Merenkulkumuseo ja Pommern

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo löytyy Maarianhaminan satamasta, Matkustajasataman vierestä.

.

.

Merenkulkumuseo oli kolme vuotta suljettuna perusteellisen remontin ja laajennuksien vuoksi. Se otettiin käyttöön taas keväällä 2012. Alkuperäinen rakennus on piirretty 1940-luvulla.

.

.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on saanut useita palkintoja, mm. Visit Ålandin Matkailupalkinnon vuonna 2015, Vuoden Museo-palkinnon 2016 sekä Pelastakaa Lapset-palkinnon 2017.

.

Museorakennuksen vanhin osa pitää sisällään upeita laivojen interiöörejä, keulakuvia ja osia mastoista kaikkine köysineen. Uudemmassa hallissa on useita näyttelyosatoja. Varsinkin pikkupoikia ja entisiä pikkupoikia kiinnostavat hienot ja yksityiskohtaiset pienoismallit ja dioraamat. Niiden työn tarkkuus on maailman huippuluokkaa.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

NÄYTTELYT

– Purjealukset Maarianhamina oli kotisatama maailman viimeisille isoille purjealuksille. Ahvenanmaan merenkulkumuseolla on vaikuttava kokoelma pienoismalleja, suurin osa purjealuksista.

– Koneellinen merenkulku

.

.

– Laivanrakennus

.

.

– Meriturvallisuus

– Navigointi Kompassi, Kronometri, sekstantti, loki, merikortti…

– Merellinen Maarianhamina

.

.

– Kuriositeettien Kabinetti pitää sisällään merimiesten tuliaisiksi tuomia kummajaisia maailmalta.

.

.

– Kap Horn-huone

.

.

.

Lapsiperheille tarjoaa museo mukavaa puuhaa. Laivarotta Ruby on piilottanut ympäri museota pienoisnäyttelyitä. Lastenhuoneessa on merenalainen mielikuvitusmaailma.

.

.

.

Purjealus Pommern

.

.

Nelimastoinen Pommern rakennettiin Skotlannissa 1903. Laivan pituus on 94,67 metriä, leveys 13,18 m ja syväys 6,75 m. Korkein masto kohoaa 48 metrin korkeuteen. 28:n purjeen yhteenlaskettu pinta-ala on 3240 neliömetriä, eli noin puoli jalkapallokenttää. Lastia Pommern pystyi ottamaan 4050 tonnia.

.

.

.

Laivan osti Ahvenanmaalle Gustaf Erikson. Pommern purjehti Gustaf Eriksonin laivastossa vuoteen 1939 asti lähinnä Australiaan lastatakseen vehnää. Vuonna 1953 Pommern lahjoitettiin Maarianhaminan kaupungille museolaivaksi.

.

.

.

.

Pommern oli moderni laiva, vahvasti rakennettu ja varustettu vinsseillä ja höyrykoneella, jota käytettiin lastaamiseen ja lastin purkuun. Uudenaikainen varustus merkitsi, että Pommern pärjäsi pienellä 26 hengen miehistöllä. 

.

.

.

.

.

.

.

Pommernin ruumasta löytyy näyttelyitä. Sääkannella on kansirakennuksia missä miehistö ja päällystö asuivat.

Alukselle on esteetön kulku museolta sillan kautta ja laivassa kansien välillä vie hissi.

.

.

.