Manamansalon Portti

Oulujärven suuren saaren pohjoispäässä

.

.

Manamansalon saarelle pääsee etelästä lossilla ja pohjoisesta sillan kautta. Pohjoisesta ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaan caravan-alue joka kantaa nykyisin nimeä Manamansalon Portti. Tätä ennen nimenä oli Manamansalon Helmi mutta tienviitassa lukee edelleen Martinlahti.

.

Ajoneuvopaikat rannan tuntumassa

Rantaa pitkin kulki aikanaan maantie, joka nyttemmin on karavaanarien väylä. Tien varrella loivassa rantarinteessä on matkailuajoneuvopaikkoja. Osa paikoista on hieman kauempana päähuoltorakennuksesta avoimemmalla kentällä. Sähköpaikkoja on yhteensä 100.

.

.

.

Huoltorakennus on osittain ”upotettu” rantarinteeseen. Yläkertaan on sisäänkäynti heti rinteen tasalta. Sieltä löytyvät vessat ja pesutilat. Alakerroksen saunakerroksen ikkunat aukeavat järven suuntaan. 

.

.

.

.

Toisessa päässä aluetta olevalla vaunukentällä on pienempi wc-rakennus. Paras hienohiekkainen uimaranta löytyy myös tältä suunnalta. Keskellä ranta-aluetta on hyvän kokoinen kivi- ja maapenkereillä suojattu pienvenesatama jossa on myös vierasvenepaikkoja. Kalastusveneitä täälläkin on runsaasti. Martinlahdella on järjestetty mm. Hauenuistelun EM-kisoja.

Manamansalon Portissa on myös muutamia leirintämökkejä. Caravan-alueen rauhaa häiritsee hieman alueen taakse nousseet toinen toistaa muhkeammat yksityiset kesähuvilat.

.

Suuri ja komea päärakennus

.

.

.

Mäen harjalla päätien vierellä on ehkä Manamansalon muhkein päärakennus. Sieltä löytyy caravan-alueen toimisto sekä mukavan kokoinen kyläkauppa. Toimistosta voi vuokrata läskipyöriä ja suppilautoja.

.

.

.

.

Rakennuksen rannan puoleisessa päässä on kaksikerroksinen baari ja ravintola. Monipuoliselta ruokalistalta löytyy annoksia pikku salaatista ahvenfileisiin ja sisäfilepihveihin. Ravintolaan kuuluu myös laaja katettu terassi sekä ulkoanniskelualue, joissa järjestetään erilaisia musiikillisia tapahtumia.

.

Erikoinen geologia

.

.

GneissiRock-tapahtuman nimi tulee seudun geologiasta: Kilonimestä löytyy gneissikallio. Alueen uimarannalta lähtee Peuranpolku jonka toisessa päässä on Kainuun ensimmäisen kirkon muistoksi pystytetty kellotapulimainen muistomerkki sekä ulkoilmakirkko.

.

.

.

Peurapolun alkupäästä löytyy kivikauden henkeen rakennettu peuranpyyntikylä. Manamansalon saarella oli muusta maailmasta eristäytyneitä asukkaita, jotka harjoittivat metsästystä ja kalastusta sekä myöhemmin kaskiviljelyä. Yhteys muuhun maailmaa aukesi kun saaren ja mantereen väliin saatiin kapulalossi 1950-luvulla. Silta saarelle tuli vasta vuonna 1984.