MOBILIA automuseo ja matkaparkki

Kangasalan Mobilia on täysverinen museo, ei vain pelkkä autonäyttelypaikka. Museo sijaitsee Vanaveden vesistöön kuuluvan Längelmäveden rannalla. Tampereelta on matkaa puolisen tuntia.

.

Valtakunnallinen vastuumuseo

Mobilia on ympärivuoden avoinna oleva tieliikenteen alan museo. Se tallentaa, tutkii ja esittelee suomalaisen tieliikenteen historiaa. Museota ylläpitää Mobilia-säätiö, jonka taustavoimina on 28 eri yhteisöä liittyen autoihin ja tiealaan.

.

.

Päärakennuksessa on laajat näyttelytilat sekä museokauppa. Kevättalvella 2019 ravintola uusittiin ja terassi sai uudet kalusteet. Ravintolassa on tarjolla mm. lounasta  päivittäin museon ollessa auki. Ravintolan yhteydessä on hyvät kokoustilat.

.

.

.

Vaihtuvia ja pysyviä näyttelyitä

.

.

Keskustalossa sijaitsee Rallimuseo & Rally Hall of Fame. Suomalaisethan ovat tunnetusti rallikansaa. Meillä on enemmän rallin maailmanmestaruuksia kuin millään muulla maalla maailmassa. Rallimuseo esittelle laajasti ralliautoilun historia ja ikonisia ralliautoja. Rallimuseoon yhdistetty Rally Hall of Fame on omistettu uransa päättäneille mestari ratinpyörittäjämestareille. Lapsille ja lapsenmielisille on kaksi Sega Rally –peliä.

.

.

Autoglym Galleryssä esillä oleva klassikkoautonäyttely Mobilian klassikot sekä 1950–70-lukujen teiden rakennuksessa käytettyjä siirtotyömaita esittelevä Parakkikylä. Museossa on klassikkoautoja perinteiseen automuseon tapaan sekä laaja kokoelma esineistöä, kuvamateriaalia ja kirjallisuutta. Vaihtuvia näyttelyitä on vuosittain useampia.

.

Maksuton matkaparkki

Mobilian puurivistöjen jakamalla pysäköintialueella on useita kymmeniä parkkiruutuja. Sama alue toimii myös matkaparkkina. Paikan saa asfalttikentältä valita vapaasti. Päiväsaikaan ei aina neljän metrin turvavälejä pystytä pitämään.

.

.

.

Ilmaisella matkaparkilla ei ole tarjolla ihmeempiä palveluita mutta yöpyminen on maksutonta. Päärakennuksen vessoja ja vesipistettä voi käyttää museon aukioloaikoina. Rannassa olevan vierasvenesataman imutyhjennyslaitteella saa tyhjennettyä matkailuajoneuvonkin kemssasäiliön.

.

.

.

Rannassa on hiekkapohja, laituri ja hyvät uimapaikat. Piknikkiä varten on pöytää ja penkkiä. Lapset viihtyvät Keskusrakennuksen edustan lasten leikkipaikalla tai Rahtarit-liikennepuistossa, jonka polkuautoilla voi ottaa tuntumaa liikennesääntöihin.

.

.

Suosittu autoharrastajien kokoontumispaikka

Kesän mittaan Mobiliassa on useita erilaisia tapahtumia ja kokoontumisajoja. SF-Caravanin Nostalgiakerho järjesti useita treffejä vanhoille matkailuajoneuvoille Anssi Siukosaaren johdolla, Pekka Heinosen Caravan-lehden päätoimittajakautena.

.

.

.

.