Meri ympäröi Matkaparkkia Hailuodon Marjaniemessä
.

.

.

.
Hailuodon läntisessä kärjessä sijaitseva Majakkapiha on alun perin paikka veneilijöille, nyt myös karavaanareille. Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii matkaparkki pääasiassa kesäaikaan mutta talviyöpyminenkin onnistuu.
.
Jämeräpohjaiset vaunupaikat
Caravan-paikkat ovat vankalla pohjalla. Rannassa majoitutaan kiviselle asfalttipinnoitetulle leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana. Paikka saattaa kivipenkereineen ensi alkuun vaikutta hieman karulta mutta maisema on komea meren ympäröidessä aallonmurtajaa kolmelta suunnalta. Aurinkokin pääsee paistamaan koko päivän – säävarauksella.
.

.

.

.

.
Alueen vastaanotto löytyy laiturin alkupäästä Café Kaijasta. A-oikeuksin varustettu kahvila tarjoaa grilliruokia ja tietysti kalaruokia, kalasataman äärellä kun ollaan.
.

.
Kahvilan vieressä on huoltorakennus niin merellä kuin maalakin risteileville vieraille. Katon alla on vessat, suihkut ja hyvä keittiö. Huoltorakennuksen sauna kustantaa 20 euroa tunnilta. Tosi saunojille löytyy hieman rannempaa savusauna, itselämmittäen 120 eurolla. Savusaunan vuokraajille on vapaasti käytössä grilliliiteri. Sen saa myös erikseen käyttöönsä maksua vastaan. Myös caravan-paikkojen vierestä löytyy grillauspaikka.
.

.
Caravan-alueen lisäksi Majakkapihalta löytyy useita mökkejä: Torni, Tupa, Kirjasto, Aitta sekä kaksi Tullinmajaa. Majoittumaan mahtuu kuudesta kahteentoista henkeä.
Hieman kauempana Majakkapihasta on uudehko mökkikylä alueella, jossa toimi aiemmin caravan-alue Luotokeskus.
.
Saaristoluontoa
Marjaniemen majakan juurella on metsähallituksen merellisestä luonnosta kertova näyttely.
.

.
Majakan ympäristöstä löytyy ravintoloita, kahviloita, matkamuisto- ja käsityömyymälä sekä Villi Pohjolan Luotsihotelli. Hailuodon Halstarissa toimii savustamo, myymälä ja kahvila. Lohikeittoa saa joka päivä, myös take away.
.

.

.

.
.
Majakkapihan vieressä on hieno hiekkaranta, joka vetää hellepäivinä väkeä mantereelta runsaasti. Ranta on pitkälle matalaa. Kahlata voi helposti satakin metriä Ruotsia kohti. Matala vesi lämpiää kesällä miellyttäväksi pienillekin lapsille. Toisaalta hellepäivinä merituuli vilvoittaa sopivasti niemen kärjessä makoilijoita.
.

.

.

.
Hiekkarannalla risteille puisia luontopolkuja, jotka soveltuvat pyörätuolillakin kulkemiseen. Marjaniemestä starttaa myös pidempiä patikkareittejä, joita voi samoilla lähes saaren ympäri. Reitin varrella on laavu ja useita lintutorneja.
Hailuodon kylällä päätien varrella on ulkomuseo, johon on koottu erilaisia saariston rakennuksia, liittyen maanviljelyyn ja kalastukseen.
.

.
Hailuodon vanha kirkko oli aikanaan Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko mutta tuli tuhosi sen kesällä 1968. Pelastettua esineistöä on käytössä uudessa kirkossa, mm. Mikael Topeliuksen maalaama saarnastuoli 1500-luvulta. Alttaritauluna suuri alati muuttuva 3D-kuva. Kirkon koko päätyseinä on ikkunaa, josta avautuu näkymä hailuotolaiseen mäntymetsään.
.

.
.
Kohta pääsee autolla perille!
.


.
Lauttayhteys ja talvinen jäätie tullaan korvaamaan lähivuosina kiinteällä 8,4 km mittaisella maantieyhteydellä Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille. Kiinteä yhteyden koostuu pengertieosuudesta sekä Huikun ja Riutun pitkistä silloista. Yhteys mahdollistaa entistä sujuvammat yhteydet Hailuotoon suuntautuville matkailijoille sekä paikalliselle elinkeinotoiminnalle ja laajentaa Hailuodon työssäkäyntialuetta.
Hallinto-oikeus hylkäsi Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeen vesilupapäätöksestä tehdyn valituksen. Mikäli päätöksestä ei valiteta edelleen, rakentaminen on mahdollista aloittaa keväällä 2023.