpuisto sekä talo, jossa kuvattiin Onneli ja Anneli-elokuvat. Loviisan kaupunginmuseon näyttelyt ovat esillä Komendantintalossa. Museon erikoisuus on tinanvalajan verstas.

.

.

Leiriytymään historialliseen puistoon

.

.

Puistomainen Loviisa camping sijaitsee meren rannalla keskustasta eteläpuolella. Tamminiemen 3,5-hehtaarin puisto on peräisin Loviisan kylpylätoiminnan ajoilta. Kylpylätoiminta oli hyvin vilkasta 1800-luvulla, jolloin Loviisa oli Suomen kuudenneksi suurin kaupunki!

.

.

Portin vieressä vaaleansinisessä päärakennuksessa on toimisto, jonne ilmoittauditaan ensin. Alue on keskikesällä sen verran suosittu että vapaista pikoista pidetään tarkkaa kirjaa.

Sinisen toimistorakennuksen yhteydessä toimii kahvila, jossa on hyvin varustettu keittiö. Sisätilan lisäksi pöytiä on lasiverannalla ja ulkona puistossa. Ulkopöytien välissä on hauskoja taideteoksia.

.

.

,

Rakennuksen toisessa päässä on huoltotilaa: vessat, suihkut, kemssantyhjennys. Keittiössä on myös pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Ulkona vesipisteen yhteydessä on hyvän sään tiskipaikka. Päärakennuksen takana kaksi pyörillä liikuteltvaa konttia, joissa on modernit vessat ja suihkutilat.

.

.

Viereisissä rakennuksissa, Villa Björksténissä ja pienessä Villa Tammessa on hotellitasoisia majoitustiloja, osassa oma keittiö.

Caravan-puistikko

Caravan-alueelta löytyy sähköpaikkoja liki 60. Osa caravan-paikoista on aivan rannassa. Aluetta jakaa mukavasti yli satavuotiaat kuusiaidat ja Suomessa harvinaiset lehmusaidat.

.

.

.

.

.

Rannan lähellä on saunarakennus, jonne voi varata perhevuoroja. Saunan yhteydessä on palju. Yleiset saunavuorot sisältyvät aluemaksuun lauantaisin. Rannassa on grillilauspaikka ja leikkipaikka.

.

.

.

.

.

Järeän laiturinpäässä oleva huvimaja on vapaasti käytettävissä. Oman uimarannan lisäksi leirintäalueen läheisyydessä on Loviisan kaupungin uimaranta Plagen.

.

.

.

Nähtävyyksiä kävely- tai pyörämatkan päässä

Kaupunkikierrokselle jaksaa jalan tai leirintäalueelta vuokratulla kaupunkipyörällä. Laivasiltaan on matkaa alle kilometri. Laivasillasta löytyy pienvenesatama vanhoine pursineen. Punamullatuissa rantamakasiineissa on useita käsityö- ja taide- ja matkamuistomyymälöitä sekä  kesäravintoloita terasseineen.

.

.

.

.

Merenkulkumuseossa selviää että Loviisan oli aikanaa vahva merenkulkukaupunki. Nykyisin kaupungista taidetaan muistaa parhaiten Loviisan ydinvoimala.

.

.

.

Wanhat talot

Laivasillan ympäristössä on vanha puukaupunki, joissa järjestetään joka kesä Loviisan Wanhat Talot-tapahtuma. Se on samalla kaupunkijuhla johon kuuluu popup-keittiöitä ja terasseja.

.

.

Viereisen harjun kautta koukaten pääsee Kukkukiven 1906 rakennetulle valurautaiselle jugend-näkötornille.  Tästä voi jatkaa puiseen alakaupunkiin ja vanhalle hautausmaalle. Sen merihenkiset muistomerkit kertovat omalta osaltaan Loviisalaisten merenkulkuhistoriasta.

.

Laivalla Svartholmaan

Mikäli aikaa riittää kannattaa ottaa laivakyyti Svartholman merilinnoitukselle.

.

.

.

.

.